Заразените с коронавирус в България са 243, съобщи днес ръководителят

Заразените с коронавирус в България са 243, съобщи днес ръководителят ...

Коронавирусът в България: Документите с удължен срок ще важат само в България.Заразените с коронавирус в България са 243, съобщи днес ръководителят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски. На здравния министър ще бъде предложено ограничителните мерки, които са до 29 март, да се удължат до 12 април. Депутатите решават дали да парламентът да се разпусне.

"Дневник" следи развитието на събитията около коронавируса в реално време.

Ситуацията с коронавируса по света тук

Ключови моменти11:09Изтеклите документи няма да са валидни в чужбинаСрокът на валидност на личните карти и шофьорските книжки, изтичащи в периода 13 март - 31 октомври 2020 г. се удължава автоматично с шест месеца. Те ще са валидни документи само и единствено на територията на страната, обясни Светлана Ценева, директор на дирекция "Български документи за самоличност" на брифинг. При обявяването на удължаването на срока министъра на вътрешните работи Младен Маринов каза, че с изтекли документи ще може да се влиза страната. По думите му, няма да има проблем с тях да се минава и през други граници.

"Имаме рязък спад на подадените заявления за документи в последната седмица, което означава, че режимът, който е въведен се спазва от гражданите", смята тя. Според Ценева такива документи ще се признават от банки, застрахователи и всички институции в страната. 10:54Борисов: Банките решават за кредитите до дниДо ден- два очаквам банките да имат решение за кредитите на клиентите, които са в затруднено положение, каза днес премиерът Бойко Борисов пред журналисти. Според него Европейската централна банка и банковите институции в Европа са дали подобни указания.10:4825 километра е опашката от тирове на границата с Турция, като тя намалява постоянно, каза днес министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който заедно с премиера Бойко Борисов посети района на Капитан Андреево. Преди да се вземат мерките са обработвани 350-400 камиона на денонощие, сега те са 1100 на Капитан Андреево, а с Лесово са 1230.Бивше военно летище край Хасково се подготвя за буферен паркинг, на който тировете ще изчакват и под конвой ще се ескортират до границата. На мястото ще има тоалетни и временни будки за храна. Премиерът Борисов обяви, че се обсъжда качване на влакове на част от тировете, както и претоварване на стоки от камиони от рискови държави на български.
10:052000 бутилки водаот 1.5 л, 5000 кроасана, 1000 маски, 1000 чифта ръкавици и 1000 дезинфектанта ще бъдат осигурени за блокираните на границата с Турция шофьори на камиони от Съюза на международните превозвачи у нас. Помощта е безвъзмездна и се предоставя от членовете на браншовата организация в съвместна акция с Областната дирекция на МВР в Хасково.09:35Парламентът решава дали да се разпуснеВсички партии в парламента без БСП искат по време на извънредното положение, което към момента е до 13 април, Народното събрание да заседава само при необходимост за промяна на извънредното законодателство. Парламентарният контрол ще бъде само писмен. Решението за тома ще бъде взето днес.

[[img:4046276]]

Подробности тук.09:24Секторът на културата беше болезнено засегнат от извънредните мерки, въведени за ограничаване на разпространението на коронавируса, но министерството има екшън план, за да помогне, каза днес министърът на културата Боил Банов по БНТ. Имаме възможност да преструктурираме средства в бюджета, да обезпечим разпространението на проекти и да подпомогнем реализирането на спектакли, допълни той. Министърът каза, че утре ще се състои онлайн обсъждане на ситуацията с работещите в сектора и там ще се обсъждат конкретни мерки. Банов е уверен, че решение на проблемите ще бъде намерено и министерството ще преведе хората на изкуството и културата "през дълбоката река на другия бряг".

Подробности тук09:19Европейският съвет ще обсъди нови меркиДнес в 17 часа Европейския съвет ще проведе третата видеоконференция, на която европейските лидери ще координират усилията на страните от ЕС за справяне с COVID-19, като предишните се състояха на 10 и 17 март, съобщи правителствената информационна служба. В нея ще участва и българският премиер Бойко Борисов.

На конференцията ще се обсъдят мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, осигуряване на медицинско оборудване с акцент върху тестове, лична защитна екипировка и респиратори, както и за отпускането на допълнителни средства за изследвания и ваксина.

Европейските лидери ще разговарят и за начините за справяне със социално-икономическите последици, причинени от разпространението на COVID-19.

На заседанието на Европейския съвет ще бъде обсъдено и приемането на решение за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония и Република Албания.09:00Ако авиокомпаниите не възобновят полетните си програми за летния туристически сезон, Министерството на туризма ще направи рекламна кампания, която да призовава българите да летуват в страната. Предвиждат се ваучери за почивка, обмисля се и чадърите и шезлонгите да са безплатни. Това съобщи пред Би Ти Ви министърът на туризма Николина Ангелкова. По повод опасенията на туроператорите, че са застрашени от фалит, ако връщат пари на туристите, Ангелкова подчерта, че европейската директива за пакетните пътувания забранява на властите да ограничат избора на потребителя единствено до покупката на ваучер.

Още по темата тук08:57Няма да има нулева учебна годинаНулева учебна година няма да има, защото ще бъде покрит минимумът учебен материал по всички предмети, каза днес по "Нова телевизия" министърът на образованието Красимир Вълчев. Той допълни, че в министерството са приятно изненадани от ефективността на дистанционното обучение, което върви от 16 март. Дали ще се променят датите на изпитите за матурите било още рано да се каже, но това не било невъзможно.

Подробности тук08:27Със заплатите си за март 14 хил. медицински и немедицински служители ще получат по 1000 лв. заради участието си в борбата с разпространението на COVID-19. Средствата в размер на 60 млн. лв. са договорени между здравното министерство и оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". Общата сума е достатъчна и за наемането на допълнителен персонал за борбата с разпространението на коронавируса, информира министерството.08:23Физическо лице дарява 1 млн. лв.Физическо лице е обявило, че ще дари 1 млн. лева за борба със заразата от коронавирус, каза председателят на оперативния щаб Венцислав Мутафчийски. Той каза, че ще съобщи името, когато превеждането на парите стане факт. Мутафчийски уточни, че дарения се дават както на щаба, така и на Министерството на здравеопазването и отделни болници. Генералът препоръча средствата да се дават в дарителската сметка на министерството.

Повече по темата тук07:51Заразените с коронавирус са 243Заразените с коронавирус в България са 243, съобщи днес ръководителят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски. Той не уточни от колко направени проби са те. От 28 области в страната в 18 има заразени.

Щабът предлага на здравният министър да отпадне поименно изброяване на страните, пристигащите от които българи се поставят под карантина. Искането е ограничението да важи за всички идващи от чужбина.

Освен това ще се предложи на здравния министър да удължи срока на действие на ограничителните мерки, които изтичат на 29 март. Те ще са до края на извънредното положение, което за момента е до 12 април.

Подробности тукВсичко, което трябва да знаете за:Коронавирусът (1081)

Източник: dnevnik.bg