Зърното се превръща в основна валута, има опасност страната ни

...
Зърното се превръща в основна валута, има опасност страната ни
Коментари Харесай

Бизнесмен: Цените ще продължат да се покачват и има опасност България да остане без зърно

Зърното се трансформира в съществена валута, има заплаха страната ни да остане без него. Това сподели в ефира на " Денят онлайн " по Нова Нюз Филип Ромбаут,  шефът на Агрополихим АД, най-големият цех за торове у нас.

По думите му нужен е сериозен държавен запас, който все още липсва. 

" Има заплаха да изнесем зърното си, нужен е държавен запас. Не би трябвало и да се купува под пазарната цена. 

Преди пет години взехме решение, че не можем да разчитаме на доставките на газ за България, заради доста аргументи и взехме решение да не влагаме в нашия цех за амоняк, като се фокусирахме върху неговия импорт. Затворихме нашия цех и започнахме да внасяме от чужбина, той идваше от Русия през тръба от Украйна. Сега това не може да се случва. Преориентирахме се и купуваме амоняк от Алжир, Катар  и Египет. Сменихме тактиката и направихме зърнен терминал. Нямахме желание да влизаме на пазара със зърно, само че с помощта на това сме на опашката за доставки. Ще можем умерено да изнасяме пшеница за Египет и Алжир ", добави той. 

Ромбаут е безапелационен, че ще има задоволително храна в България, само че цените ще продължат да се повишават. 

" През 1997 година нямаше храна, имаше апетит. 25 години по-късно това няма да се повтори, само че цените ще се подвигат нагоре. Това е 100 % несъмнено. Цените на торовете също се повишават, понижава продуктивността и това се отразява на цените. Цената на пшеницата също ще се вдигне ", сподели още той. 

По думите му има задоволително торове за родните производители, само че казусът е, че са прекомерно скъпи. 

" Фермерите не могат да си ги разрешат. Една рецесия постоянно вади нескрито и друга. Има съществено деформиране с същинските аграрни продукции. Много фермери не демонстрират действителната си годишна продукция, не заплащат цялостните осигуровки на служащите си, защото, в случай че са на загуби, няма да вземат заеми. Фермерите би трябвало да помислят по какъв начин да усилят производството си ", сподели още той. 

Според шефа биомасата е част от решението на въпроса за зелените технологии. 

" Четири години опитваме да убедим държавното управление да легализира обработката на коноп. Тук той е неразрешен, само че не и в Румъния да вземем за пример. Конопът обаче е подобаващ за изработката на гориво, семена, и доста други артикули ", разяснява още Филип Ромбаут.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР