Заради увеличаващия се брой на заразени с коронавирус в някои

...
Заради увеличаващия се брой на заразени с коронавирус в някои
Коментари Харесай

Къде у нас затягат мерките? Какво се променя?

Заради увеличаващия се брой на инфектирани с ковид в някои регионални градове у нас стегнаха противоепидемичните ограничения.

През последното денонощие 3502 са новите случаи на инфектирани с COVID-19 при направени 17193 теста. В болница остават 6017 пациенти, 497 от тях - в тежко положение.



Какви ограничения се вкарват по области:

София област

От петък, 12 март, всички възпитаници от 5 до 12 клас в София минават на онлайн образование, а всички заведения, включително и тези в хотелите и игралните зали, ще работят с лимитирано работно време до 22 ч. Това реши Софийският действен щаб.

Преустановява се присъственото образование във висшите учебни заведения и в центровете за извънкласни занимания. Срокът на деяние на тези ограничения все още е двуседмичен – от 12 до 26 март.

По предложение на шефа на СРЗИ доктор Пенчев се обмисля стягане на ограниченията при продължаващ растеж на заболеваемостта с прекратяване на визитите в огромните търговски центрове и фитнес залите.

Столична община, Столичната здравна ревизия и Столична дирекция на вътрешните работи стартират засилени инспекции за спазването на ограниченията в комерсиалните обекти, заведения за хранене и заведения, както и в градския превоз.



Препоръчва се на работодателите да се насочат към организация с работа от у дома или на смени, където е допустимо.

В домовете за обществени услуги на територията на Столична община се не разрешават визитите на външни лица.

На територията на Столична община се не разрешава провеждането на проведени екскурзии, фестивали и събори, при които се възнамерява събиране на огромен брой хора навън.

Софийският действен щаб предлага на министъра на образованието да измести датите за училищен надпревари и олимпиади, които са обмисляне за месец март, включително и пролетните математически надпревари, планувани за края на месеца.

По последни данни София мина прагът от 500 болни на 100 хиляди души.



Област Благоевград

Всички минават на отдалечена форма на образование през идващите две седмици. Заповедта влиза в действие от на следващия ден.

За момента присъствено остават да се образоват учениците от 1-ви до 4-ти клас. Отворени остават и детските градини и ясли в региона, като те ще се затварят при нарастване на броя инфектирани учители и спомагателен личен състав.

Заради растящия брой инфектирани за 14 дни ще бъдат затворени и моловете, фитнесите, кината, театрите и танцовите школи. Ограничават се и извънкласните занимания и спортните надпревари, както и всички всеобщите мероприятия навън и закрито.

Към момента заведенията ще останат отворени, само че ще работят до 22.00 часа , с час по-малко от настоящето работно време.





Област Ямбол

Учениците от 5-и до 12-и клас в област Ямбол от 11 март минават на онлайн образование до априлската почивка, реши Областният медицински съвет. Заради увеличаващия се брой инфектирани с Ковид се затварят пенсионерските и квартални клубове в региона.

На 30% от потенциала си до 24 март ще работят читалищата и залите. Детските градини и яслите ще се затварят при нужда.

Два екипа на РЗИ и Областната дирекция по храните стартират засилен надзор по осъществяване на противоепидемичните ограничения в огромните вериги магазини и заведенията.

От Областния медицински щаб предлагат носенето на маски навън .

От 11 март в на " Астра Зенека " на 180 индивида, записали се онлайн.



Отменен е плановият банкет, плановите интервенции и свижданията в лечебните заведения до 21.03.2021 година От на следващия ден (10.03.2021 г.) за една седмица пациенти с нужда от незабавна коремна хирургия, без признаци за коронавирус зараза ще бъдат пренасочвани от регионалната болница към частната клиника „ Свети Йоан Рилски ".

Отменят също множеството събития, планувани в програмата на започващия в петък обичаен маскараден фестивал „ Кукерландия “. В програмата остават присъствено или онлайн най-вече изложения и възпроизвеждане на традиции при които скупчването на хора е лимитирано.

Област Плевен

В плевенска област към този момент са наложителни маските на пазари, борси и места, където се чака скупчване на хора.

Болниците са задължени да отделят 15% от леглата си за Ковид пациенти, а не 11%, както беше до момента.

Спира плановия банкет и плановите интервенции в региона.



Област Шумен

В Шумен бе решено учениците от 5-и до 12-и клас да преминат на онлайн образование.
Заведенията ще работят до 22.00 часа.

По-строги ограничения ще има в магазините: Ще се пускат клиенти единствено с количка, а броят на количките ще бъде стеснен, тъй че да не надвишават избрания предел в заповедта на министъра на опазването на здравето за разстояние сред хората.

Област Бургас

Предложенията са да се понижи работното време на заведенията до 22.00 часа. Да се ограничи визитата на учениците от 5-и до 12-и клас на учебно заведение и извеждането им в електронна среда за две седмици.

Обсъжда се също и носенето на маски навън. Както и ограничение на всеобщи мероприятия навън и закрито. Ще има и ограничения, ориентирани към визитата на фитнеси и молове.

Решение за ограниченията се чака до края на деня.





Област Кюстендил

Днес Областният спешен щаб би трябвало да реши дали заведенията и учебните заведения да бъдат затворени още веднъж.

Капацитетът на Ковид отделението в болничното заведение в града е напълнен на половина.

Към момента единствено учебното заведение в с.Раждавица е под карантина и учениците се образоват отдалечено.





Областният щаб в Хасково ще излезе с решение след 17.00 часа през днешния ден.

В Пловдив през днешния ден не се чака смяна на ограниченията. Щабът ще заседава на 11 март.

В Сливен съвещание на регионалния щаб се чака също на следващия ден - 11 март.

В област Сливен към този момент е анулиран плановият банкет и плановите интервенции във всички лечебни заведения, като се изключи болничното заведение за рехабилитация в Котел, както и дейностите по ражданията в болничните заведения. В ход е осведомителна акция за изгодите от имунизацията.

Снимки: БГНЕС, Българска национална телевизия
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР