Заразено с африканска чума месо с тегло 170 килограма е

...
Заразено с африканска чума месо с тегло 170 килограма е
Коментари Харесай

Заловиха 170 кг заразено с африканска чума месо преди да бъде пласирано

Заразено с африканска чума месо с тегло 170 кг е хванато в опит да бъде пренесено отвън огнищата със болестта. Това заяви пред bTV земеделският министър Десислава Танева.

„ Все още нямаме дисциплинираност за осъществяване на ограничаващите ограничения. В тези региони всеки може да стане евентуален преносител на болестта. Говорим по какъв начин би трябвало всяко придвижване да се спре и по какъв начин елементарно болестта се придвижва. В същото време при откритите шест огнища са хванати коли, които придвижват 170 кг инфектирано месо в багажника. Целият този поток разнася болестта по пътищата, по които минава ”, сподели земеделският министър.

Тя съобщи, че към момента не може да се предвиждат загуби за стопаните на умъртвените животни, тъй като все още болестта съставлява евентуален риск. „ Овладяването на този риск зависи от всички нас – от страната, локалната власт и публичната отговорност на всяко едно лице, което живее в тези региони ”, на мнение е Десислава Танева. Държавен фонд „ Земеделие ” е дал своя вот бюджет във връзка с компенсациите. Тепърва следва да се посочи по какъв начин ще бъде разпределен.

Още две нови огнища на африканската чума по свинете в Плевенска област са оповестени след първия случай на позитивна проба на диво прасе в региона. Регистрирани са към този момент 8 места, където се е популяризирала болестта. Тя продължава да тревожи стопаните и страната, като остава въпроса ще съумеят ли подхванатите ограничения да я лимитират до дребните персонални стопанства, с цел да се избегнат вредите за стопанската система ни. Не е ясно и дали пръскането със самолети против комари на територията на Дунав ще реши драмата с нашествието на насекомите в региона. След закъснение поради препарат, пръскането се възобновява от през днешния ден.

 Заради чумата: До 10 дни би трябвало да бъдат изклани всички домаши свине в Русенско Виж още Заради чумата : До 10 дни би трябвало да бъдат изклани всички домаши свине в Русенско
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР