Заседанието на Народното събрание беше прекратено след поименна проверка в

...
Заседанието на Народното събрание беше прекратено след поименна проверка в
Коментари Харесай

Липса на кворум прекрати заседанието на парламента

Заседанието на Народното събрание беше прекъснато след поименна инспекция в залата, поискана от Българска социалистическа партия. При нужни 121 народни представители регистрирани бяха 116 депутати, от тях 4-ма онлайн.

Поради прекъснатото съвещание Народното събрание не съумя да гласоподава дефинитивно измененията в Кодекса на труда, които плануват годишният ексклузивен труд да се усили от 150 на 300 часа. Това беше и повода Филип Попов от Българска социалистическа партия да изиска поименна инспекция.

„ Това са извънредно значими параграфи, желаете да увеличите изключителния труд от 150 на 300 часа неизвестно по какви аргументи. Моля да не бъда преброяван срещу волята ми. А поименната инспекция да се извърши посредством прочитане по азбучен ред на листата с присъстващите в залата “, настоя левият народен представител.

По-рано през днешния ден съвещанието на Народното събрание стартира с кворум от 121 депутати. За пръв път през днешния ден регистрацията беше осъществена според новите правила в правилника, които бяха признати в петък и съгласно които народни представители под карантина могат да вземат участие в съвещанията виртуално.

116 се записаха в зала. Всички 5-ма народни представители, които се записаха онлайн, са депутати от ГЕРБ - Александър Ненков, Анна Александрова, Пламен Нунев, Митко Полихронов и Младен Шишков. Някои от тях се записаха от болнични стаи.

Българска социалистическа партия изиска чуване на здравния министър Костадин Ангелов във връзка със обстановката в здравната система и пандемичната конюнктура. Предложението не беше подложено на гласоподаване, тъй като по думите на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева не е отправено съгласно разпоредбите.

Против се оповестиха от ГЕРБ. Лидерът на парламентарната група на ръководещата партия Даниела Дариткова укори Българска социалистическа партия поради следващия опит да саботират кворума. „ Продължавате да се криете в коридорите на Народното събрание и се явявате тук, единствено когато ние успеем с старания да осигурим кворум. Не ви ли е неловко от сътрудниците, които представяме от болничните стаи, на кислородно лекуване?!. Не ви ли е неловко от българските жители, що за съпротива сте вие?! Ако бяхте виновни, щяхте да позволите на нас, които можем да лекуваме, да бъдем там, на първа линия, и да бъдем потребни. А не да стоим тук, тъй като вие смятате, че задължението на народния представител е да пристигна да се записва, с цел да вземе отплата и още веднъж да отиде да саботира всички действия в страната “, съобщи Дариткова.

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия напомни обстановката от петък, когато социалистите оспориха кворума и се водиха разногласия поради поименната инспекция. „ Г-жо ръководител, в петък съвещанието е нелегитимно и Вие го знаете доста добре. При поименната инспекция в залата участваха 118 народни представители. Вземате нелегитимно решение на същата тази дата със същото това болшинство за метода на действие на Народното събрание през днешния ден. Днес продължавате да го нарушавате, през днешния ден още веднъж нямате кворум, 121 минус петте сътрудници, които сте ги изнасилили да бъдат на мониторите, още веднъж нямате кворум, още веднъж желаете да покажете и да погазите българския парламентаризъм “, безапелационен беше той.

В декларация водачът на партия „ Воля “ Веселин Марешки дефинира държанието на Българска социалистическа партия като съпротива на народа и прикани левицата да спре да бойкотира работата на Народното събрание. „ Недопустимо е в подобен миг да саботираш страната, дори да ѝ вредиш и да наричаш себе си депутат. Призовавам ви сътрудници, влезте в дневния ред на народа най-малко в края на мандата! “, разгласи той от парламентарната естрада.

На днешното си съвещание депутатите дефинитивно вкараха ограничавания при използването на произведения за пушене, разнообразни от тютюневите. Промените в Закона за протекция на детето, импортирани от партия „ Воля “, бяха признати единомислещо.

Вредите, които продуктите от тютюн са с неразбираем генезис и субстанция могат да нанесат върху подрастващите са съществени, акцентираха вносителите. Този вид артикули подтикват децата да ги употребяват в неумерени количества и това ускорява вредата върху живота и здравето им.

Различни тютюневи произведения съгласно поправките са всички вещества и произведения въз основата на билки, растения или плодове, които не съдържат тютюн и могат да бъдат употребявани посредством нагряване или горене. Промените плануват санкции от 300 до 500 лв. и имуществена глоба от 2000 до 4000 лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР