Заразите, които се прехвърлят от живи организми чрез патогени от

...
Заразите, които се прехвърлят от живи организми чрез патогени от
Коментари Харесай

Кой е виновен за коронавируса – не само китайците, а хората като цяло

Заразите, които се трансферират от живи организми посредством патогени от животни на хора или сред хора, са към този момент 17% от всички заболявания в международен мащаб и предизвикват над 700 000 смъртни случая. Това сочи статистиката на Световната здравна организация (СЗО), представена от The Independent. За съпоставяне, маларията, която също е векторна болест – като описаните нагоре, убива над 400 000 души годишно.
Ако някой инцидентно не е схванал, COVID-19 (коронавирусът) се смята за тъкмо такава болест – патоген, минал от животно на човек. Разбира се, има куп теории какво биологично оръжие е вирусът и най-много по-открито тази теза се прокламира в Русия. Но в случай че приемем, че просто става въпрос за разновидност, каквото е най-вероятното пояснение, то следва да си зададем въпросът – за какво?
Цитираната публикация от The Independent дава отговор в тази тенденция. И той се крие в следната статистика, за която списание Nature приказва – през 50-те години на XX век са открити към 30 нови инфекции за хората, които до тогава ги е нямало. Само до 80-те години на предишния век броят се е утроил. И повода, която виждат доста специалисти, е следната – хората навлизат от ден на ден в екосистеми, с които не са имали допир, а там, капсулирани, има и доста нови неща на микрониво, като вируси и бактерии, които чакат да намерят нова плодородна почва.
COVID-19 се трансформира в голямо злощастие за човешката раса – няма място по света, където да можеш действително да се скриеш и да продължиш да си живееш както до момента. Но нищо чудно коронавирусът да е един от доста идващи – поради метода на живот, практикуван от болшинството общества по света. Той се показва с една дума – консуматорство! Аз бих добавил още една – лакомия!
Населението на Земята продължава да се усилва, без методът към прилагане на запаси да се трансформира значително. Милиони всяка година умират от апетит, до момента в който 1/3 от храната, която произвеждаме, бива похабена! И в този момент има задоволително храна за всички по света, дори и за повече – само че няма за всички точно поради преобладаващия публичен модел.
Ако коронавирусът фактически не е биологично оръжие, а реакция на планетата към хората, това е разумна реакция! Защото, колкото и да не му се има вяра на човек, той НЕ Е центърът на Вселената. Все още даже един бацил може да ни убие – нас, венците на природата. А светът на микробите, бактериите и вирусите е нещо, което голямото болшинство от хора даже не могат да си показват! Той е самобитен предпазен механизъм - тогава, когато други типове прекомерно доста си пъхат носа там, където не им е работа, като слон в стъкларски магазин.
Затова е извънредно време да си помислим по какъв начин желаеме да живеем оттук-насетне. Всички. Виждаме доста добре – когато един прецака нещата, страдат всички. От нас зависи да притиснем елитите да го схванат – другояче нещата ще се изродят в битка за оцеляване. При битката за оцеляване към този момент цивилизацията си отива.
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР