Заради западните санкции Русия загуби самолети. Нашите чуждестранни партньори“ всъщност

...
Заради западните санкции Русия загуби самолети. Нашите чуждестранни партньори“ всъщност
Коментари Харесай

Западните санкции рухнаха от небето на земята: руснаците приземиха Боинг

Заради западните наказания Русия загуби самолети. Нашите задгранични „ сътрудници “ в действителност откраднаха 76 пътнически самолета от страната. Изчислението беше просто - да подкопаят въздушния превоз, с цел да диктуват личните си условия.

Русия загуби 76 пътнически самолета поради западните наказания, наложени на авиационната промишленост. Това заяви на 25 ноември ръководителят на Министерството на превоза Виталий Савелиев. Припомняме, че след началото на СВO, нашите задгранични „ сътрудници “ вкараха невиждани ограничавания и взеха решение да лишават самолети, които по това време не бяха благосъстоятелност на съветските компании.

Това решение изненада съветските въздушни превозвачи. Планът на Запада беше следният: Русия няма да има на какво да лети и ще може да диктуваме личните си условия. Но тези сметки се провалиха изцяло - самолетите в Русия не престават да летят.

Напук на глобите, има растеж на авиационните транспорти

Колко огромен удар е това за локалната авиационна промишленост – загубата на 76 самолета? Забележимо, само че не съдбовно. Както сподели за Царград Виктор Горбачов, общоприет шеф на Асоциацията на гражданската авиация и член на Обществения съвет към Федералната организация за въздушен превоз, общият самолетен флот на Русия е към 1000 самолета. Така около глобите страната загуби под 10% от самолетите си.

Срамно е, несъмнено, само че не е ужасно. Освен това, обратно на песимистичните прогнози, в края на годината се чака доста нарастване на полетите на въздушния превоз. Не беше допустимо да се подрежат крилата на Русия.

Сам Господ ни е заповядал да летим - при такива дистанции като нашите просто няма различен излаз. Ние не сме някаква дребна европейска страна, където хората пътуват в чужбина с колела. Защо не вземете влака, с цел да отидете до Владивосток за една седмица? Това не е съществено!- споделя Горбачов.

Днес съветските самолетни компании правят към 1100 вътрешни полета на ден. Това е малко по-малко от предходната година (15%). В същото време, като цяло, общият размер на въздушния превоз, като се вземат поради интернационалните полети, в противен случай, нараства. Според Федералната организация за въздушен превоз предходната година по въздуха са били превозени към 95 милиона пасажери, а тази година окончателната цифра може да бъде към 103-105 милиона души.

И следва да се регистрира обстоятелството, че 11 летища в южната и централната част на Русия са затворени от започването на Специалната военна интервенция и не работят повече от година и половина. Поради това самолетните компании изгубиха забележителен размер трафик - към 10 милиона пасажери годишно.

Освен това летищата в доста страни са затворени за съветски превозвачи: Европа, Съединени американски щати, Австралия, Япония и други дестинации. Маршрутната мрежа обаче непрестанно се уголемява. Турция и Египет – основани са полети от Русия до Южна Америка и Африка, разширена е програмата за полети до Китай и Монголия. Дори започнахме да летим постоянно до Северна Корея, към този момент приказваме за туристически стратегии (преди това имаше единствено един полет на седмица). Вътрешните самолетни компании в този момент развиват директни полети до Филипините и Индонезия.

Нашият отговор на Boeing

В допълнение към разширението на географията се работи и за попълване на флота с локални самолети. И по тази причина това е фундаментален въпрос. Днес в Русия има към 1000 самолета, от които към 800 са задгранично произвеждане, останалите са съветски. Вносните самолети в Русия са най-нови, с добър експлоатационен живот. От тях самолетните компании имат към 80% от машините, а останалите 20% са на лизинг.

Дамоклевият меч виси над наетите самолети - непознатите притежатели желаят да ги лишават. Ние сме подготвени да плащаме за лизинг, само че самите сътрудници са блокирали финансовите канали и не са подготвени да одобряват нашите заплащания. Ситуацията просто „ увисна “.

И макар че тези машини са включени в отечествения указател, Западът към момента заплашва да ги арестува. Просто е рисково да се пускат противоречивите самолети в чужбина, тъй като те могат да бъдат отведени освен в далечни страни, само че и в прилежащи страни - Узбекистан, Казахстан, Киргизстан...

Затова летим в чужбина единствено със лични, към този момент закупени самолети. И в това време усилваме каузи на локалните самолети в самолетния парк. През март предходната година беше обявено, че Ростех преглежда опцията за обновяване на серийното произвеждане на самолети Ту-214 и Ил-96. А на 1 ноември тази година широкофюзелажният Ил-96-400М с огромен обхват сполучливо извърши първия си полет.

Този аероплан ще добави линията цивилен самолети дружно със междинните MС-21, SJ-100 и Ту-214. Масовото серийно произвеждане на съветски самолети ще стартира до няколко години. Предвижда се производството на 72 самолета MС-21 годишно и минимум 20 Superjet 100 New (самолетът към този момент е напълно с отечествени компонети).

Новият Ил-96 е нашият отговор на Boeing 777. Домашният съперник демонстрира отлични характерности: той може да побере 350-400 пасажери и при цялостно натоварване може да измине 8,5 хиляди километра, а в олекотената версия - даже 10 хиляди. Вярно, има едно „ само че “. Ил-96 лети с четири мотора, до момента в който Boeing има единствено два, заради което е по-икономичен за работа. Когато нашите хора излязат с Ил-96 с два мотора, Боингите към този момент могат да бъдат отписани за скрап.

Между другото, точно въз основата на Ил-96-400М в Русия е основан самолетът „ Страшния съд “. Тези транспортни средства се употребяват за евакуация на висшето управление на страната и надзор на войските при положение на нуклеарна война или заличаване на наземна и сателитна инфраструктура.

В бъдеще - създаването на отечествен свръхзвуков пътнически аероплан, аналог на Ту-144. Нека си напомним, че той направи първия си полет през 1969 година, а през 1978 година пътническите полети на този аероплан бяха анулирани заради комерсиална нерентабилност. Тези дни обаче стана ясно, че Русия с нейната гигантска територия просто не може без свръхзвукова гражданска авиация. Необходимите разработки за основаване на подобен аероплан съществуват.

Между другото, заради високата цена на горивото, някои авиационни специалисти към момента са скептични по отношение на концепцията за развиване на свръхзвуковата гражданска авиация. Когато един литър керосин струваше колкото чаша газирана вода, с Ту-144 можеше да се лети. Но в този момент, когато горивото съвсем си коства тежестта в злато, кой е подготвен да заплати за свръхзвук? В последна сметка и французите отхвърлиха да летят с техните Конкорди.

Проблемът не е, че няма с какво да летим. Има самолети, поддържаме летателната им валидност. Но заради наказания и други аргументи, цената на авиационното гориво се е нараснала извънредно, а с това цената на самолетните билети се повишава,– декларира Виктор Горбачов. Ако по-рано хората от Камчатка и Сахалин летяха до Москва за уикенда, с цел да гледат футболен мач, в този момент надали някой може да си разреши такова пътешестване.

Импортни самолети - купувайте, само че си произвеждайте и сами

Русия е може би една от дребното, в случай че не и единствената страна в света, способна да устои на сходен стопански и политически напън извън. Причината за това е дългогодишният насъбран опит и продължаващите необятни механически пълномощия на страната ни,– сподели водачът на гражданската авиация и член на Обществената камара на Русия Константин Ярошенко в диалог с Царград.

По думите му, на гражданската авиация е нанесен сериозен удар. Трудностите, свързани с рестриктивните мерки или даже цялостната неспособност за потребление на непознати самолети, засегнаха работата на съвсем всички локални самолетни компании. Но това не беше съдбовен удар.

Проблемите се вземат решение, въпреки и не толкоз бързо, колкото ни се желае. С поддръжката на страната са закупени и трансферирани под юрисдикцията на Русия Боинги и Еърбъси. През март държавното управление отдели към 300 милиарда рубли за закупуване на самолети от задгранични лизингодатели.

На настоящия стадий би трябвало да признаем, че без тези самолети не можем. Но по-важното е, че стигнахме до твърдото схващане: би трябвало да работим за подсилване на нашата лична гражданска авиационна промишленост,– акцентира Ярошенко.

Разбира се, цялостното заменяне на вноса в подобен механически комплициран бранш не може да стане за една година. Но е значимо, че през днешния ден самолетните компании стартират да получават създадени в страната самолети, а опциите, с които разполага страната, им разрешават да правят поддръжка на задграничните самолети.

Добър образец е самолетната компания Red Wings, където работя, чийто флот преди няколко години - доста преди въвеждането на глобите - беше преориентиран към потреблението на съветски самолети,– споделя Ярошенко.

Днес основата на въздушния ни флот е „ Суперджет “ /Superjet/. И макар че това към момента не е напълно наш аероплан, с помощта на ефикасната работа на предприятията в Обединената авиостроителна корпорация, той става все по-локализиран с всеки минал ден. Авиокомпанията получава нужните аварийни елементи и консумативи от лично произвеждане.

По мнението на специалиста, в близко бъдеще самолетният парк ще бъде запълнен с обновени, изцяло отечествени и несправедливо забравени в предишното самолети от серията Ту-214. Те ще бъдат последвани от изцяло нови самолети Superjet New и доста обещаващият MC-21.

Подобни процеси протичат и в региона на въздушния карго превоз. Така самолетната компания Sky Gates, която в предишното използваше Boeing 747 и беше принудена да спре интервенциите си през 2022 година заради неспособност за интернационалните полети, ще полети още веднъж тази година. Този път - въз основата на отечествената техника: Ил-76 и товарната трансформация на самолета Ил-96.

Ще отнеме известно време, само че нашата промишленост е в положение да компенсира понесените загуби. Вярвам, че нашите самолети ще заемат достойното си място на пазара на пътническия и карго въздушен превоз,– заключи Ярошенко.

Какво от това?

Не е загадка, че цялата западна политика е ориентирана към намаляване на Русия, единствената страна в света, способна да се развива в условия на невиждан напън. За всички е явно, че глобите удрят на първо място по техните основатели. Световната стопанска система пострада съществено: Европа замръзва, а в Съединените щати има необуздана инфлация.

Междувременно съветските самолети летяха и ще продължат да го вършат. Поредното доказателство, че Русия се е справила с всички провокации, които груповият Запад й насочи.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР