Заразените с коронавируса Covid-19 в Европа надхвърлиха 250 хиляди души.

Заразените с коронавируса Covid-19 в Европа надхвърлиха 250 хиляди души. ...

Вирусолог обясни парадокса с ниската смъртност в Германия.


Заразените с коронавируса Covid-19 в Европа надхвърлиха 250 хиляди души. Около половината от тях са в Италия и Испания, където жертвите днес нараснаха на близо 4 100. 

Само за последното денонощие в Испания са починали 655 души. В същото време Германия съобщи, че ускорява тестването за новия коронавирус до 500 хиляди теста на седмица.

Вирусологът Кристиан Дростен обяснява ниската смъртност в Германия именно с големия брой лабораторно диагностицирани болни. Иначе потвърдените случаи на коронавируса в страната се увеличи с 5000 до 36 508. От инфекцията там са починали 198 души, което е едва 0,5 %. Процентът може да се окаже дори по-нисък, понеже почти е сигурно, че броят на заразените е по-голям от установените. 

Заради пандемията от коронавирус Русия преустановява всички редовни и чартърни полети от и за страната от утре. На руските авиолинии ще бъде разрешено да летят в чужбина, само за да евакуират руски граждани.

Румънският министър на здравеопазването Виктор Костаке подаде оставка. Неговите задължения ще изпълнява заместникът му Нелу Татару. В северната ни съседка регистрираните заболели от коронавирусната инфекция са 906, а смъртните случаи - 17. Много болници в цяла Румъния се оплакват за недостиг на предпазни средства за персонала.

Гръцкият финансов министър Христос Стайкурас изрази очаквания гръцката икономика да се свие с между един и три процента заради епидемията. Тя стана причината и Европейският парламент да реши да преустанови заседанията в Страсбург до септември.

След оптимизма вчера, европейските и азиатските борсови индекси паднаха заради очакваните днес негативни данни за безработицата в Съединените щати.

Отвъд Океана американският Сенат подкрепи пакета от стимули на стойност 2 трилиона и 200 милиарда долара за смекчаване на икономическия ефект от коронавируса върху американската икономика. Там заразените от респираторната инфекция са почти 70 хиляди, починалите - над 1000.

Китайският авиационен регулатор издаде нареждане всички национални и чуждестранни авиокомпании да ограничат международните си полети до един на седмица. Мярката влиза в сила от 29 март и се налага, за да се ограничи разпространението на коронавируса, след като през последните дни новите случаи на заразени в Китай са внесени от чужбина.

Източник: blitz.bg