Зърнопроизводители искат забрана за внос на олио от Украйна. Към

...
Зърнопроизводители искат забрана за внос на олио от Украйна. Към
Коментари Харесай

Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите: Искаме забрана за внос на олио от Украйна

Зърнопроизводители желаят възбрана за импорт на олио от Украйна. Към момента изкупната цена на 1 звук слънчоглед е към 630-650 лв. в другите райони на страната, което ясно демонстрира, че наклонността е надолу - това каза  Илия Проданов – ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите по Българска национална телевизия. 

По техни калкулации към 1 милион тона слънчоглед има по складовете и съвсем 2 тона пшеница.

" Не са осъществени заради слабото търсене и извънредно ниската цена, която е доста, доста под себестойността, на която е създадена. От предходната година цената е доста надолу по отношение на себестойността и е към 50% надолу, тъй като сега слънчогледа, който стои по складовете себестойността му е към 1000 лв. на звук ", разясни Проданов.

Той изясни, че сега има възбрана от 2 май за импорт на артикули от Украйна, само че тя касае единствено пшеница, рапица, слънчоглед и царевица, а нерафинираното и рафинираното олио не са в този забранителен лист и това прави възбраната не толкоз работеща. Нашите преработватели заместиха суровината с нерафинирано олио и се вижда голям растеж на нерафинирано олио.

По думите му, има задоволително суровина за произвеждане на олио до новата годишна продукция след 3 месеца. Количествата, които има са изцяло задоволителни да се задоволи и вътрешния пазар и този за експорт.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР