Зърнопроизводители от цялата страна излязоха на национален протест с трактори

...
Зърнопроизводители от цялата страна излязоха на национален протест с трактори
Коментари Харесай

Земеделци от цялата страна извадиха тракторите срещу вноса на украинско зърно

Зърнопроизводители от цялата страна излязоха на народен митинг с трактори и друга селскостопанска техника. Земеделците недоволстват против " безконтролния импорт на зърно от Украйна ", на който не се прави фитосанитарен надзор на границата. В протестните шествия се включват производители от Бургас, Враца, Видин, Генерал Тошево, Добрич, Карнобат, Монтана, Пазарджик, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол.

Производителите упорстват да се знае къде се съхранява украинското зърно и най-много то да не бъде смесвано с българската продукция. Протестът е ориентиран и против високите цени на торовете, с които се обработва почвата.

Протестират земеделците от 17 регионални центрове в страната, а заканата е, че в случай че страната не се вслуша, ще докарат тракторите на жълтите павета. 

Организаторите от Националната асоциация на зърнопроизводителите и Националният съюз на земеделските кооперации в България упрекват страната, че не е защитила по никакъв метод родната продукция.

" Основните терзания са липса на отбрана от държавните управляващи от вноса на украинско зърно и маслодайни култури. Вносът е в невиждани размери и не е за да премине пренос и да стигне до трети нуждаеши се страни, а се изкупува тук, на непазарни цени, надалеч под себестойността на българската зърнена и маслодайна продукция ", съобщи ръководителят на националната асоцияция Костадин Костадинов.

" Съпричастни сме с Украйна, само че контролът го няма никакъв ", сподели зърнопроизводителят, като уточни, че украинските камиони не заплащат нито тол такси, нито винетки.

" Няма друга страна в света, която да не управлява вноса си фитосанитарно ", добави той. По думите му зърното, което влиза в България от Украйна, е с неприятно качество и не се знае от кой нечист регион идва. Фермерите са създали скрито и проба на украинска пшеница, която се оказала негодна. Производителите изчетоха обществено и данните от тестът. Становището на лабораторията е " негодна за приложимост ", настояват те. Фермерите припомнят, че нашите производители се преценяват с разпоредбите на Европейски Съюз, до момента в който за украинската продукция се употребяват неразрешени препарати.

 Снимка: БТА

" Така се срутва пазарът на българските зърнени и маслодайни култури. Ниски изкупни цени, ниски добиви, висока себестойност ", сподели представителят на зърнопроизводителите. И предизвести, че предстоят всеобщи банкрути и неспособност за погашение на ренти и междуфирмена задължнялост измежду нашите земеделци. " В последната година няма политика в земеделието ", безапелационен беше ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Той сподели още, че у нас сега от Украйна се внася остаряла годишна продукция, а не такава от 2022 г. 

Фермерите във Враца и Стара Загора към този момент излязоха с тракторите. Над 300 зърнопроизводители от Старозагорско се събраха на митинга и изкараха над 150 трактора и тежки машини, които минаха по бул. " Св. Патриарх Евтимий " в Стара Загора.

" Нашата позиция се сплотява към общоевропейските претенции на Полша, Чехия, Словакия и Унгария. Проблем основават безконтролният и нерегламентиран импорт на зърно от Украйна. Ние сме дали право на кулоар за експорт на продукция, а не тя да остава в нашите хранилища и да бъде преработвана от нашите предприятия. ", сподели по време на протестната акция Цветан Берберов, ръководител на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

 Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР