Засаждането на трилион дървета си остава най-добрият и евтин начин

...
Засаждането на трилион дървета си остава най-добрият и евтин начин
Коментари Харесай

Трилион дървета може да решат климатичната криза, твърдят учени

Засаждането на трилион дървета си остава най-хубавият и на ниска цена метод за справяне с климатичните промени. Това настояват швейцарски учени, създали първото пресмятане в каква степен може да се приложи сходно решение, без да се навреди на реколтата или да се навлезе в градски зони и представени от " Ройтерс " и " Дойче веле ".

Дърветата, поглъщащи въглероден диоксид, могат да се оправят с към две трети от всички излъчвания, навлезли в атмосферата поради човешка активност. Това може да се случи, в случай че на 1.7 мрлд. хектара (17 млн. кв. км) земя без дървета се засадят общо 1.2 трлн. от тях.

Става въпрос за голяма повърхност - 11% от цялата земя, сходна по повърхност с размерите на Съединени американски щати и Китай, взети дружно, и малко по-малка от Русия. Изключени от разбора са аграрни и градски региони, само че не и пасища, в които животните могат да имат изгода, в случай че се засадят дървета.

Най-много място за такива дървета биха имали Русия, Канада, Съединени американски щати, Австралия, Бразилия и Китай, а резултатите биха се забелязали бързо, той като при започване на развиването си дърветата гълтам повече въглероден диоксид, изясняват учените от Швейцарския федерален софтуерен институт в Цюрих.

Други откриватели са скептични. " Възстановяването на дърветата може да е измежду най-ефективните тактики, само че е доста надалеч от най-хубавото решение против смяната на климата, с което разполагаме, и е надалеч от концепцията за понижаване на излъчванията от изкопаемите горива до нула, " споделя професор Майлс Алън от Оксфордския университет, представен от " Франс прес ". По думите му повторното залесяване " може да помогне, само че е време да спрем да предлагаме, че има решение, основано на природата, против използването на изкопаеми горива. " " Няма такова. Съжалявам. "

Според Том Краутър, взел участие в изследването, обаче всеобщото засаждане на дървета е видът решение, което " не изисква президентът (на Съединени американски щати Доналд) Тръмп да стартира неотложно да има вяра в климатичните промени ", а е допустимо в този момент, на ниска цена е и " всеки може да взе участие ". Същевременно усилието не би било пълноценно, в случай че не е придружено от понижаване на самото обособяване на нездравословни излъчвания.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР