Зърнената сделка мeжду Русия и Украйна, която позволява износа на

...
Зърнената сделка мeжду Русия и Украйна, която позволява износа на
Коментари Харесай

Зърнената сделка между Русия и Украйна е удължена, но неясно с колко дни

Зърнената договорка мeжду Русия и Украйна, която разрешава износа на селскостопанска продукция от три украински пристанища в Черно море, беше удължена в последния миг - на 18 март. Неясен обаче остава срокът, съобщава 

Според подписаното през юли 2022 година съглашение срокът се удължава автоматизирано за 120 дни, в случай че и двете страни нямат искания. В началото на март обаче Русия изиска удължение единствено с 60 дни. Турция, която дружно с Организация на обединените нации, е медиатор сред двете воююващи страни, разяснява, че ще работи удължението да е 120 дни, както е планувано.

Украинският министър на районното развиване Олександър Кубраков, който подписа договорката през юли, написа във Фейсбук, че договорката ще продължи още 120 дни, въпреки че в Москва упорстват, че срокът е 60 дни, т.е. доникъде на май. Организация на обединените нации оповестява за удължаването на съглашението, само че без да прецизира срокът.

Сделката един път беше продължена със 120 дни в средата на ноември 2022 година. Тогава също имаше неизясненост дали Русия ще продължи да взе участие в нея след обстрела над съветски военни кораби, ситуирани в окупирания полуостров Крим. Москва имаше съмнения, че ударите са осъществени от кораби, участващи в самодейността, само че по-късно отдръпна възраженията си и действието на документа продължи.

По силата на това съглашение от август 2022 година доникъде на март Украйна е съумяла да изнесе 25 млн. тона зърнена продукция (пшеница, царевица, както и слънчоглед) за 45 страни по света, показват от Организация на обединените нации, успокоявайки цените на международните пазари. Това е едно от дребното неща, за което Киев и Москва съумяха да намерят компромис от началото на пълномащабната война през февруари.

Русия упорства за облекчение на личния ѝ експорт на селскостопански артикули и торове. Западът не постанова наказания в тази сфера, само че износът е мощно усложнен във връзка с намиране на кораби, които да превозят продукцията, и застрахователи, които се притесняват от вторични наказания. От своя страна Украйна упорства за по-ускорена процедура за инспекция на товарите. Според текстовете на съглашението корабите се ревизират при влизане в трите пристанища и на излизане, с цел да не бъдат употребявани коридорите за транспорт на оръжия.

Междувременно по данни на Министерството на земеделието на Украйна, представени от Bloomberg, украинските фермери стартират пролетната сеитба на зърнените култури малко по-рано по отношение на 2022 година. Площите са с 20% по-малко (около 8,7 млн. хектара) по отношение на предходната година.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР