Заради войната в Сирия и режима на Башар Асад, информацията

...
Заради войната в Сирия и режима на Башар Асад, информацията
Коментари Харесай

Под руините на Сирия – разказ от първо лице

Заради войната в Сирия и режима на Башар Асад, информацията от там е нищожна. Много от потърпевшите се намират в размирен региони, а режимът държи да разпределя филантропичната помощ, която не доближава до нуждаещите се. Колко тежки са следствията в страната и по какъв начин живеят хората там след бедствието – споделя сириеца Алхамад Халах.

 

Каква е обстановката при вас след земетресението?

Намирам се в един град на сирийско-турската граница, където работя дружно с моята организация и семейство. Мога да кажа, че 4-5 дни след земетресението, обстановката е пагубна. Работим извънредно старателно и оказваме помощ на избавителните екипи да извадят допустимо най-вече хора, затрупани под руините. Загиналите все още са 2000. Има доста фамилии с деца, които са оставени без храна и отопление. А знаете, зимата е много студено..

Помощта, която ни се оказва от извън, по никакъв начин не е задоволяваща. Тук в Сирия имаме някакви благоприятни условия, както и локални неправителствени организации, които оказват помощ, с цел да повече човешки животи се спасят, само че напъните ни не са задоволителни! Свидетели сме на голяма покруса, каквато не сме виждали от епохи. Не мога да ви опиша каква е картината тук. Медицинските центрове и лечебни заведения не могат да се погрижат и одобряват огромния брой ранени. Освен това и инфраструктурата не е надеждна, защото беше всеобщо бомбандирана от режима на Асад през последните 10 години. Всички ни подценяват.

Международната общественост не помни за нас. Не мога да си обясня за какво може да ни се помогне, само че не се прави. Моля ви, чуйте ме- може ви към този момент е прекомерно късно да се спасят още хора, защото са четири дни под руините. Помислите обаче за хората, които оцеляха, само че изгубиха домовете си. Трябва да се построят палатки. Отидохме до близкия супермаркет да купим палатки, само че нямаше такива. Искахме да купим и от Турция, само че пресичането на границата сега не е разрешено. Ситуацията е в действителност пагубна, повярвайте ми.

 
Свързани

Защо е затворена границата? Турция ли е виновна за това, пътища ли са срутени? Каква е повода?

Турция също е мощно потърпевша от земетресението. Не мисля, че тя е виновна за затварянето. Може би е отговорна съветската общественост, не знам. Няма значение кой е блокирал границата, най-важното сега е тя да бъде отворена допустимо най-бързо.

Споменахте, че доста хора са останали без дом. Къде нощуват в този момент, на открито на студеното? Колко градуса е в града, в който се намирате?

Пътувам доста, стигам и до по-отдалечени места. Някои хора се обръщат за помощ към свои родственици, съседи. Други пък се настаниха в необитаеми здания, където няма никакво осветяване, отопление, мебели или даже прозорци. Има и такива, които живеят в палатки, които обаче не са по никакъв начин оборудвани за сходно злополучие. Шокирани сме от протичащото се, не знаем какво да създадем. Тези хора имат потребност от интернационална помощ и интервенция, която да ги избави от страданието.

Кои са най-спешните неща, от които сирийците се нуждаят сега?

Помагаме на избавителните екипи на White Helmets като сервира храна и одеяла, както и други нужни неща. Но ни трябват още по-голямо количество от упоменатите неща, с цел да помогнем и подкрепим фамилиите, които са в обезверено състояние.

Хората обмислят ли да изоставен Сирия и да намерят избавление другаде по-късно опустошително земетресение?

Не могат. Невъзможно е да се напусне Сирия.

 
Свързани

Те са просто заклещени там, нали? Блокирани и без опция за излаз?

Да, тъкмо по този начин!

Как може да помогне интернационалната общественост?

Като за начало би трябвало да отворят границата и да изпратят конвои с всякаква допустима помощ. Може да са профилирани избавителни екипи, с цел да се помогне на хората, затиснати под руините.

А Турция оказва помощ ли на Сирия? Има ли сходни обещания от страна на Анкара?

Не знам за такива обещания. Турция се бори със личните си проблеми. Там нещастните случаи и разрушенията са много повече.

Как живееха хората в Сирия преди земетресението? На територията ѝ има война, натрапен е режима на Башар Асад...

Сирийците по този начин или другояче страдаха от икономическите последствия на войната. Икономиката ни се срина. Хората изгубиха работата си, страданието продължава както през лятото, по този начин и през всяка зима. Случилото се земетресение направи тази болежка огромно по-голяма.

Колко хора работят в екипите на „ Белите каски “?

Имате поради какъв брой са доброволците?

Да.

Не съм сигурен за точния брой. Има и доста сирийски емигранти, които могат да изпратят помощ на роднините си от чужбина. Чрез банкови преводи да вземем за пример. Голяма част от банките са затворени, а има опция финансови средства да влизат в страната.

Хората нямат и никакви пари, по този начин ли? Не могат да създадат нищо?

Никакви пари, никакви средства. Истинско злополучие е безусловно!

Как продължава работата ви от тук нататък? Какво ще вършиме?

Утре се насочваме към Джиндерес. Може би ще успеем да доставим 2000 кутии за обувки, одеяла, зимни облекла за децата.. Утре ще бъде огромен и значим ден!

Колко хора живеят в засегнатата зона от земетресението?

Над четири милиона души живеят в северозападна Сирия. Това са и хората, наранени от земетресението.

Много ви благодаря за това изявление. Желая ви шанс и се грижете за себе си!
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР