Зърнопроизводители от цялата страна протестираха в знак на солидарност с

...
Зърнопроизводители от цялата страна протестираха в знак на солидарност с
Коментари Харесай

Български и румънски фермери протестираха срещу безмитния внос от Украйна

Зърнопроизводители от цялата страна стачкуваха в символ на взаимност с румънските си сътрудници, заяви БНР. Земеделци блокираха в петък граничните пунктове „ Кардам ” и „ Дунав мост ” в Русе.

Те упорстват за анулация на регламента на Европейския съюз (ЕС) за безмитен импорт на земеделска продукция от Украйна, който беше продължен до юни 2024 година Според представители на сектора либерализацията на вноса на евтини укрански артикули утежнява конкурентоспособността на българската стока, като подбива цените на българските производители. Те настояват, че загубите им са в размер на 3,4 милиарда лева

" Не може страните от източната част на Европа да понасят целия удар от вноса на украинско зърно ", сподели пред БНР Милен Коев, ръководител на Районния съюз на фермерите " Дунавско зърно ".

По думите на Костадин Костадинов, член на Националната асоциация на зърнопроизводителите, излезлият от Украйна слънчоглед е влезнал в България, а локалният " стои по складовете ".

В Румъния хиляди зърнопроизводители стачкуваха със същите претенции, заяви Българска телеграфна агенция. Те желаят и оставката на земеделския си министър. Преди дни министърът на земеделието на Полша подаде оставка в символ на митинг против политиката на Брюксел за зърното.

Преди близо седмица Красимир Аврамов , ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), сподели, че една от аргументите украинските артикули да са по-евтини, е, че софтуерната карта за произвеждане на Украйна не е по стандартите на Европейски Съюз. Друга причина спроед Аврамов е по-високата цена на торовете в България. митингите са свързани с лобиране за ограничение на конкуренцията.

Протестите на зърнопроизводителите срещщу евтиното украинско зърно бяха подкрепени от служебния кабинет. Подкрепата на държавното управление идва на фона на многократни обещания за битка с високите цени на питателните артикули, които нарастнаха в резултат на инфлацията, провокирана от войната в Украйна през последната година.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР