Заради зелената сделка и защото вече сме дали пари –

...
Заради зелената сделка и защото вече сме дали пари –
Коментари Харесай

Петкова внуши, че заради ЕС ще строим АЕЦ Белене

Заради зелената договорка и тъй като към този момент сме дали пари – това са аргументите, които енергийният министър Теменужка Петкова посочи за градежа на АЕЦ „ Белене ”.
Изрично запитана ще има ли по-евтин ток, в случай че построим АЕЦ " Белене ", Петкова отговори, че към този момент сме вложили – има платени реактори (бел. ред. – по насила поради неоправдателно арбитражно решение платихме 620 млн. евро, с лихви), площадка, и поради зелената договорка на Европейски Съюз т.е. чиста сила. За ВЕЦ-ове трябвало вода и слънце, което енергийният ни министър не разяснява какъв брой е съответстващо в България. Тя обаче още веднъж съобщи, че ще браним въглищните си централи.
Договорът за ЕВРАТОМ планува, че когато всяка страна-членка прави смяна на нуклеарна мощ, следва да има нотификация до Европейска комисия. В специфичен правилник (1209) е разказано какво би трябвало да се направи. В нашия случай, член 3 и 4 важат – при към този момент утвърдени планове да бъде направена наложителна нотификация при капиталов план. Сега не сме задължени – в случай че бъде определен нов вложител, не по-късно от 3 месеца по-късно би трябвало да бъде известена Европейската комисия. Това съобщи Петкова по отношение на спазването на разпоредбите на Европейски Съюз.
Пред Българска национална телевизия Петкова увери, че уведомила какво е станало до момента с АЕЦ " Белене ", след известието от 2007 година – на 29 май, 2019 година, седмица след поканата към искащите вложители да се включат в плана.
Този план не е нов, увери Петкова. Това е остарелият план, А92, с двата реактора ВВЕР 1000. Площадката е лицензирана, АЯР се произнася по този въпрос – не виждам какво повече ни би трябвало да обясняваме, посочи енергийният министър.
Според Петкова, процедурата по желание на вложител не е предрешена, поради обединяването на " Росатом ", General Electric и Framatome.
На въпрос какъв ще е държавният дял в АЕЦ " Белене " е единствено с " апорт на дейните ". Петкова не пропусна да каже, че няма да има държавна гаранция и контракти за изкупуване на ток от бъдещата централа.
Енергийният министър видя и като положително положението на държавната енергетика. БЕХ на консолидирана база има облага от 399 млн. лв. за 2019 година, АЕЦ " Козлодуй " също има доста добър резултат, похвали се Петкова. Но за Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " тя изясни, че не зависело единствено от страната – поради цената на въглеродните излъчвания. Енергийният министър сподели, че към 360 млн. лв. коства пазаруването на излъчвания – само че не изясни какво е направила страната за оптимизация на производството, тъй че да се харчат по-малко нездравословни излъчвания при по-висока успеваемост.
За край Петкова беше запитана за делото EVN - дали страната ще апелира. Правителството няма позиция, други органи са способени, отговори тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР