Заразените с коронавирус у нас са вече 458, съобщи проф.

...
Заразените с коронавирус у нас са вече 458, съобщи проф.
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Мерките дават резултат, очакваме пика в края на април


Заразените с ковид у нас са към този момент 458, заяви проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Центъра по заразни и паразитни заболявания в изявление за БиТиВи довечера. Поредната позитивна проба е излязла минути преди неговото присъединяване в предаването. 98 проби се обработват сега в лабораториите и до няколко часа ще излязат резултатите, измежду които се чака да има още позитивни, заключи членът на Националният действен щаб.

Пикът на болестта се чака в края на месеца, разкри шефът на Националният център за заразни и паразитни заболявания. Това демонстрират анализите на специалистите.

Има наклонност към увеличение на възрастта на инфектираните, които демонстрират тежки признаци, разкри проф. Кантарджиев. Докато в началото болните са били младежи, завръщащи се от почивки в чужбина, в този момент възрастовата граница се повишава.

Това е заболяване с доста необятни възрастови граници и като кажем, че някоя възраст боледува по-малко, не значи младите да се събират сега на епидемиологична конюнктура. Всички би трябвало да съблюдават ограниченията, безапелационен е Кантарджиев, който приканва за общи старания, с цел да запазим здравето си, както и това на нашите близки.

Членът на Националният действен щаб не скри, че е последовател на по-строгите ограничения.

Който е въвел ограниченията по-рано, пикът на болестта при него ще бъде със 70% по-нисък. Ако си изпуснал да го направиш преди епидемиологичното разпространяване, доста мъчно ще ги въведеш, изясни Кантарджиев.

На фона на останалите страни по света " мисля, че вървим доста добре ", съобщи шефът на Националният център за заразни и паразитни заболявания, който е признателен, че политиците се вслушват в препоръките на Националния действен щаб.

Критерий за това е по този начин нареченото време за удвояване на случаите. В нашата страна случаите сега се усилват. Вече на 7-8 ден се удвояват на болните. колкото е по-дълъг този интервал на удвояване, значи са сработили ограниченията, изясни Кантарджиев.

Китай е страната, която потвърди, че ограниченията работят, в това число носенето на маски, безапелационен е той.

Проф. Кантарджиев разяснява и информацията, че ваксинираните с БЦЖ ваксина изкарват по-леко заболяването: " Отдавна е известно адювантното деяние на туберкулозните бактерии, което значи неспецифично увеличение на имунитета ".

Последните седмици и дни се появиха такива данни за сравняване на броя на заболелите и тежестта на превозване на болестта в източните провинции на Федералната република, където хората са повече ваксинирани с БЦЖ и другата част на Германия. Това, което анализирахме в Националния център, към този момент не можем да кажем, че БЦЖ-то изрично защищава и прекарваш по-леко болестта, съобщи проф. Кантарджиев, който се надява тази ваксина да има в действителност положителен резултат против ковид.

Коронавирусът е доста рисков за хора с съпътстващи болести и най-много такива на белия дроб, сподели членът на Националния действен щаб.

Инхалациите са едно положително средство за подсилване на дихателната система, когато има потребност да се прави. Когато си здрав, не кашляш, нямаш храчки, нямаш потребност от инхалация, имаш потребност от проветряване, съобщи Кантарджиев в отговор на въпроса дали инхалирането оказва помощ за предпазването от ковид.

Мерките за предотвратяване от коронавирусът са същите като за предотвратяване от грипа - съблюдаване на хигиена на ръцете и носенето на маска, съобщи проф. Кантарджиев и означи, че ги повтаря от години.

Най-малко защищава маска от плат, повече - хирургическата, а най-вече тези, които се употребяват от лекарите и сестрите сега, разяснява членът на Националния действен щаб.

За разлика от грипа, при признаците на ковид водещи са болката в гърлото и раздразнение в носоглътката, съобщи Кантарджиев. Понякога болестта е съпроводено от хрема и постоянно от конюнктивит, в идващият стадий стартира кашлицата.

Тежкият признак, при който се нуждаем от лекарска помощ, е затрудненото дишане. Когато лигавиците станат сини и не ти доближава въздухът, това значи болнично лекуване, изясни Кантарджиев. Когато болен стигне до този етап, той наложително би трябвало да се обади, с цел да бъде взет с кола за спешна помощ и откаран в болница.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР