Зърнопроизводителите у нас се подготвят за протестни действия заради нерегламентирания

...
Зърнопроизводителите у нас се подготвят за протестни действия заради нерегламентирания
Коментари Харесай

Вносните пшеница и слънчоглед от Украйна излизат от предприятията ни като български продукт

Зърнопроизводителите у нас се приготвят за протестни дейности поради нерегламентирания импорт на евтина пшеница и слънчоглед от Украйна

Това решение беше взето от Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите по време на Дните на полето в Добруджа, които се организираха в края на предишния месец.

„ Вносът на зърно от Украйна е безмитен, което значи че едно ниско по себестойност произвеждане влиза в Европейски Съюз. Друг проблем е неналичието на фитосанитарен надзор от страна на страната ни “, разяснява за Радостина Жекова, ръководител на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Според Жекова на нито една от границите не се прави сходен надзор.

„ Българският земеделец е обезпокоен от това какво качество влиза в страната ни. Начинът, по който е създадено това зърно също е стеснителен, тъй като там се оперира с препарати, които не са позволени в Европейски Съюз. Това значи, че ние и децата ни ще консумираме стока, която е създадена по нереглементирани правила “, разясни Жекова.

Тя добави, че има риск трупаното зърно с неразбираем генезис в българските хранилища да излезе от преработвателните ни предприятия като българска продукция.

„ Не желаеме да стават кавги със стока, която е с неразбираем генезис, а на етикета да написа „ Произведено в България “. Още от май слънчогледът влиза непосредствено в преработвателните предприятия в България. В складовете има и пшеница и царевица, само че никой не знае какво е фитосанитарното им положение и къде ще бъдат превозени “, сподели още Радостина Жекова.

Тя даде за образец Полша и Румъния, които от дълго време са решили въпросите с вноса на украинското зърно.

„ В Полша с цел да се внесе стока от Украйна се заплаща депозит на страната, който се връща незабавно щом стоката напусне полската територия. В Румъния импортираното зърно се ескортира от момента на влизане в страната до износът му за трети страни “, разяснява Радостина Жекова. Тя напомни, че и България и Румъния нямат потребност от вносна земеделска стока, тъй като създават задоволително.

Зърнопроизводителите са срещнали земеделското министерство с проблемите в бранша още през май.

Последвало е заричане за инспекция, само че близо три месеца по-късно резултат няма.

Следващата стъпка, която ще подхващат зърнопроизводителите са протестни дейности.

„ Ще уведомим и Вишеградската четворка за тези проблеми “, сподели още ръководителя на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

От сектора се надяват на бързи дейности и от страна на служебното държавно управление.

Радостина Жекова разяснява и първите Дни на полето, които се организираха в края на юли в региона на село Поручик Гешаново.

„ Участваха 56 компании от сектора. Получи се луксозен празник. Дойдоха доста младежи и деца, на които показахме какво е пшеницата, по какъв начин се прави брашно и по какъв начин се меси самун. Показахме им и някои остарели български предписания. Всички бяха доста удовлетворени “, разясни ръководителя на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Според Радостина Жекова, засушаването в Добруджа тази година ще повлияе отрицателно на добивите на слънчоглед и пшеница.

„ Тръгнахме с едни кошници, а се върнахме със напълно разнообразни. Когато завърши жътвата, добивите от пшеница бяха с към 20% по-малко спрямо предходната година “, разяснява Жекова.

Друг проблем, с който се сблъскват земеделците в Добруджа е нашествието на ливадна пеперуда, която е нападнала към 30% от посевите от слънчоглед в района.

Чуйте диалога на Иван Барбов с Радостина Жекова:
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР