Заразата от африканска чума по свинете се разраства и в

...
Заразата от африканска чума по свинете се разраства и в
Коментари Харесай

Африканската чума се разраства и в Румъния

Заразата от африканска чума по свинете се разраства и в северната ни съседка Румъния, съобщи Българска национална телевизия. За първи път са доказани огнища на заболяването в два промишлени свинекомплекса в покрайнините на Букурещ. Държавата към този момент е похарчила 100 милиона евро за обезщетения на стопаните.

Вирусът е проникнал в свинеферми в окръг Илфов, където през идната седмица ще бъдат евтаназирани и загробени 45 хиляди животни.

" Ще унищожим и тези свине, които не са инфектирани. При нас такава е практиката. Няма различен вид. " - разяснява доктор Ливиу Флореску, шеф на Окръжна дирекция " Ветеринарен и хигиеничен надзор и сигурност на храните " в Гюргево.

За година болестта е обхванала 10 хиляди домашни стопанства. Умъртвените свине са над 500 хиляди. В Румъния компенсации от държавния бюджет са получили всички стопани, без значение дали са записали животните си или не. Компенсацията е по пазарни цени - 10 леи на кг.

" Политиката на страната е въпреки всичко да се пребори и да отстрани тази опасност. Защото доста време би изгубила страната за преборване с инфекцията в случай че не подтикваме материално стопаните на нерегистрирани животни да ги унищожават непринудено. " - показва доктор Флореску.

Витрините на пазара в Гюргево са отрупани със свинско месо. Хората споделят, че не се тормозят от африканската чума. Тя не е повлияла и на цената на месото и саламите. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР