Заразата в свинекомплекса в село Николово влезе поради много причини

...
Заразата в свинекомплекса в село Николово влезе поради много причини
Коментари Харесай

БАБХ също проследи файловете и обвини гледащите прасета в двора си за африканската чума

Заразата в свинекомплекса в село Николово влезе заради доста аргументи – не се съблюдаваха условията за понижаване на броя на дивите свине, нямахме и огромна информация какво се случва със заболеваемостта по дивите свине, има и доста контакти с Румъния. Така доктор Миленка Димитрова, която дава отговор за здравето на животните в свинекомплекса в Голямо Враново разяснява обстановката.
Димитрова сподели пред Българска национална телевизия и друго – че след среща в София с Министерство на земеделието и храните не се приказва за спомагателни ограничения за преодоляване на африканската чума . " Институциите в България към момента се затрудняват да извършват своите отговорности ", сподели ветеринарният доктор.
Според нея, по най-бързият метод би трябвало да се открият и изгорят умрелите от африканска чума диви прасета. Освен това – да се унищожат прасетата, гледани на частно, от дребни стопани.
Отговорът на БАБХ
Следим обстановката още откогато африканската чума се появи в Европа, увери зам.-изпълнителният шеф на БАБХ доктор Цвятко Александров. Той съобщи, че " в случай че се проследят файловете ", щяло да се види по какъв начин БАБХ подчертала върху това да не се гледат свине от дребни стопани, на село в двора. За страдание обаче нещата не се случили както би трябвало – хората траяли да си гледат свине в дворовете , по думите на Александров.
" Свине в заден двор може да се отглеждат – при регистрация и по регламентите ", сподели още зам.-изпълнителният шеф на БАБХ, който се оплака, че никой не се записал и Агенцията непрекъснато брояла кой гледа свине " домашно " край огромните свинекомплекси.
Попитан обаче за ограниченията по отношение на дивите прасета и обвиняванията на ловците за липса на съдействие с БАБХ, Александров отхвърли – имало опция ловците да ловуват още от предходната година целогодишно, само че " заради разнообразни аргументи " това не се случило. Александров съобщи и, че по европравила не можело да се употребяват ловни кучета за лов на заболели диви свине, тъй като щели да разпилян вируса и не се съгласи, че същото вършат и диви хищници.
Иначе, обезщетение за избити прасета ще има " по пазарна цена ". Само за фермата в Николово компенсацията се обрисува към 2 млн. лв.. Попитан дали сме поискали помощ от Европейски Съюз, Александров отвърна, че е поискана, само че не посочи точните параметри.
Колко ще коства свинското?
Може и да стане свинското деликатес, предизвести Цветан Илиев, представител на Асоциацията на индустриалните свиневъди. По думите му, от началото на април-май имало 35% повишаване на свинското в международен мащаб. Илиев сподели и, че свиневъдите са доста обезпокоени, тъй като гледащите домашните свине ги крият, колят ги, употребяват месото и по този начин придвижват вируса. Той настоя страната да се намеси уверено, в това число с войска и жандармерия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР