Заради урбанизацията и лова шимпанзетата са изтласкани в горски гета

...
Заради урбанизацията и лова шимпанзетата са изтласкани в горски гета
Коментари Харесай

Приматолози: Подвидове шимпанзета са застрашени от изчезване

Заради урбанизацията и лова шимпанзетата са изтласкани в " горски гета " - естествени островчета, които стават все по-малки, сигнализират приматолози, представени от Франс прес.

Всичките четири подвида шимпанзета са застрашени от изгубване, като популацията на един от тях - Западноафриканското шимпанзе, е намаляла с 80 % за три генерации.

След среща в Германия 40 приматолози от целия свят насочат апел за спасяването на шимпанзетата, чието генетично подобие с индивида е съвсем 99 %.
Почти като хората: Шимпанзе преглежда фотоси в „ Инстаграм ” То обръща най-голямо внимание на фрагментите с други маймуни
" Изучаваме общности на шимпанзета от десетилетия и сме очевидци по какъв начин изследваните групи стават все се по-изолирани, принудени да живеят в горски гета ", считат специалистите.

Подобно на доста други едри животни, главната опасност за този тип маймуни е загубата на хабитат вследствие на урбанизация, извличане на потребни изкопаеми, обезлесяване, земеделие.

Снимка: iStock

Шимпанзетата също така са обект на лов поради месото им или са избивани от земеделци, опитващи се да опазят насажденията си.

От 40 години Ан Пюзи работи в националния парк " Гомбе " в Танзания. По думите й паркът, прочул се около активността на видната приматоложка Джейн Гудол, се е трансформирал в " дребен остров, компактно заобиколен от аграрни терени ".

Приматолозите приканват за по-голяма отбрана и повече средства за проучвания на шимпанзетата, " преди да е станало прекомерно късно ".
Използвани са материали на БТА
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР