Заради въвеждането на противоепидемичните мерки от 27 октомври 2020 г.,

...
Заради въвеждането на противоепидемичните мерки от 27 октомври 2020 г.,
Коментари Харесай

Студентските съвети настояват да се намалят с 50% наемите за общежитията

Заради въвеждането на противоепидемичните ограничения от 27 октомври 2020 година, с които се прекрати присъственият образователен развой във висшите учебни заведения, от Националното посланичество на студентските препоръки /НПСС/ молят още веднъж за облекчение в сумата, която студентите заплащат като месечен наем в общежитията.

През декември и януари болшинството студенти не са обитавали своите общежития. Тенденцията ще остане без смяна и през февруари, защото противоепидемичните ограничения са удължени до края на януари. Затова от НПСС оферират да бъдат понижени с 50 % наемите за общежития за януари и февруари за всички студенти, докторанти, специализанти и курсанти, които употребяват студентско общежитие към висшите учебни заведения, както и на тези, ползващи общежитията към "Студентски столове и общежития " ЕАД.

Това се упорства в позиция на НПСС, отправена до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, до ректорите и до Съвета на ректорите на висшите учебни заведения, до изпълнителния шеф на "Студентски столове и общежития " Сергей Миланов и до студентските препоръки.

От НПСС желаят понижение на таксите за общежития, защото епидемиологичната конюнктура в страната е основала усложнения за младежите и техните фамилии. "Някои от тях останаха без работа или със мощно занижени приходи. На последващо място, отдалечената форма на образование сътвори предпоставки за освобождение на студентските общежития от болшинството студенти.

Към момента по-голямата част от тях остават необитавани, а поради идната отдалечена сесия, ситуацията няма да бъде изменена. Ето за какво намаляването на наема за студентите би било жест на взаимност към студентската юноша и се явява нужда от позиция на създалото се състояние ", декларират от НПСС.

От студентските препоръки показват, че в последната към този момент съвсем една година сме в обстановка на невиждана епидемиологична конюнктура в международен мащаб, която изправи цялото ни общество пред голям брой провокации, с част от които не сме се сблъсквали в никакъв случай преди. В хода на просветителните и обществените процеси бяха наложени редица ограничавания, с цел да се опази здравето и живота на нас и на нашите близки.

Една от ограниченията, въведена през началото на календарната 2020 година, беше прекосяването в отдалечена форма на образование на студентите в цялата страна. За да предпазят себе си и своите близки, огромна част от учещите освободиха общежитията, населявани от тях, за интервала, който издадената към оня миг заповед на министъра на опазването на здравето обгръща.

В огромна част от висшите учебни заведения бе взето решение за понижаване на наемите на студентските общежития, което намираме като навременна и нужна мярка, с цел да бъдат подкрепени студентите и техните фамилии.

НПСС e най-голямото обединяване на студентите, представляващо учащите се над 200 000 студенти в страната. Организацията е член и представител на Европейския студентски съюз /ESU/ в България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР