Заради зачестили случаи на птичи грип сред домашни птици в

...
Заради зачестили случаи на птичи грип сред домашни птици в
Коментари Харесай

Заради птичия грип МЗ призовава да не се консумират полусурови яйца и месо

Заради зачестили случаи на птичи грип измежду домашни птици в страната, Министерството на здравеопазването предлага да не се употребяват сурови или полусурови птиче месо и яйца. Другите правила за сигурност, които би трябвало да се съблюдават, са при подготвяне на храната продуктите от птичи генезис да се обработват добре термично, суровото месо да се съхранява настрана от сготвеното.

Заради усложнената конюнктура с птичия грип, министърът на земеделието Румен Порожанов се срещна с управленията на Агенцията по сигурност на храните и на регионалните дирекции. Засилени са инспекциите за биосигурността на фермите за птици в цялата страна.

Случаите на птичи грип в България от ден на ден зачестяват. В област Добрич, да вземем за пример, единствено за последните месеци, бяха открити 4 огнища на болестта. През октомври месец предходната година в патеферма в село Стефаново бяха унищожени 11 000 птици. В началото на март тази година във фермата за кокошки носачки в Генерал Тошево бяха умъртвени 140 000 животни, преди по-малко от месец още веднъж в същия патарник в село Стефаново се появи птичи грип, в резултат на който бяха убити 57 000 птици.

Загубите за притежателите са големи и не могат да бъдат покрити нито посредством компенсацията на страната, нито от застраховката. Тази седмица се появи птичи грип и в най-голямата птицеферма в България " Яйца и птици - Зора “, село Дончево, в която се отглеждат повече от 500 000 кокошки, а служащите са над 200 души.

По отношение на Африканската чума по свинете, от началото на юни болестта стигна на 160 км от границите на България, в румънската област Тулча. Предприемат се превантивни ограничения като понижаване на популацията от диви свине, засилен надзор и проучвания на проби.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР