Заседанието на Народното събрание започна с дебати между опозиция и

...
Заседанието на Народното събрание започна с дебати между опозиция и
Коментари Харесай

Дебати и нападки между опозиция и управляващи в парламента

Заседанието на Народното събрание стартира с диспути сред съпротива и ръководещи. Очаква се Народното събрание да гласоподава план на решение за приемане на оставката на министър-председателя акад. Николай Денков . Това е точка първа в проектопрограмата за работа на Народното събрание за през днешния ден. Денков присъстваше при започване на съвещанието. 
 денков министър председател оставка нс БГНЕС

Припомняме, че във вторник  оставката на премиера   бе депозирана в деловодството  на Народното събрание. " Вчера подадох декларация като министър - ръководител, това е ангажимент, който поехме със взаимната декларация на 6 юни 2023 година ", съобщи той в залата. " В идващите дни ще представим резултатите на министрите ", добави министър председателят. Той прикани след даването на оставката, договарянията да стартират незабавно. 

Той благодари на вицепремиера Мария Габриел и депутатите, които са подкрепяли държавното управление.

Дебатът в Народното събрание по тематиката за оставката на Денков се води от Има Такъв Народ, " Възраждане " и Българска социалистическа партия. Те се включиха с нападки към ръководещото болшинство.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изброи петте целта на ръководещите и уточни, че съгласно нея не са изпълнени. Шенген тя уточни, че е изпълнен на 3%. А във връзка с правосъдната система Нинова съобщи, че всеки ден българският народ е очевидец на случаи като с Мартин Божанов - Нотариуса.

Според Нинова в съглашението сред ГЕРБ и ПП-ДБ няма нито една препоръчана промяна за опазването на здравето, образованието и за повишение на приходите. 

Преди това председателят на парламентарната група (ПГ) на " ИТН " уточни, че обединението е " изпрала " Бойко Борисов.

" Всяко едно съглашение е заричане ", уточни Кирил Петков от трибуната на Народно събрание. Той уточни, че Денков е заречен през днешния ден да подаде оставка. " Властта за нас не е последна цел, властта за нас е средство за смяна ", добави той.

Петков означи като триумф следствието на основния прокурор, антикорупционния закон и бюджета с 3% недостиг.

" Подадох оставка като министър-председател и тя към този момент е импортирана в Народното събрание. Това не е политическа игра, това е съблюдаване на дадена дума, израз е на последователност, политически феърплей и почитание към жителите ", уточни Денков във вторник.

Той разяснява, че депозираната оставка „ е още една покана за договаряния “ по значимите за хората тематики и успокои хората:  „ Дължа едно категорично утешение за българските жители. П равителството ще продължи да извършва отговорностите си и да работи, както и досега - за повишение на приходите, за основаване на устойчива бизнес среда, за усилване сигурността на страната и за одобряване на позициите на България в интернационалните връзки, до момента в който бъде определено идващото държавно управление “. 

На въпрос дали се е срещнал към този момент с проекта на съглашение, обявен от ГЕРБ, както и по какъв начин прави оценка предложенията в него, Денков беше сбит: „ Трябва да седнем на масата за договаряния. Когато са ясни резултатите от тези договаряния, тогава ще получите информация. Всичко друго сега би попречило на това да проведем градивни договаряния “. 


 
ГЕРБ-СДС организираха национално заседание на 5 март . След него те разпространиха своето  предложение  за  Споразумение за съвместно ръководство  в рамките на мандата на 49-ото Народно събрание с „ Продължаваме промяната-Демократична България “ и Механизъм за взимане на решения.

" Ще им предадем да го прегледат и ще дадем още един шанс на договарящия екип ", съобщи Бойко Борисов и посочи, че го оферират,  " с цел да не слагат ПП-ДБ под напън ".

Той уточни и кои са преговарящите - Мария Габриел (главен преговарящ), Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева. Според него и без избори може да се откри решение за съставяне на кабинет.

В позиция от обединяването показаха задоволство, че  " огромна част от точките, препоръчани в меморандума на ПП-ДБ, са възприети и обсъдени с нужната съвестност в препоръчаното от ГЕРБ съглашение ".

Преговорният екип на ПП-ДБ ще се състои от водачите на коалицията - Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанас Атанасов и актуалният премиер Николай Денков. 

През последните месеци се появиха различия сред сътрудниците в ръководството. Първо ПП-ДБ поиска меморандум за реформи и сложи ултиматум - това или предварителни избори. След това ГЕРБ излезе със свои условия: сключване на коалиционно споразумение или избори.

Като главно несъгласие сред двете обединения на този стадий се о чертава съставът на регулаторите . Според ГЕРБ и Движение за права и свободи договарянията би трябвало да са за държавно управление, а регулаторите да дойдат след това. За ПП-ДБ обаче те са приоритет.

Преди това сред двете обединения породи разногласие в чии ръце да бъде българската дипломация - ГЕРБ настояха Мария Габриел като министър председател да остане и външен министър. " Продължаваме промяната " обаче считат, че след ротацията постът би трябвало да получи акад. Денков.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР