Заради запазената си природа, богатото културно наследство и социалната си

...
Заради запазената си природа, богатото културно наследство и социалната си
Коментари Харесай

WWF възражда изоставени места по поречието на Дунав с екологични бизнес инициативи

Заради непокътнатата си природа, богатото културно завещание и обществената си значителност, селските региони в България са измежду най-ценните територии в Европа. За страдание обаче, редица места по поречието на река Дунав десетилетия наред запустяват, а популацията им е насила да търси прехранване другаде. За да постави завършек на тази отрицателна наклонност WWF постави основите на бизнеси, основани на локалните естествени особености и рационалното потребление на екосистемните артикули. Заедно с 13 колегата от седем дунавски страни към този момент две години и половина природозащитната организация трансформира образа на регионите, създавайки условия за събиране на билки, природосъобразно земеделие, виновен лов на риба, екологичен туризъм и стабилно ръководство на предпазените територии.

Чрез инструмента LENA (Местна стопанска система и запазване на природата в района на река Дунав) WWF работи с 11 предпазени територии, покриващи повече от 375 000 ха и над 15 „ Натура 2000 “ зони, определени заради забележителната си естествена стойност и необработен икономичеки капацитет. Това визира над половин милион души, доста от които разполагат с месечен приход сред 200 и 500 евро.

Заедно с общините Белене и Иваново, WWF работи интензивно в естествените паркове „ Персина “ и „ Русенски Лом “, където развива устойчива транспортна инфраструктура. Благодарение на WWF бяха закупени шест нови електро-велосипеда, които могат да се зареждат с сила от две зарядни станции. А в Дунавския район към този момент има и построена мрежа от туристически водачи. 97 гида от шест страни, измежду които и България, минаха образование и ще вдъхнат нов живот на редица изоставени места по Дунавската велосипедна пътека сред изворите на реката в Донауешинген и делтата.

WWF поддържа локалните хора да запазят и развият производството на обичайни артикули. Природозащитната организация и нейните сътрудници образоват аграрни производители по какъв начин да ползват способи за рандеман, съвместими със отбраната на околната среда. В резултат бяха брандирани екологично устойчиви посеви като соя без ГМО, скотски типове като черно словенско прасе, както и редица компании в Природен парк „ Комана “, Румъния.

„ Брането на билки и потреблението им с комерсиална цел е развой, който има дълги обичаи в Дунавския район и съставлява една добра опция за локалните общности. В региона на Иваново има огромен запас от лечебни растения. Техният стопански капацитет би трябвало да се употребява, само че без това да вреди на природата “, разяснява Диана Андреева от WWF по време на прес тур в региона. В тази връзка близо 170 участника от четири страни се включиха в семинари за стабилно билкарство в буферните зони на предпазените територии.

Пазарите за риба в България и Румъния са незадоволително развити. Липсва финансов запас, а противозаконните действия като бракониерство и лов на риба отвън сезона са постоянно срещани. С цел ограничение на сходни практики WWF дружно с сътрудници от Румъния работи с рибарските общности за развиването на техния потенциал, нашарване на източниците на приходи, както и за построяването на локални пазари за директна продажба на риба.

Целта на WWF е да покаже на хората в селските региони по поречието на Дунав, че от опазена околна среда може да се печели. Продуктите, създадени по екологичен метод, са удобни както за хората, по този начин и за природата, а имат и по-висока стойност на пазара.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР