Заради условията на държавния търг дистрибуторите на лекарства не смятат,

...
Заради условията на държавния търг дистрибуторите на лекарства не смятат,
Коментари Харесай

Държавният мегатърг за лекарства за 1.3 млрд. лв. няма да донесе спад в цените

Заради изискванията на държавния търг дистрибуторите на медикаменти не считат, че лечебните заведения ще могат да купуват лекарства по-евтино

© Юлия Лазарова На 9 октомври ще бъдат отворени офертите за лекарства на стойност към 1.3 милиарда лева, само че търговците на едро не чакат обещавания от здравното министерство спад в цените.20% спад на цените, които заплащат лечебните заведения за медикаменти. Това дават обещание от три години всички здравни министри, до момента в който изясняват за какво не потегля електронната система за търг за лекарства, в която ведомството вложи към 150 хиляди лева

Здравният министър Кирил Ананиев и екипът му са на път да завършат обещавания мегатърг, като до 8 октомври одобряват предложения за рамкови съглашения за доставка на медикаменти за лечебните заведения за две години - от 1 януари 2020 година до 31 декември 2021 година, като първият лот е за онкомедикаменти – към 1.3 милиарда лева от общо поръчки за всички болнични артикули за 1.6 милиарда лева Идеята е всички лечебни заведения да пазарят на постигнатата най-ниска цена на медикаментите в централизирана тръжна система.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Търговците на едро обаче не престават да считат, че поръчката е направена, че да не докара до понижаване на цените, още по-малко с шумно обещаваните 20% от времето на Петър Москов. Засега никой от дистрибуторите не възнамерява да апелира в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) самата процедура, както беше при предходните опити за търг. Министерството е отстранило огромна част от проблемите при предходните процедури, само че и в новия търг има пороци.

Поръчката е по поръчки на 203 лечебни заведения и е за 775 медикаменти, като за първия лот за онкомедикаменти за химиотерапия ще се търсят снабдители на към 50 продукта. В момента трите най-големи доставчика на лечебните заведения са " Софарма трейдинг " с дял близо 30%, следвана от " Фьоникс " с 16% и " Медекс " с 15%. Болничните артикули сега са с годишни продажби към 650 млн. лева, като повече от половината от тях са за лекуване на рак. В същото време продажбите в аптеките са за към 3 милиарда лева

Как ще се организира процедурата

Според новите условия на търга първо доставчиците ще се състезават да сключат рамкови съглашения, като надпреварата ще бъде по цена. От предложилите предложения ще бъдат класирани най-вече 20 дистрибутора. След това търговците на едро ще се състезават на минитъргове за всяка обособена болница, както е и досега. Всяка болница може да прави поръчки за всяка позиция и когато и да е през тези две години. И при двете процедури класацията е онлайн, като участниците могат единствено да понижават цената, а стъпката е от 0.05% от цената на съответната опаковка.

Министерството е подобрило доста няколко противоречиви преди параметъра от поръчката. В първия вид доставчиците щяха да бъдат санкционирани до 90% от цената на извоюваната доставка, в случай че срокът на валидност е минал средата си, без значение от това, че лечебните заведения нормално употребяват лекарството незабавно след доставката и имат право да поръчват когато и да е.

Това да вземем за пример означаваше, че в случай че срокът на валидност на едно лекарство е пет години, доставчикът няма право да доставя медикамент, който има период на валидност по-нисък от две години и половина. Сега санкцията за това стартира от 5% и доближава до 30% от доставката, само че глобата съществува и ще затрудни доста производителите и доставчиците.

Защо няма да има понижение

Според търговците на едро посредством рамковото съглашение няма по какъв начин да бъдат свалени цените, тъй като всички ще си запазят това право за минитърговете за всяка болница.

" Нагласата на производителите и нашата е да участваме на оптимални цени за съглашението, а по-късно да се състезаваме на равнище болница. Това значи високи цени на първия стадий ", разяснява Емил Данев, съучастник и шеф на " Медекс ". Той добавя още, че търговците на едро работят с ниски маржове - от един до пет %, и на практика няма по какъв начин да понижат цените с 20%, а самите цени на равнище производител са контролирани на най-ниските равнища в Европейски Съюз и мъчно биха могли да намалеят.

Проблемът с минитърговете пък е, че търговците нямат право на избор в кои търгове на лечебни заведения да вземат участие, а са длъжни да бъдат на всички места, в случай че са класирани за рамковото съглашение.

" Тук идва фактът, че има доста лечебни заведения, които не си заплащат постоянно доставките. Така стремежът на всички ще бъде да бъдат втори, тъй като единствено първият е задължен да доставя на всички места на най-ниска цена. Ако болничното заведение не си заплаща постоянно и всички знаят това, също няма да има опция за понижаване на цените ", добавя Данев.

Според търговците на едро присъединяване на болничния пазар става все по-рисково и в случай че до през вчерашния ден е трябвало да обезпечат финансиране от банките, с цел да кредитират да вземем за пример три лечебни заведения, които не си заплащат в продължение на три години, в този момент ще би трябвало да решат по какъв начин да кредитират 30 лечебни заведения с проблеми.

Големи и дребни проблеми

Според дистрибуторите в търга остават още два огромни казуса, които могат да демотивират доставчиците на лечебните заведения. Първият е към този момент описаното условие за дълъг период на валидност на медикаментите. Получава се по този начин, че Изпълнителната организация по медикаментите, която записва медикаментите, споделя, че срокът на валидност на едно лекарство да вземем за пример е пет години. Министерството обаче с тези условия твърди, че то е хубаво единствено в половината от периода на валидност и в случай че го доставят тогава, дистрибуторите би трябвало да бъдат санкционирани. Търговците на едро считат, че това условие ще породи дефицити на доставки на избрани лекарства с къс период на валидност, в случай че производителите им не се нагърбят да платят санкцията за по-краткия период на валидност.

" И сега декларираните от лечебните заведения медикаменти се употребяват до 30 дни от доставката им. Освен това медикаментите демонстрират цялостните си лечебни благоприятни условия и покриват условията за успеваемост и сигурност през целия период на валидност, в това число на последния календарен период от приключването му ", споделя Оля Василева, ръководител на Българската асоциация на търговците на едро с медикаменти (БАТЕЛ), които са изпратили особено писмо по изискванията на търга до здравното министерство. В него се показва, че дистрибуторите са забелязали, че през санкциите редица лечебни заведения са трансформирали остатъчния период на валидност на медикаментите в рентабилен непряк бизнес, който освен им е безусловно неприсъщ, само че е и незаконосъобразен. Те оферират министерството да в профил условието за остатъчен период на валидност или да го формулира като най-малък откъслек от време - да вземем за пример три месеца, и също така да понижи неустойките на до 5% от доставката.

В търга има и още една огромна врата за санкции на доставчиците. Това са така наречен незабавни поръчки, които би трябвало да се изпълнят до шест часа. При елементарните срокът на доставка е седем дни. Неустойката при несъблюдение на незабавна или елементарна поръчка е 10% от цената на поръчаното.

" Няма формулировка коя поръчка е незабавна, защо количество се отнася, по какъв начин да се реагира в почивни дни, всичко е оставено на чистата преценка на шефа на болничната аптека, само че пък ще бъде санкциониран търговецът на едро ", споделя Данев.

Така се получава обстановка, в която правилото на взаимност, заложен в Закона за публичните поръчки, е изцяло потиснат. Едната страна - доставчикът, може да бъде осъден за всичко - за цена, тип на лекарство, период на валидност и час на доставка, а другата - лечебните заведения могат да злоупотребят с стартирането на незабавни поръчки или да не си заплащат доставките, само че за тях няма заложени никакви наказания.

Според записалите се търговци системата за приемане на поръчките към момента продължава да блокира постоянно и това може да изиграе неприятна смешка по време на търговете. Дистрибуторите са на мнение, че сега към момента й липсват съществени параметри кой какво поправя, по какъв начин реагира и в границите на какъв брой време, в случай че системата продължи да блокира, както и до момента. Няма и гаранции с изключение на обещанията на министерството, че платформата ще подсигурява сигурност на информацията и достъпа до наддаването и цените на медикаментите.

От БАТЕЛ да вземем за пример упорстват да има опция повече от един консуматор от дистрибуторите да може да вкарва и поправя предложения, с цел да не се губи време за основаване и обзор на офертата.
" Това лимитира опциите за реакция при намаляването на цената, изключително при търговците на едро с необятно портфолио ", разяснява Оля Василева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР