Заразените с коронавирус в България са 243, съобщи днес ръководителят

Заразените с коронавирус в България са 243, съобщи днес ръководителят ...

Коронавирусът в България: Режимът за минаване през КПП-тата е облекчен.Заразените с коронавирус в България са 243, съобщи днес ръководителят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски. Със заповед на здравния министър ограничителните мерки, които бяха до 29 март, са валидни до 12 април включително. Депутатите решиха парламентът да се разпусне, като заседания ще има само при необходимост. От днес има допълнителни основания за напускане и влизане в областните центрове.

"Дневник" следи развитието на събитията около коронавируса в реално време.

Ситуацията с коронавируса по света тук

Ключови моменти12:53Режимът за минаване през КПП-тата е облекченСъс заповед на министъра на здравеопазването издаде се облекчава преминаването през контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове. Като причина за пътуването вече ще може да е необходимост от полагане на грижи за роднини или близки, когато населеното място, в което живеят те, е различно от това на постоянния или настоящ адрес на пътуващия, както и необходимост от снабдяване за себе си или лица, за които пътуващият полага грижа, със стоки от първа необходимост.

До сега основателните причини бяха полагане на труд в населеното място, здравословни причини на пътуващия или на негови близки, както и завръщане на настоящ или постоянен адрес, или на адрес, на който пътуващият временно пребивава.

Обстоятелствата за преминаването през контролно-пропускателните пунктове се удостоверяват със служебна бележка от работодателя или служебен документ - карта, медицински документ, документ за самоличност, декларация от лицето за вида на причината, поради която се налага пътуването.12:15НОИ с горещ телефон за обезщетениятаНационалният осигурителен институт (НОИ) откри временна гореща телефонна линия за въпроси, свързани с отпускането и изплащането на обезщетения за безработица. На номер 02 926 19 96 се дава информация за действащото законодателство, актуалните промени в нормативната уредба, срокове и конкретни условия за получаване на обезщетение. Всяко от териториалните поделения на НОИ също има открити телефонни линии за консултации. Списъкът с номерата е в сайта на НОИ. Линиите ще бъдат отворени в работните дни от 9:00 до 17:30 ч. На разположение на гражданите е и единният телефонен номер за цялата страна 0700 14 802.11:51Парламентът се разпуснаСъс 115 гласа "за" и 65 "против" парламентът реши да заседава само при необходимост по време на извънредното положение. Споровете продължиха близо три часа. Само БСП бе против с аргумента, че е застрашена демокрация.

Подробности тук.11:29Срокът на забраните е удълженМинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която удължава срока на въведените противоепидемични мерки до 12 април, включително. Става дума за мерките, които бяха въведени още на 13 март - забрана за посещения в ресторанти, барове, питейни заведения и игрални и спортни зали, както и големи търговски центрове. В моловете може да работят само аптеките, хранителните магазини, банковите и застрахователните офиси, а ресторантите могат да обслужват клиенти само чрез доставки. Всички останали магазини, извън големите търговски центрове, могат да работят, но при строги мерки за дезинфекция и обслужване на клиенти.

Подробности тук

11:09Изтеклите документи няма да са валидни в чужбинаСрокът на валидност на личните карти и шофьорските книжки, изтичащи в периода 13 март - 31 октомври 2020 г. се удължава автоматично с шест месеца. Те ще са валидни документи само и единствено на територията на страната, обясни Светлана Ценева, директор на дирекция "Български документи за самоличност" на брифинг. При обявяването на удължаването на срока министърът на вътрешните работи Младен Маринов каза, че с изтекли документи ще може да се влиза страната. По думите му, няма да има проблем с тях да се минава и през други граници.

"Имаме рязък спад на подадените заявления за документи в последната седмица, което означава, че режимът, който е въведен се спазва от гражданите", смята тя. Според Ценева такива документи ще се признават от банки, застрахователи и всички институции в страната.

Още по темата тук10:54Борисов: Бюджетът лети надолуДо ден- два очаквам банките да имат решение за кредитите на клиентите, които са в затруднено положение, каза днес премиерът Бойко Борисов пред журналисти. Според него Европейската централна банка и банковите институции в Европа са дали подобни указания. "Икономическите мерки са силни до момента, в който се пълни бюджетът, а той лети надолу. Вместо 500 милиона, очаквани до този момент, са 150 милиона лева от осигуровки", каза още министър-председателят.

Подробности тук10:4825 километра е опашката от тирове на границата с Турция, като тя намалява постоянно, каза днес министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който заедно с премиера Бойко Борисов посети района на Капитан Андреево. Преди да се вземат мерките са обработвани 350-400 камиона на денонощие, сега те са 1100 на Капитан Андреево, а с Лесово са 1230.Бившето военно летище "Узунджово" край Хасково се подготвя за буферен паркинг, на който тировете ще изчакват и под конвой ще се ескортират до границата. На мястото ще има тоалетни и временни будки за храна. Премиерът Борисов обяви, че се обсъжда качване на влакове на част от тировете, както и претоварване на стоки от камиони от рискови държави на български.
10:052000 бутилки водаот 1.5 л, 5000 кроасана, 1000 маски, 1000 чифта ръкавици и 1000 дезинфектанта ще бъдат осигурени за блокираните на границата с Турция шофьори на камиони от Съюза на международните превозвачи у нас. Помощта е безвъзмездна и се предоставя от членовете на браншовата организация в съвместна акция с Областната дирекция на МВР в Хасково.09:24Секторът на културата беше болезнено засегнат от извънредните мерки, въведени за ограничаване на разпространението на коронавируса, но министерството има екшън план, за да помогне, каза днес министърът на културата Боил Банов по БНТ. Имаме възможност да преструктурираме средства в бюджета, да обезпечим разпространението на проекти и да подпомогнем реализирането на спектакли, допълни той. Министърът каза, че утре ще се състои онлайн обсъждане на ситуацията с работещите в сектора и там ще се обсъждат конкретни мерки. Банов е уверен, че решение на проблемите ще бъде намерено и министерството ще преведе хората на изкуството и културата "през дълбоката река на другия бряг".

Подробности тук09:19Европейският съвет ще обсъди нови меркиДнес в 17 часа Европейския съвет ще проведе третата видеоконференция, на която европейските лидери ще координират усилията на страните от ЕС за справяне с COVID-19, като предишните се състояха на 10 и 17 март, съобщи правителствената информационна служба. В нея ще участва и българският премиер Бойко Борисов.

На конференцията ще се обсъдят мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, осигуряване на медицинско оборудване с акцент върху тестове, лична защитна екипировка и респиратори, както и за отпускането на допълнителни средства за изследвания и ваксина.

Европейските лидери ще разговарят и за начините за справяне със социално-икономическите последици, причинени от разпространението на COVID-19.

На заседанието на Европейския съвет ще бъде обсъдено и приемането на решение за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония и Република Албания.09:00Ако авиокомпаниите не възобновят полетните си програми за летния туристически сезон, Министерството на туризма ще направи рекламна кампания, която да призовава българите да летуват в страната. Предвиждат се ваучери за почивка, обмисля се и чадърите и шезлонгите да са безплатни. Това съобщи пред Би Ти Ви министърът на туризма Николина Ангелкова. По повод опасенията на туроператорите, че са застрашени от фалит, ако връщат пари на туристите, Ангелкова подчерта, че европейската директива за пакетните пътувания забранява на властите да ограничат избора на потребителя единствено до покупката на ваучер.

Още по темата тук08:57Няма да има нулева учебна годинаНулева учебна година няма да има, защото ще бъде покрит минимумът учебен материал по всички предмети, каза днес по "Нова телевизия" министърът на образованието Красимир Вълчев. Той допълни, че в министерството са приятно изненадани от ефективността на дистанционното обучение, което върви от 16 март. Дали ще се променят датите на изпитите за матурите било още рано да се каже, но това не било невъзможно.

Подробности тук08:27Със заплатите си за март 14 хил. медицински и немедицински служители ще получат по 1000 лв. заради участието си в борбата с разпространението на COVID-19. Средствата в размер на 60 млн. лв. са договорени между здравното министерство и оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". Общата сума е достатъчна и за наемането на допълнителен персонал за борбата с разпространението на коронавируса, информира министерството.08:23Физическо лице дарява 1 млн. лв.Физическо лице е обявило, че ще дари 1 млн. лева за борба със заразата от коронавирус, каза председателят на оперативния щаб Венцислав Мутафчийски. Той каза, че ще съобщи името, когато превеждането на парите стане факт. Мутафчийски уточни, че дарения се дават както на щаба, така и на Министерството на здравеопазването и отделни болници. Генералът препоръча средствата да се дават в дарителската сметка на министерството.

Повече по темата тук07:51Заразените с коронавирус са 243Заразените с коронавирус в България са 243, съобщи днес ръководителят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски. Той не уточни от колко направени проби са те. От 28 области в страната в 18 има заразени.

Щабът предлага на здравният министър да отпадне поименно изброяване на страните, пристигащите от които българи се поставят под карантина. Искането е ограничението да важи за всички идващи от чужбина.

Освен това ще се предложи на здравния министър да удължи срока на действие на ограничителните мерки, които изтичат на 29 март. Те ще са до края на извънредното положение, което за момента е до 12 април.

Подробности тукВсичко, което трябва да знаете за:Коронавирусът (1089)

Източник: dnevnik.bg