Заседанието на КЕВР продължи по-малко от 10 минути. Окончателното решение

...
Заседанието на КЕВР продължи по-малко от 10 минути. Окончателното решение
Коментари Харесай

Намалението на цената на газа може да продължи с нови 1.7% от 1 юни

Заседанието на КЕВР продължи по-малко от 10 минути. Окончателното решение за новите цени на природния газ ще бъде взето на 1 юни и ще влезе в действие още същия ден.

© Анелия Николова Тенденцията за понижаване на цената на природния газ ще продължи и през идващия месец като се чака новото намаляване да е към 1.7%. Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) ще утвърди съответната цена за юни в първия ден на месеца, заяви ръководителят на КЕВР Иван Иванов на днешното намерено съвещание. Тогава точно " Булгаргаз " ще внесе и обновени данни за борсовите котировки и за усреднения курс на $ през месеца, които също ще бъдат регистрирани при определянето на цената.

При такова намаляване смяна в цените на парното и топлата вода не се превижда, защото съгласно закона те се променят единствено при най-малко 5% поправяне в цената на природния газ.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики

При одобряване на настоящето предложенеи на " Булгаргаз " цената на газа ще стане 21.97 лева./мВтч (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). За съпоставяне настоящите цени на немския газов хъб TTF са 4.2 евро/мВтч, а в интервала от 24 до 26 май бяха паднали даже под 3 евро за мегаватчас. Трябва обаче да се има поради, че к съветския газ, който България получава от " газпром " е с включени разноски за транспорт до страната, до момента в който цените от хъба са единствено за суровината.

Очаква се през юни да бъдат възобновени и сумите към крайните клиенти след променената със задна дата цена на природния газ за осемте месеца от август 2019 година до март 2020 година КЕВР към този момент излезе със своите решение и в този момент " Булгаргаз " би трябвало да направи съответените сметки на кой клиент какъв брой пари да върне. След това топлофикациите би трябвало да създадат изравнителните сметки за крайните консуматори.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР