Заседанието на комисията по правни и конституционни въпроси в сряда

...
Заседанието на комисията по правни и конституционни въпроси в сряда
Коментари Харесай

ГЕРБ, ДПС и ИТН провалиха обсъждането на антикорупционния закон

Заседанието на комисията по правни и конституционни въпроси в сряда не се състоя поради отсъствието на нейните членове от ГЕРБ, Движение за права и свободи и "Има подобен народ ". Така комисията не съумя да събере нужния кворум и да прегледа законопроекта, импортиран от "Продължаваме смяната " (ПП), за реформиране на антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

Това беше следващото съвещание на парламентарна комисия, провалено поради неналичието на кворум. По-рано във вторник депутатите от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ не отидоха на съвещанието на комисията по районна политика. В сряда те не отидоха и на съвещанието на енергийната комисия.

"Маските в действителност паднаха и към този момент стана ясно кой е против антикорупционното законодателство ", сподели Настимир Ананиев от Политическа партия, откакто стана ясно, че правната комисия няма да успее да събере нужния кворум.

На съвещанието трябваше да бъде разискван законопроектът за реформиране на КПКОНПИ, който от Политическа партия внесоха след на Има Такъв Народ от ръководещата коалиция.

Техният план планува комисията да се снабди с проверяващи инспектори, които да могат да проверяват към 60 типа закононарушения. Целта е по този метод да се заобиколи опцията на прокуратурата да бави или стопира каузи, свързани с някогашните ръководещи от ГЕРБ. Това е едно от главните обвинявания към основния прокурор Иван Гешев от актуалната власт.

За началник на комисията от Политическа партия предложиха вътрешния министър в оставка Бойко Рашков . Впоследствие министър председателят в оставка Кирил Петков сподели, че както тази номинация, по този начин и другите хрумвания за промени в комисията са били измежду аргументите за излизането на Има Такъв Народ от обединението.

Петков упрекна водача на групировката Слави Трифонов в това, че е саботирал промяната и сподели, че депутатите от Има Такъв Народ са желали. В него всяка партия е трябвало да има собствен представител, а той, на собствен ред, да има право на несъгласие, в случай че комисията проверява "група от хора, които от тяхна позиция не са верните хора ".

От Има Такъв Народ настояват, че предложенията, които бяха импортирани в Народното събрание единствено от депутатите на Политическа партия се припокриват с настояванията на ГЕРБ за смяна в антикорупционната комисия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР