Заради вече прословутия нов Закон за горивата, една от най-знаковите

...
Заради вече прословутия нов Закон за горивата, една от най-знаковите
Коментари Харесай

Петролната асоциация излезе от КРИБ

Заради към този момент прословутия нов Закон за горивата, една от най-знаковите работодателски асоциации в България - Българската петролна и газова асоциация (БПГА), взе решение да излезе от КРИБ. Причината - поддръжката на КРИБ законът да бъде отсрочен.
Спорните промени трябваше да влязат в действие от 28 януари. Малките търговци на горива заплашиха, че ще облекат жълти жилетки и ще излязат на митинг. Те настояват, че новите условия за уставен капитал и банкови гаранции (например 20 000 лв. на бензиностанция) ще ги изхвърлят от пазара.
Позицията на БПГА обаче е напълно друга. Ето и какво споделят от асоциацията:
" По мотив решение на Министерския съвет от 09.01.2019 година да внесе в Народното събрание законопроект за отсрочване с 6 месеца на влизането в действие на Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис, Българската петролна и газова асоциация (БПГА) декларира:

Членовете на БПГА показват безапелационното си противоречие с опита да се протака влизането в действие на закон, към този момент признат от българския парламент. Това на процедура значи продължение на живота на сивата стопанска система в структуроопределящ бранш за България, какъвто е производството и търговията с течни горива.
Членовете на БПГА показват и възмущението си от това, че се предлага отсрочване без никаква полемика и съвещания със засегнатия отрасъл. Нещо повече - считаме, че се прави целеустремен опит действителната полемика за ограничение на контрабандата, ДДС-измамите и други противозаконни схеми в бранша, да се измести от спекулации за опълчване на огромни и дребни компании в сектора и за ограничение на свободната конкуренция. Заявяваме, че това в никакъв случай не е било цел на фирмите, членуващи в БПГА.
Нееднократно обществено сме изразявали мнението си, че в изискванията на пазарна стопанска система, би трябвало да има равнопоставеност сред участниците на пазара, която може да се обезпечи посредством ясни законови правила в бранша. Българската петролна и газова асоциация упорства за среща с министър-председателя по тематиката, с цел да показа своята позиция.
БПГА показва дълбокото си отчаяние от дейностите на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, на която е предан член. Въпреки това КРИБ изпрати до министъра на стопанската система Емил Караниколов писмо, с което се желае отсрочване на влизането в действие на закона и в което се вършат оферти за промени в текстовете му. Подобно писмо нито е в съгласие с БПГА като член на КРИБ, нито даже сме били осведомени за съществуването му. Още повече, преди да се одобри от Народното събрание, законът е минал през интервал на разискване. Тогава е било времето, в което КРИБ е могла да даде свои оферти за изменение на текстовете.
В член 13, т.1.6 от устава на КРИБ е записано, че всеки от членовете ѝ има право: „ да получава информация за активността на Конфедерацията и на управителните и контролните ѝ органи”. Вземайки поради нарушаването на това предписание, на изключително съвещание на Управителния съвет на БПГА, провело се на 09.01.2019 година, бе решено да бъде прекъснато груповото участие на съдружие „ Българска петролна и газова асоциация “ в КРИБ ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР