Зареяли поглед в безкрайната синева. Със зарити крака в пясъка.

...
Зареяли поглед в безкрайната синева. Със зарити крака в пясъка.
Коментари Харесай

Морето лекува стрес и депресия

Зареяли взор в безкрайната синева. Със зарити крайници в пясъка. Сякаш времето е спряло, нали? Морето е потвърден лек против депресията, напрежението, неприятните мисли. Няма човек, на който да не му въздействат благотворно равномерният плисък на вълните и този безконечен наследник небосвод, в който потъва погледът, написа Obekti.bg. Сякаш вечно.

Морето лекува освен като го съзерцавате обаче – той е напълно действителен и научнодоказан лек поради своите жизненоважни детайли – витамини, минерални соли, микроелементи, аминокиселини, живи микроорганизми, отделящи антибиотични, бактериостатични и хормонални субстанции. Тези субстанции са лесноусвоими от телата ни по време на къпането в морето. Интересен е фактът, че морската вода има състав, сходен на нашата кръвна плазма. Солената вода работи стягащо и форсира зарастването на раните, също по този начин е чудесно средство за пречистване на синусите – по тази причина е целесъобразно хората, които имат сходни проблеми, да си вършат ранни утринни разходки по брега на морето. Морската вода е богата на магнезий, а той провокира разпределяне на мускулите и успокоява нервната система.

Забелязали ли сте по какъв начин сънят ви се усъвършенства, когато сте на море? Това е по този начин освен тъй като организмът ви се е отпуснал, защото сте на отмора. Причината не е единствено на психическо равнище, а и на физиологично – морският въздух е зареден с негативни йони, които форсират способността на организма да усвоява кислорода и балансират равнищата на серотонина – хормон, обвързван със напрежението и настроението. Във въздуха, към морето се натрупват изпарения на йод, които са потребни за контролиране на активността на щитовидната жлеза и имунната система.

Пясъкът пък е натурален ексфолиант и чудесно средство за разчистване на кожата. Уверете се сами, като намокрите тялото си в морето и втриете деликатно пясък по него. Останете по този начин 10-15 минути, след което още веднъж се потопете в морската вода. Веднага ще усетите кожата си по-мека и еластична.

След къпане можете да се разноските по нагретия плажен пясък. Това е лековит способ, прочут като псамотерапия – лекуване с парещ пясък. Известен е още от антични времена и е чудесно средство за възстановяване обмяната на веществата и на кръвообращението, облекчение на болести на опорно-двигателния уред.

В разгара на сезона на отпуските не се колебайте и направете всичко допустимо да си подарите отмора на морето – за вас и за децата. Ще подобрите настроението си, ще заздравите имунитета си, ще се отърсите от напрежението на всекидневието и най-важното – ще се заредите с позитивна синя сила за дълго време.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР