Заразените с COVID лица ще бъдат карантинирани на посочени от

...
Заразените с COVID лица ще бъдат карантинирани на посочени от
Коментари Харесай

МЗ публикува Наредба за диагностика, профилактика и контрол на COVID-19

Заразените с Коронавирус лица ще бъдат карантинирани на посочени от тях места на престояване за избран период от време, избран със заповед на министъра на опазването на здравето по предложение на основния държавен здравен контрольор. Това излиза наяве от плана за на Наредба за изискванията и редът за осъществяване на диагностика, профилактика и надзор на COVID-19, оповестен през днешния ден за публично разискване.

Предложеният ред е всяко лице, което е диагностицирано като позитивно за SARS-CoV-2 да се слага под наложителна изолираност с наставление, издадено от шефа или от оправомощен от него зам.-директор на съответната районна здравна ревизия.

Предвидено е здравно наблюдаване по време на наложителната изолираност да се прави от общопрактикуващ доктор или различен доктор. При нужда от проучвания или прегледи, назначени от лекаря, осъществяващ здравното наблюдаване, лицето под наложителна изолираност следва да уведоми по телефон или е-поща съответната районна здравна ревизия за овакантяване на мястото на изолираност, като показват времевия интервал и лечебното заведение, в което ще се извърши прегледа или проучването.

Задължителната изолираност може да се организира и в лечебно заведение за болнична помощ след осъществяване на оценка на съществуващия епидемиологичен риск от разпространяването на COVID-19 като се взема поради както тежестта на клиничното протичане на болестта, възрастта на лицето и съществуването на съпътстващи хронични болести, имуносупресивни положения и лекувания и други, които са главните предпоставки за тежко протичане, затруднения и смъртен излаз, по този начин и социалнобитовите условия, при които лицето живее и опцията на лицето да се изолира в домашни условия, с което да не компрометира нуждата от краткотрайна изолираност.

Тъй като по време на епидемиологичен напредък на заболяемостта от Коронавирус натоварването върху здравната система е доста и достъпът до болнично лекуване в някои случаи е усложнен, са осочени избрани медицински и обществени критерии, при които позитивно за Коронавирус лице може да бъде изписано от лечебно заведение преди цялостно клинично възобновяване. В такива случаи лицето продължава своята изолираност в домашни условия до приключване на избрания в предписанието на шефа на районната здравна ревизия период.

Допуснато е лица, избрани като доказан случай на COVID-19, които са преболедували до три месеца от контакт с новозаразено със SARS-CoV-2 лице, да не се слагат под карантина, защото в хода на пандемията и разпространяването на разнообразни разновидности на вируса (Бета, Делта) е открито, че постинфекциозния имунитет е задоволително под напрежение и пази лицата от ново заразяване в интервал от няколко месеца от слагането на диагнозата, аргументират се от Министерство на здравеопазването.

По отношение на медицинските експерти е въведена оценка на риска от заразяване, посредством използването на която да се дефинира на база дейностите, които експертът прави и спазването от него на процедурите за предварителна защита и надзор на инфекциите в неговата работа, опцията да е инфектиран и да предстои на наложителна карантина.

В плана на разпоредба е посочено, че при вписване на случай на COVID-19 в проведен трудов или детски/ученически колектив се организира епидемиологично изследване от съответната районна здравна ревизия и се предписват ограничения, ориентирани към установяване на източниците на зараза и тяхната изолираност, възприемчивото население и неговата карантина, както и по отношение на околната среда (дезинфекция). Допуснато е в хода на епидемиологичното изследване районната здравна ревизия да може да разпореди и спомагателни хигиенични и противоепидемични ограничения, съгласно развиването на епидемиологичния развой.

Въвежда се и условие за целогеномно секвениране на 10% от позитивните проби, потвърдени по метода на полимеразна верижна реакция (PCR) за установяване на разпространяването на вирусните разновидности на COVID-19 в страната.

От Министерството декларират още, че не са нужни финансови или други средства за използването на плана на разпоредба във връзка с заинтригуваните лица – пациенти, контактни на заболели лица, лечебни заведения, медицински експерти и други

Пълния текст на наредбата може да видите
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР