Заради възпитанието да са силни, трудно протягат ръкаAз съм мечтател,

...
Заради възпитанието да са силни, трудно протягат ръкаAз съм мечтател,
Коментари Харесай

Мъжете стават самотни, след като децата пораснат

Заради възпитанието да са мощни, мъчно протягат ръка

Aз съм идеалист, което много нервира приятелите ми, призна преди време в едно свое изявление Ричард Гиър. 70-годишният артист е от звездите, които обичат своята компания. Предпочита да прекарва свободното си време в медитация и саморазвитие. Рядко поддържа връзка с хора отвън своето семейство и споделя персонални неща единствено със своя нравствен ментор.

“Медитирам всеки ден. Ежедневната духовна процедура е нещо, което желая и от което нуждая се. Тя ме учи на самообладание и ангажираност към своите мисли. Повечето от нас не сме насърчавани да вършим това и имаме незадълбочено отношение към света ”, изяснява Гиър. Според него преди 30 година нещата са били надалеч по-добри, защото в този момент, макар всички софтуерни достижения, ние работим от ден на ден и не отделяме задоволително време, с цел да разсъждаваме какво всъщно е да си човек.

Заради тези си разбирания Гиър минава за интроверт в шумния живот на Холивуд. Даже някои го възприемат за малко демодиран. Но се оказва, че и отвън света на звездите от ден на ден мъже над 50 година се оказват без другари и вгледани в себе си. Според психолози това е обикновено. Обикновено на тази възраст децата към този момент са пораснали, поели са по своя път и внезапно татковците откриват, че не би трябвало да работят толкоз и имат свободно време за себе си. Много от тях обаче откриват и друго шокиращо нещо, че кръгът от другари през последните години се е стеснил. Ограничил се е до хора, които са им станали близки около децата или брачната половинка. И в този момент, когато е допустимо да вършат неща единствено за себе си, като да отидат на футболен мач, на концерт или кино, няма с кого да го създадат. За разлика от дамата, която безусловно е превключила на свободен режим още на идващия ден, откакто и най-малкото дете е поело към университет или се е изнесло от къщи. Тя е съумяла да открие остарели приятелки в обществените мрежи, да се уговори за среща с тях и даже да се запише на курс, за който от дълго време мечтае, само че все не е намирала време.

Причината за това състояние е, че представителите на двата пола откриват другарства по друг метод, споделя професорът по социология Джефри Грийф, който е създател на няколко книги по въпросите на общуването, в това число “Системата на другарството: Да разбираш мъжките другарства ”. Той акцентира, че мъжете нямат същите умения като дамите, когато става въпрос за основаване и поддържане на другарски връзки. Докато дамите се стремят към контакт лице в лице, то господата търсят другарство един до друг. Или по различен метод казано, вместо да седят и да приказват един с различен, те желаят да вземат участие в разнообразни действия дружно. Затова им би трябвало повече време и старания да намерят подобаващ човек.

Често това се възприема от дамите като самотност, пасивност, затваряне или даже меланхолия. Те се пробват да оказват помощ на своите съпрузи, като да ги срещат с приятелки, чиито сътрудници може да им харесат и да им станат другари. Психолозите назовават този метод споразумяване на връзки. Обикновено те в действителност си прекарват добре, само че по-късно не демонстрират самодейност да вършат нещо единствено по мъжки.

Според специалиста по другарство Айрин Левийн това е обяснимо. Освен че са женени за две приятелки, евентуално те имат доста малко общи неща, а с цел да се сътвори едно трайно другарство, връзката би трябвало да бъде “удобна ”, двамата да споделят общи ползи, което не всеки път се случва при уреждането.

ИИма и друга спънка за самотата на зрелите мъже. Те са възпитавани да бъдат мощни и да не разкриват своите усеща. Затова доста от тях се опасяват, че ще ги помислят за досадници или пък за самотници, в случай че просто отидат в механа, с цел да търсят компания. “Като мъж от теб се чака да социализираш с жена в бар, а не да се опитваш да завързваш другарство с представител на същия пол. Следователно можеш да приемеш сантиментално отменяне от дами, само че не и от господа. Заради такива шаблони идва и съмнението у доста мъже да протегнат ръка за другарство в необикновени обстановки ”, показва Грийф. По думите му това е изключително предизвикателство най-много за родените след Втората международна война до края на 60-те години, защото те са били възпитавана по друг метод в съпоставяне със идващите генерации. Редица изследвания демонстрират, че обществото като цяло се е развило и е възприело доста по-открит жанр на другарство през идващите години.

“Мъжете считат, че би трябвало да бъдат самостоятелни, не се нуждаят от обществена поддръжка и са потребни единствено в връзки, в случай че могат да обезпечат нещо, да вземем за пример в работата или в фамилния живот ”, изяснява Робин Хемингс, шеф на благотворителна организация, работеща за преустановяване на самотата във Англия. Ако обаче продължат да съществуват сходни публични правила, представителите на мощния пол могат изобщо да спрат да построяват връзки.

Един от най-естествените и минимум стряскащите пътища към другарството е да ви слагат на едно място с едни и същи хора в продължение на седмици, да вземем за пример във фитнес или клуб, даже в уебсайт по ползи, твърди Левийн. По тази причина е доста удачно да подарите нещо такова за Коледа на брачна половинка си, в случай че смятате, че е почнал да се изолира и да става отшелник.

Левийн обаче акцентира, че потребността от другарство е друга при всеки човек и се трансформира с времето. “Опитайте се да прецените дали вашият сътрудник в действителност желае да има повече другари, само че не знае по какъв начин да ги открие, или е удовлетворен с ситуацията, в което се намира сега. Има възможност просто да е подложен на огромен стрес в работата си и в този момент да не е подобаващият миг ”, изяснява тя.

Понякога рецесията с мъжката самотност се взема решение и посредством изненадващи фактори като късно родено дете, нова връзка или работа. Впрочем при Ричард Гиър нещата се развиват тъкмо по този начин. След като през предходната година 36-годишната му брачна половинка го подари със наследник, преди месец стана ясно, че тя още веднъж е бременна. Актьорът към този момент има 19-годишен наследник от предходен брак. Така че времето му за медитация и вглеждане в себе си несъмнено внезапно ще намалее. Разбира се, той може да повери децата си на високоплатени бавачки, както вършат множеството холивудски звезди, само че това сигурно ще опонира на житейското му схващане да бъдеш пълностоен човек.

За мъжката самота психолозите постоянно употребяват следната сентенция: “Можеш да заведеш коня до водата, само че не можеш да го накараш да пие ”. Така те желаят да подчертаят, че мъжът е този, който управлява личните си каузи.

Без другари рискът от заболявания е доста по-голям

Редица изследвания настояват, че има връзка сред самотата и човешкото здраве. Миналата година финландските учени откриха, че общественото отчуждение усилва риска от инфаркт и мозъчен инсулт. По време на проучването им проличало, че живеещите в самотност хора водят по принцип по-нездравословен живот от останалите, което се отразява на съдовата им система. Тук основни фактори са тютюнопушенето, неприятното хранене и обездвижването. Като се изключат останалите опасности, самотният живот усилва смъртността с 32% след инфаркт или инсулт.

Датско изследване също стигна до извода, че самотните мъже са два пъти по-склонни да умрат от сърдечен удар, в сравнение с тези с деен обществен живот.

Английска благотворителна организация, работеща по казуса, твърди, че ситуацията се е влошило през последното десетилетие, като съвсем всеки втори мъж над 50 година признава, че изпитва самотност. Специалистите считат, че това е един от основните фактори за увеличаващите се самоубийства. Проучване във Англия сподели, че мъжете на междинна възраст са три пъти по-склонни да лишават своя живот спрямо дамите.

Учени от Оксфорския университет пък дори съумяха да изчислят, че да виждаш два пъти седмично другари доста подобравя здравето и настроението. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР