Заразените с коронавирус от началото на пандемията по света достигнаха

...
Заразените с коронавирус от началото на пандемията по света достигнаха
Коментари Харесай

Най-важното за пандемията от ковид през последната седмица


Заразените с ковид от началото на пандемията по света доближиха през днешния ден 674 398 658. Починали след заболяване от коронавирус са 6 755 632 души, демонстрира профилираният уебсайт за статистически данни " Уърлдометър ".
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 32500
Ето най-важните развития в битката с пандемията от миналата седмица, разграничени по страни.

ИСПАНИЯ

Почти три години след началото на пандемията от коронавирус Испания ще приключи наложителното потребление на маски в публичния превоз, написа Българска телеграфна агенция.

Испанската министърка на опазването на здравето Каролина Дариас съобщи през вчерашния ден, че ще предложи на държавното управление да отстрани здравната наредба, когато кабинетът се събере на 7 февруари.

Маските ще останат наложителни в лечебните заведения, други здравни заведения, зъболекарските кабинети и аптеките.

Те станаха наложителни както на закрито, по този начин и навън през май 2020 година, когато страната се съвземаше от първичната вълна на ковид. В последна сметка това беше анулирано през април предходната година и носенето им остана наложително единствено в публичния превоз и здравните центрове.

Испания съумя да се оправи с пандемията с помощта на имунизирането на над 90 % от популацията си.

КИТАЙ

Новите коронавирусни инфекции в Китай са достигнали връхна точка от над 7 милиона дневно към 22 декември, а смъртните случаи са достигнали дневен пик от над 4000 на 22 януари, заяви в сряда Центърът за надзор и предварителна защита на болесттите в страната.

Данните, оповестени на уеб страницата на центъра, бяха оповестени, откакто през уикенда изтъкнат държавен академик съобщи, че 80 % от 1,4-милиардното население на Китай към този момент се е срещало с вируса, което отдалечава опцията за огромен скок на инфекциите през идващите два или три месеца.

Според държавни данни близо 60 000 души с коронавирус са умряли в болница към 12 януари, почти месец откакто Китай ненадейно отстрани строгата си политика на нулев коронавирус.

Някои специалисти обаче обявиха, че тази цифра евентуално е доста по-ниска от действителния брой, защото не включва умрелите вкъщи и тъй като доста лекари са декларирали, че са разубеждавани да показват коронавирус като причина за гибелта.

След като в продължение на съвсем три години Китай прилагаше строги ограничения за битка с ковид, преди седем седмици той ненадейно приключи налагането на насилствени карантини и широкомащабни проби. Оттогава насам постъпват известия за препълнени лечебни заведения, претрупани крематориуми и дефицит на медикаменти.

СЕВЕРНА КОРЕЯ

Властите в Северна Корея са разпоредили петдневен локдаун в столицата Пхенян заради повишаване на случаите на неуточнено респираторно заболяване, се споделя в известие на севернокорейското държавно управление.

В него не се загатва нищо за КОВИД-19, само че се споделя, че жителите на столицата са задължени да останат по домовете си до неделя в това число и че би трябвало да мерят температурата си по няколко пъти дневно, отбелязва южнокорейският информативен портал Ен Кей нюз, който следи новините от КНДР.

Вчера южнокорейската медия заяви, че жителите на Пхенян са се запасили със артикули в очакване на по-строги ограничения. Не е ясно дали са наложени нови локдауни и в други региони на страната.

Северна Корея призна за първото си огнище на ковид предходната година, само че до август разгласи победа над вируса.

Властите по този начин и не потвърдиха какъв брой души са се заразили, тъй като не разполагат със средства за всеобщо тестване. Вместо това Пхенян съобщаваше за ежедневния брой пациенти с " тресчица ", като броят им доближи 4,77 милиона от към 25-милионното население. Но от юли насам не оповестява за сходни случаи.

Държавните медии продължиха да оповестяват за антипандемични ограничения за битка с респираторните болести, в това число и грип, само че но към момента не са съобщили за заповедта за затваряне.

ЯПОНИЯ

Япония ще категоризира коронавирус в една група с елементарните инфекциозни болести като сезонния грип от 8 май.

Японското държавно управление възнамерява да анулира противоепидемичните разпореждания за събитията, като разреши на феновете да викат и да се радват даже когато залата е цялостна. Понастоящем говоренето на всеослушание е позволено на събития с огромна посещаемост като професионални спортни мачове или концерти единствено в случай че залата или стадионът са цялостни на под 50 %.

Но защото в страната се следи наклонност към понижаване на броя на новите случаи на ковид, държавното управление има намерение да анулира рестриктивните мерки продължаващата към този момент три години. Въпреки това от посетителите ще бъде поискано да продължат да носят маски.

ЮЖНА КОРЕЯ

Южна Корея заяви, че ще продължи да лимитира влизането на пасажери от Китай до края на февруари заради опасения, че разпространяването на ковид в тази страна може да се ускори след тържествата за Лунната нова година.

В началото на януари Южна Корея спря издаването на множеството краткосрочни визи в консулствата си в Китай, като се базира на опасения за внезапното увеличение на заболеваемостта в страната, която ненадейно облекчи противоепидемичните ограничения през декември, и на опцията за появяването на нови разновидности.

Южна Корея също по този начин изиска от всички пасажери от Китай, Хонконг и Макао да показват негативни резултати от проби, направени 48 часа преди идването им, и да ги подложи още веднъж на тестване след идването им.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР