Заради установени подпочвени води по Графа се стигнало до подмяната

...
Заради установени подпочвени води по Графа се стигнало до подмяната
Коментари Харесай

Главният архитект на София защити подсъдимия Крусев за ремонта на Графа

Заради открити подпочвени води по Графа се стигнало до подмяната на подложките при ремонта на трамвайното трасе. Това изясни в спецсъда основният проектант на София Здравко Здравков. Той е уверен, че подсъдимият някогашен зам.-кмет на столична община Евгени Крусев не заслужава отношението, което има към него. " Изключително съм отчаян, че срещам този човек не на " Московска " 33, а в залата на " Черковна ", показа пред публицисти Здравков.
Запитан какво щеше да се случи, в случай че беше сложена пръвоначално заложената поставка, той изясни, че в нейните механически характерстики има указания тя да работи на изсъхнало, да не се омазнява и разяснява: " Това са неща, които не могат да се случат на " Граф Игнатиев " и по тази причина подмяната с различен вид поставка, съгласно мен е вярно решение ".
Главният проектант заяви, че в инспекция в направление " Архитектура и граудоустройство " в наличната документи се откриват планове и с двата типа подложки – подложката, пръвоначално планувана в публичната поръчка и подложката, която е поставена след това. " И двата плана са направени от проектанта Румен Борисов, явно е имало подменяне на на листове – по какъв начин и кой, това ще свършат хората, които изследват и ревизират проблема ", добави Здравков. Той посочи, че поставената поставка е в система с околорелсовата поставка и разясни, че когато един детайл работи в система, има гаранция от производителя. " Това което е поставено на Графа е по-добрият вид, тъй като то е в система - подложката и околорелсовия ботуш са от един единствен производител, който поема и гаранцията и своите задължения ", безапелационен е основният проектант.
Първоначалноизбраната поставка не подхожда на овлажняването и високите подпочвен иводи, което се откри при стартирането на ремонтните действия по Графа, изясни още той и добави, че това не е регистрирано и е обърнато внимание на Експертния съвет.
Ако не се беше се стигнало до промени на изискванията, съгласно Здравков " щяхме да сме в една обстановка, при която един стартирал план при осъществени забележителен размер строителни и ремонтни работи по Графа би трябвало да възложим отначало планиране, отначало тръжна процедура, което щеше да забави нещата с повече от година ". И по тази причина той е безапелационен, че взетото решение е вярно. По думите му " сега системата, която е околорелсов ботуш и поставка под плаващата плоча с обединен детайл на един производител, дават по-доброто решение. То се вижда и на място – трамваят е извънредно беззвучен, виждат го всички към този момент ".
По въпроса дали е ощетена общината, Здравков съобщи: " Мисля, че е взето по-доброто решение. Нека финансистите се произнасят по финансовата част ".
За подсъдимия Крусев, основният проектант сподели, че е пристигнал в Столичния общински съвет на 27 години с упоритост и предпочитание, че е направил над 20 градски булеварда за 3 години и че не заслужава сходно отношение. " Евгени е човек, който е извънредно честен и човек, който, както и аз работи с цялата си воля и предпочитание градът да стане по-приветлив за хората. Не съм чувал Евгени един ден да е почивал. Работи, както и аз,  7 дни в седмицата по 24 часа ", добави Здравков. 
Запитан дали е миропомазан изпълнителят на публичната поръчка " Джи Пи Груп ", за сметка на отстранения участник, основният проектант съобщи: " Дали има миропомазан, дано съдът реши. Аз съм уверен, че е взето вярното техническо решение. Трамваят всички виждате, че върви тихо и качествено. Изпълнението на единна система подсигурява гаранцията, както употребата за в бъдеще на трамвайното трасе ".
Прокурор Генка Брезашка удостовери, че подсъдимият е нарушил Закона за публичните поръчки (ЗОП). " Поддържаме повдигнатото обвиняване и събираме доказателства и в хода на правосъдното разследване ", сподели тя. " На лице е значително изменение в в началото утвърждения план, което е нарушаване на Закон за обществените поръчки. Затова е повдигнатото обвиняване за длъжаностно закононарушение – точно за нарушаване на Закон за обществените поръчки, което е довело и до настъпването на нездравословни последствия и съществуването на специфична цел – да се набави полза за изплънителя на поръчката " Джи Пи Груп ", съобщи пред публицисти прокурор Брезашка.
Съдът одобри експертиза от експерт. Предстои да бъдат разпитани още няколко очевидци по делото.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР