Заради Ванга спрях да псувам. Преди години го правех, при

...
Заради Ванга спрях да псувам. Преди години го правех, при
Коментари Харесай

Баба Ванга променила по неподозиран начин живота на големия художник Светлин Русев - запознала ги Людмила Живкова

„ Заради Ванга стопирах да ругая. Преди години го правех, освен това доста постоянно. Тя ме научи да се вардя от прекомерно наслаждение, от доста хубавите неща. Защото не знам дали мога да им платя цената. Пазя се да на обидя или да не засегна някого, без да желая. Пазя се да не ставам подвластен от спонсори. Пазя се да не завися от някого или от нещо, въпреки че в актуалния обичай нещата са комплицирани. Но най-много се вардя от личните си дефекти ”, споделяше приживе акад. Светлин Русев, написа Блиц.

Освен с големия си принос към изкуството, той имаше и друга значима роля – на нравствен другар на Ванга,  написа " Телеграф ". Той разказваше, че връзката му с пророчицата почнала от дъщерята на Тодор Живков – Людмила. „ Първата ми среща с Ванга беше при нейно посещаване до София при Людмила Живкова. Бяха я извикали да гледа за болен човек. Пророчицата ме повика още до момента в който е пътувала в колата. Казала на водача: „ Има един ръководител на художниците, какъв е, що е, при мене не е пристигнал още ”. И когато влиза в дома на Живкова, първите й думи били: „ Кам го Светлин? Доведете ми го, тогава ще ви виждам ”. Намериха ме след 15-20 минути и това беше първата ми среща с нея. Оттогава я обожавам ”, показа преди години Русев.

Художникът обаче в никакъв случай не се е облагодетелствал да пита за себе си Ванга. Но каквото споделила – сбъдвало се е. И в едно е сигурен – тя бе направила доста за неговото духовно израстване.
 
По повеля на баба Ванга огромният художник нарисува две икони, които са сложени в църквата в Рупите. „ Изпълних заръката на пророчицата Ванга! Преди да почине, тя ми заръча да направя две икони и да ги слага в храма. Едната да изобразява молитвата на Христос в Гетсиманската градина, а другата да демонстрира ангел господен, който оповестява на Дева Мария богатствата новина, че носи в утробата си Спасителя. Най-накрая ги нарисувах и иконите към този момент са в църквата в Рупите. Първата е на южната стена, а втората – на северната ”, показа той.

„ Всеки път, като пристигам тук, като че ли усещам, че мъченицата е жива. Самата тя първоначално „ виждаше ” всичко в храма в бяло и с кръст в скалата против него. Тя виждаше и повече, и по-напред от тези, които не се посвениха да оскърбят  делото й заради псевдодогми или персонални ползи ”, напомни още художникът.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР