Заседанието на парламента започна с напрежение между опозиция и управляващите.

...
Заседанието на парламента започна с напрежение между опозиция и управляващите.
Коментари Харесай

Напрежение в НС заради териториалните планове. БСП напусна залата, Тошко скъса споразумението

Заседанието на Народното събрание стартира напрегнато сред съпротива и ръководещите. Мнозинството отхвърли предложение на левицата за неотложно евакуиране на териториалните проекти, преправянето им и едвам тогава да се върнат на Брюксел. 

 

Малко по-късно депутатите от левицата напуснаха пленарната зала.

 

Под формата на декларация, ръководителят на парламентарната група на " ИТН " Тошко Йорданов остро разкритикува гласуваното през вчерашния ден съглашение сред държавното управление и синдикатите в енергетиката, като го разгласи за безсмислено.

 

Тошко Йорданов, Има Такъв Народ: " Вчера след едно изключително съвещание, прочувствено и не знам какъв брой часа стояхме, Народното събрание одобри едно решение, което е безсмислено. Когато спорят две страни - ръководещи и протестиращи, с цел да има решене, би трябвало да има единодушие от двете страни. А ние имаме единодушие единствено от ръководещите, а другите са на " Тракия " и Хаинбоаз. Защо приехме нещо, което е вашата позиция, другата не се съгласи и хората са на автомагистралите? Да създадем още няколко изключителни съвещания, да си препотвърдите решението. Вижте какъв брой коства... ”

 

След тези думи Тошо Йорданов демонстративно скъса от парламентарната естрада съглашението. Това предизвика реакция от страна на ПП-ДБ.

 

" Току що, господин Йорданов, скъса пет от шестте претенции, с които протестиращите пристигнаха на договарянията ”, сподели Васил Стефанов от ПП-ДБ.

 

Не закъсня и реакцията на Йорданов.

 

“Идете и го обяснете това на автомагистралата. Вдигнете си костюмчето, отидете при тях и гледайте да не ви набият ”, сподели Тошко Йорданов.

 

Парламентът ще прегледа на второ четене измененията в Закона за енергетиката. Ключовите ремонти имат за цел да либерализират напълно пазара на ток в България.


Основната смяна в Закона планува Националната електрическа компания от 1 юли 2024 година да престане да бъде публичен снабдител и да отпадане задължението КЕВР да дефинира квоти за произвеждане на ток за бита от страна на държавните електроцентрали.

Премиерът Николай Денков към този момент увери, че след въвеждане на либерализацията на пазара на едро цената на тока за бита няма да се усили. Регулираните цени за крайните битови консуматори ще останат до 1 януари 2026 година

 

Преди това болшинството отхвърли предлагането на Българска социалистическа партия като точка първа в дневния ред да се включи импортирания от тях план на решение за задължаване на Министерския съвет да утвърди нови териториални проекти за обективен преход на въглищните райони.

От „ Възраждане “ настояха за чуване на министър-председателя Николай Денков поради разразилата се рецесия към изпратените от държавното управление в Европейската комисия териториални проекти.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков обаче заяви, че министър председателят е изпратил документално съобщение, че през днешния ден и на следващия ден няма да е в страната, тъй като взе участие в Европейски съвет.

 

 

 

Според признатата стратегия за работа депутатите ще обсъдят на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за администрацията. В дневния ред е продължение на второ гласоподаване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за публичните поръчки. 

 

Програмата за през днешния ден включва второ гласоподаване на промени в Закона за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания.

 

Очаквайте детайлности

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР