Заседание на КЗК (Комисия за защита нa конкуренцията). Отчет за

...
Заседание на КЗК (Комисия за защита нa конкуренцията). Отчет за
Коментари Харесай

КЗК глоби "Нет инфо" заради заблуждаваща и неразрешена сравнителна реклама

Заседание на Комисия за защита на конкуренцията (Комисия за отбрана нa конкуренцията). Отчет за 2016 година Юлия Ненкова

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Комисия за защита на конкуренцията санкции Ozone.bg с близо 100 хиляди лева поради заблуждаваща реклама

Дружеството " Озон ентъртейнмънт " ще апелира решението, което е по сигнал на " Сторе "
13 ное 2018
Комисия за защита на конкуренцията не откри нарушавания при рекламата на кафето " Нова Бразилия "

Производството е формирано по искане на съперника " Балкам груп "
8 ное 2018 Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи две санкции на " Нет инфо " АД, част от портфолиото на медийната група " Нова броудкастинг груп ", за заблуждаваща реклама на предлагана услуга и неразрешена сравнителна реклама. Всяка от глобите е в размер на 133 660 лева и съставлява 1% от чистите доходи от продажби на " Нет инфо " за 2017 година

Преписката е формирана по искане на компанията " Изиадс " ЕООД, която предлага закупуване на автоматизирана програматик реклама в български и европейски издатели. Тя твърди, че в презентация на платформата за онлайн реклама Adwise сдружението " Нет инфо " употребява заблуждаващи рекламни слогани, което съставлява нелоялна конкуренция. Във втория си сигнал към Комисия за защита на конкуренцията компанията твърди, че в същата презентация има съпоставяне с платформата на " Изиадс ", която е посочена като по-слабо представяща се на база резултати при идентични вложени вложения, без да е споменат източник на информацията. Твърдението е, че това съставлява неразрешена сравнителна реклама с съперник и предлаганата от него услуга.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Причини за двата сигнала

В първия проблем на заблуждаваща реклама става въпрос за презентация на Adwise, където участва рекламно известие, гласящо " 80% от най-качествения български трафик " и " №1 софтуерно programmatic решение ", без да има съответни данни, които да поддържат изказванието.

Вторият сигнал е по-повод наличие в същата презентация, където са съпоставени резултатите от реклами в разнообразни платформи, употребявайки данни за бизнеса на клиент, който не е назван. Сравнението гласи: " За същата инвестиция в EasyAds – 4 продажби, за 10 пъти по-голяма инвестиция във FB – 120 продажби ". Според сдружението, подало сигнала, сравнителната информация не дава отговор на истината и няма никакви доказателства за това.

И в двата случая се твърди, че рекламната презентация се популяризира от компанията " Уеб пауър " до евентуални клиенти на " Нет инфо ", които надлежно могат да бъдат и евентуални или сегашни клиенти на съперници на сдружението. В този случай " Нет инфо " се явява рекламодател, а " Уеб пауър " рекламната организация - медиатор на известието.

Позицията на " Нет инфо "

Дружеството твърди, че не е направило нарушаване, тъй като не е възлагало, нито оторизирало основаването или разпространяването на такава реклама и текстовете в нея. От " Нет инфо " настояват също, че материалите не съставляват реклама, тъй като има изложение на характерностите на съответен артикул, което е в полза на потребителите. По мотив сравнението с други платформи от компанията показват, че това е оценката на клиент, който не е от портфолиото на " Нет инфо ".

След изпратено питане от " Капитал " към " Нет инфо " за коментар на решението на Комисия за защита на конкуренцията от компанията дадоха отговор: " Нет инфо " съблюдава закона и разпоредбите на конкуренцията. След като се срещнем с решението на Комисията за защита на конкуренцията, ще изложим нашата позиция пред съда ".

Проучване на Комисия за защита на конкуренцията

В хода на производството Комисия за защита на конкуренцията открива, че през февруари 2017 година " Нет инфо " презентира и изпраща посредством собствен чиновник на собствен контрагент (рекламна агенция), презентация на услугата Adwise за популяризирането й пред рекламодатели. Това слага компанията в позиция на рекламодател и точно тя носи отговорност за наличието и разпространяването на презентацията.

От Комисия за защита на конкуренцията пишат още: " Добросъвестната комерсиална процедура изисква предложителят на дадена услуга в рекламните си материали най-малкото да употребява достоверни източници, както и тествана или най-малкото проверима все още на правене на рекламното обръщение информация, директно обвързвана с предоставяната от него услуга, с цел да може същият добросъвестно да се базира на нея, още повече че същата е освен недоказана, само че и подвеждаща ".

Решението предстои на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) в границите на 14-дневен период.

Втора санкция за два години

За повторно " Изиадс " подава сигнал до Комисия за защита на конкуренцията против заблуждаваща реклама на " Нет инфо " и комисията надлежно постанова глоба. През март предходната година Комисия за защита на конкуренцията санкции със 101 600 лева компанията, като още веднъж ставаше въпрос за платформата Adwise и реклама, гласяща " Adwise - най-хубавата услуга за контекстна реклама в България ". Тогава " Нет инфо " облажва решението, а по думите на Иван Иванчев, притежател и шеф на " Изиадс ", сега делото се гледа на първа инстанция във Върховен административен съд.

" Изиадс " и " Нет инфо " са члeнoвe нa acoциaцията " ІАВ Бългapия ", която съставлява съдружие на медии и софтуерни компании, които оперират в цифрова среда. Изпълнитeлният диpeĸтop нa " Heт инфo " Христо Христов пък е ръководител на управителния й съвет. В тази връзка Иванчев разяснява пред " Капитал ", че точно в границите на организацията би трябвало да се инициира полемика за проблемите на пазара и практиките при потреблението на рекламни слогани и изказвания. " Трябва да приказваме намерено, както и всички други участници на онлайн пазара, тъй като единствено по този начин може да се развиваме ", споделя още той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР