Засечена е глобална злонамерена имейл кампания, използваща името на шведската

...
Засечена е глобална злонамерена имейл кампания, използваща името на шведската
Коментари Харесай

Появи се мауер на името на Грета Тунберг


Засечена е световна злонамерена имейл акция, употребяваща името на шведската тийнейджърка деятел и еколог Грега Тунберг като стръв, с цел да кара нищо неподозиращите жертви.

Изследователите по сигурността в Proofpoint разкриха необятно публикувана акция, употребяваща името на девойка Тунберг, с цел да позмами потребителите да изтеглят ботнет със злотворен код Emotet.

Proofpoint означи, че нарушителите основно са ориентирани към екологосъобразни студенти, изключително към тези, чийто имейл адреси приключват на домейн разширението.edu.
Подкрепа
Имейлите, които имат някаква съгласуваност с акцията за Подкрепа на Грета Тунберг приканват получателите си на огромен митинг против държавните управления, за които се твърди че работят несъответстващо и анти човешки против опасността от климатичните промени, която е надвиснала над света, който познаваме.

В имейлът е разказано, че детайлите към този подправен митинг, в това число времето, мястото на срещата и спомагателните условия са разказани в текстов файл прикован към електронното писмо, само че отварянето на този атачмънт вместо текст с изложение на събитието изтегля зловредния програмен продукт Emotet на устройството на жертвата.

Потребителите биха забелязали, че в писмото има нещо неправилно, в случай че бъдат по-наблюдателни от нормалното – текстът е съхранен във файл в остарелия файлов формат за Word.doc. Самото писмо също съдържа голям брой правописни и граматически неточности, само че това е нещо, което всеки е податлив да преглътне поради жаргонния и нехаен жанр на писане даже в корпоративните среди през 2019 година

Кампанията наподобява е ориентирана в световен мащаб, като досега излиза наяве за жертви от Япония, Германия, Италия, ОАЕ и Австралия, а на шесто място измежду атакуваните от новата крипто болест страни се подрежда и Англия. На жертвите също се споделя да препратят злонамерения имейл с рисково наличие до всичките си контакти, което значи, че най-вероятно измамата бързо се популяризира в интернет пространството по целия свят.

Emotet е един от най-големите бот-мрежи за злоумишлен програмен продукт в употреба през днешния ден, като Proofpoint отбелязва, че в последните му проучвателен отчети е открито, че той съставлява съвсем 12 % от целия злоумишлен имейл по целия свят през това тримесечие.

„Тази акция служи като увещание, че нападателите няма да се поколебаят да насочат най-хубавите планове на хората през този празничен сезон“, написа Шеррод Дегриппо от Proofpoint в обява в блога, очертаваща опасността.

„Той служи и като знак за това какъв брой значима е екологичната информираност и какъв брой известна е Грета Тунберг в международен мащаб. Нападателите избират деликатно примамките си: в доста връзки примамките им са благонадежден барометър на публичния интерес и информираността.“

Ще ви държим в течение дали офанзивата се популяризира бързо в интернет пространството, както и дали са нанесени някакви по-сериозни вреди.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР