Заради високите цени на тока, природния газ, течните горива и

...
Заради високите цени на тока, природния газ, течните горива и
Коментари Харесай

Без български яйца за Великден, ще боядисваме вносни

Заради високите цени на тока, природния газ, течните горива и фуражите има риск от недостиг на български яйца по Великден и вносните да са повече, написа "Монитор ".
Димитър Белоречков, ръководител на птицевъдите, счита, че няма да останем без яйца за Великден, тъй като все от някъде ще се внесат.
"Лошото е, че доста български компании ще затворят поради скъпите фуражи и високите цени на силата и горивата. Нещата са доста комплицирани и не се поддават на точни прогнози. В момента няма импорт на яйца поради слабото търсене и ниските цени у нас. Освен това в след Коледа и посрещането на Нова година има сезонен спад в потреблението на яйца, който в този момент съответства и с шоковете със цената на горивата, силата и фуражите. Който не може да издържи, ще спре да работи. Няма да е учудващо за Великден вносните яйца да са повече. Цените им поради недостига тогава никога няма да са ниски ", предвижда браншовикът.
"Вече 18 месеца работим с фуражи, които са 2 пъти по-скъпи, само че към този момент токът ни довърши. Стотина са огромните компании в бранша, а двайсетина от тях към този момент са спрели работа “, сподели за "Монитор " Олег Прокопиев, член на УС на Съюза на птицевъдите в България. "Много от по-малките също са затворили и чакат по-добри времена, като огромна част от тях обаче сигурно ще излязат изобщо от бизнеса. Възобновяването му по-късно ще е доста мъчно “, счита той.
Птицевъдът твърди, че над 90% от яйцата на нашия пазар са родно произвеждане и даже имаме експорт в Полша, която внасяше у нас. По думите му обаче експортът не може да ни избави, тъй като непознатите купувачи изнудват нашите за по-ниски цени.
"Цените в Европа са по-високи от нашите тук, обаче там получават обвързана поддръжка ", разясни той.
"Яйцата са капризна стока и би трябвало да се пласират бързо. Произвеждат се ден за ден, не могат да се държат в склада. След 10-15 дни отиват за преправка и ги продаваме на една трета от цената. Повече от година поносим това състояние. Подали сме молба в земеделското министерство за пазарна поддръжка ", разясни още той. Прокопиев предвижда, че напролет може производството на яйца у нас още повече да намалее и дефицитът да докара до мощното им повишаване.
"През 2008 година обстановката беше сходна и ни отпуснаха едни заеми, които към момента ги изплащаме. На другите животновъдни сектори им ги опростиха с позволение на Еврокомисията, само че на нас - не ", напомни той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР