Заразените с коронавирус в България са 243, съобщи днес ръководителят

...
Заразените с коронавирус в България са 243, съобщи днес ръководителят
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: Режимът за минаване през КПП-тата е облекчен

Заразените с ковид в България са 243, заяви през днешния ден ръководителят на Националния действен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски. Със заповед на здравния министър ограничаващите ограничения, които бяха до 29 март, са годни до 12 април в това число. Депутатите взеха решение Народното събрание да се разпусне, като съвещания ще има единствено при нужда. От през днешния ден има спомагателни учредения за овакантяване и влизане в регионалните центрове.

" Дневник " следи развиването на събитията към ковид в действително време.

Ситуацията с ковид по света тук

Ключови моменти 12:53Режимът за минаване през КПП-тата е облекченСъс заповед на министъра на опазването на здравето издаде се облекчава прекосяването през контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните пътища на регионалните центрове. Като причина за пътуването към този момент ще може да е нужда от полагане на грижи за родственици или близки, когато обитаемото място, в което живеят те, е друго от това на непрекъснатия или сегашен адрес на пътуващия, както и нужда от доставяне за себе си или лица, за които пътуващият поставя грижа, със артикули от първа нужда.

До в този момент основателните аргументи бяха полагане на труд в обитаемото място, здравословни аргументи на пътуващия или на негови близки, както и завръщане на сегашен или непрекъснат адрес, или на адрес, на който пътуващият краткотрайно обитава.

Обстоятелствата за прекосяването през контролно-пропускателните пунктове се удостоверяват със служебна записка от работодателя или длъжностен документ - карта, медицински документ, документ за идентичност, декларация от лицето за типа на повода, заради която се постанова пътуването.12:15НОИ с парещ телефон за обезщетениятаНационалният застрахователен институт (НОИ) откри краткотрайна гореща телефонна линия за въпроси, свързани с отпущането и изплащането на компенсации за безработица. На номер 02 926 19 96 се дава информация за настоящото законодателство, настоящите промени в нормативната уредба, периоди и съответни условия за приемане на обезщетение. Всяко от териториалните поделения на Национален осигурителен институт също има открити телефонни линии за съвещания. Списъкът с номерата е в уеб страницата на Национален осигурителен институт. Линиите ще бъдат отворени в работните дни от 9:00 до 17:30 ч. На разположение на жителите е и единният телефонен номер за цялата страна 0700 14 802.11:51Парламентът се разпуснаСъс 115 гласа " за " и 65 " срещу " Народното събрание реши да заседава единствено при нужда по време на изключителното състояние. Споровете продължиха близо три часа. Само Българска социалистическа партия бе срещу с аргумента, че е застрашена народна власт.

Подробности тук.11:29Срокът на възбраните е удълженМинистърът на опазването на здравето Кирил Ананиев издаде заповед, с която удължава периода на въведените противоепидемични ограничения до 12 април, в това число. Става дума за ограниченията, които бяха въведени още на 13 март - възбрана за визити в заведения за хранене, питейни заведения, питейни заведения и игрални и спортни зали, както и огромни търговски центрове. В моловете може да работят единствено аптеките, питателните магазини, банковите и застрахователните офиси, а заведенията за хранене могат да обслужват клиенти единствено посредством доставки. Всички останали магазини, отвън огромните търговски центрове, могат да работят, само че при строги ограничения за стерилизация и обслужване на клиенти.

Подробности тук

11:09Изтеклите документи няма да са годни в чужбинаСрокът на годност на персоналните карти и шофьорските книжки, изтичащи в интервала 13 март - 31 октомври 2020 година се удължава автоматизирано с шест месеца. Те ще са годни документи единствено и само на територията на страната, изясни Светлана Ценева, шеф на дирекция " Български документи за идентичност " на брифинг. При оповестяването на удължаването на периода министърът на вътрешните работи Младен Маринов сподели, че с изтекли документи ще може да се влиза страната. По думите му, няма да има проблем с тях да се минава и през други граници.

" Имаме внезапен спад на подадените заявки за документи в последната седмица, което значи, че режимът, който е въведен се съблюдава от жителите ", счита тя. Според Ценева такива документи ще се признават от банки, застрахователи и всички институции в страната.

Още по тематиката тук10:54Борисов: Бюджетът лети надолуДо ден- два чакам банките да имат решение за заемите на клиентите, които са в затруднено състояние, сподели през днешния ден министър председателят Бойко Борисов пред публицисти. Според него Европейската централна банка и банковите институции в Европа са дали сходни инструкции. " Икономическите ограничения са мощни досега, в който се цялостни бюджетът, а той лети надолу. Вместо 500 милиона, предстоящи до този миг, са 150 милиона лв. от осигуровки ", сподели още министър-председателят.

Подробности тук10:4825 километра е опашката от тирове на границата с Турция, като тя понижава непрекъснато, сподели през днешния ден министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който дружно с премиера Бойко Борисов посети региона на Капитан Андреево. Преди да се вземат ограниченията са обработвани 350-400 камиона на денонощие, в този момент те са 1100 на Капитан Андреево, а с Лесово са 1230.Бившето военно летище " Узунджово " край Хасково се приготвя за буферен паркинг, на който тировете ще изчакват и под ескорт ще се ескортират до границата. На мястото ще има тоалетни и краткотрайни будки за храна. Премиерът Борисов разгласи, че се разисква качване на влакове на част от тировете, както и претоварване на артикули от камиони от рискови страни на български.
10:052000 бутилки водаот 1.5 л, 5000 кроасана, 1000 маски, 1000 чифта ръкавици и 1000 дезинфектанта ще бъдат обезпечени за блокираните на границата с Турция водачи на камиони от Съюза на интернационалните превозвачи у нас. Помощта е безплатна и се дава от членовете на браншовата организация в взаимна акция с Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Хасково.09:24Секторът на културата беше мъчително обиден от изключителните ограничения, въведени за ограничение на разпространяването на ковид, само че министерството има екшън проект, с цел да помогне, сподели през днешния ден министърът на културата Боил Банов по Българска национална телевизия. Имаме опция да преструктурираме средства в бюджета, да обезпечим разпространяването на планове и да подпомогнем реализирането на спектакли, добави той. Министърът сподели, че на следващия ден ще се състои онлайн разискване на обстановката с работещите в бранша и там ще се разискват съответни ограничения. Банов е убеден, че решение на проблемите ще бъде открито и министерството ще преведе хората на изкуството и културата " през дълбоката река на другия бряг ".

Подробности тук09:19Европейският съвет ще разиска нови меркиДнес в 17 часа Европейския съвет ще организира третата видеоконференция, на която европейските водачи ще координират напъните на страните от Европейски Съюз за справяне с COVID-19, като предходните се състояха на 10 и 17 март, заяви държавната осведомителна работа. В нея ще взе участие и българският министър председател Бойко Борисов.

На конференцията ще се обсъдят ограничения за ограничение на разпространяването на ковид, обезпечаване на здравно съоръжение с акцент върху проби, персонална защитна екипировка и респиратори, както и за отпущането на спомагателни средства за проучвания и ваксина.

Европейските водачи ще беседват и за методите за справяне със социално-икономическите последствия, породени от разпространяването на COVID-19.

На съвещанието на Европейския съвет ще бъде разисквано и приемането на решение за започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз на Република Северна Македония и Република Албания.09:00Ако самолетните компании не възобновят полетните си стратегии за летния туристически сезон, Министерството на туризма ще направи рекламна акция, която да приканва българите да летуват в страната. Предвиждат се ваучери за отмора, обмисля се и чадърите и шезлонгите да са безвъзмездни. Това заяви пред Би Ти Ви министърът на туризма Николина Ангелкова. По мотив опасенията на туроператорите, че са застрашени от банкрут, в случай че връщат пари на туристите, Ангелкова акцентира, че европейската инструкция за пакетните пътувания не разрешава на управляващите да лимитират избора на потребителя само до покупката на ваучер.

Още по тематиката тук08:57Няма да има нулева образователна годинаНулева образователна година няма да има, тъй като ще бъде затрупан минимумът образователен материал по всички предмети, сподели през днешния ден по " Нова телевизия " министърът на образованието Красимир Вълчев. Той добави, че в министерството са прелестно сюрпризирани от успеваемостта на отдалеченото образование, което върви от 16 март. Дали ще се трансформират датите на изпитите за матурите било още рано да се каже, само че това не било невероятно.

Подробности тук08:27Със заплатите си за март 14 хиляди медицински и немедицински чиновници ще получат по 1000 лева поради присъединяване си в битката с разпространяването на COVID-19. Средствата в размер на 60 млн. лева са контрактувани сред здравното министерство и оперативната стратегия " Развитие на човешките запаси ". Общата сума е задоволителна и за наемането на спомагателен личен състав за битката с разпространяването на ковид, осведоми министерството.08:23Физическо лице подарява 1 млн. лева.Физическо лице е оповестило, че ще подари 1 млн. лв. за битка със болестта от ковид, сподели ръководителят на оперативния щаб Венцислав Мутафчийски. Той сподели, че ще заяви името, когато превеждането на парите стане факт. Мутафчийски посочи, че дарения се дават както на щаба, по този начин и на Министерството на здравеопазването и обособени лечебни заведения. Генералът предложи средствата да се дават в дарителската сметка на министерството.

Повече по тематиката тук07:51Заразените с ковид са 243Заразените с ковид в България са 243, заяви през днешния ден ръководителят на Националния действен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски. Той не посочи от какъв брой направени проби са те. От 28 области в страната в 18 има инфектирани.

Щабът предлага на здравният министър да отпадне поименно изброяване на страните, идващите от които българи се слагат под карантина. Искането е ограничаването да важи за всички идващи от чужбина.

Освен това ще се предложи на здравния министър да удължи периода на деяние на ограничаващите ограничения, които изтичат на 29 март. Те ще са до края на изключителното състояние, което за момента е до 12 април.

Подробности тук



Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1089)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР