Заради удължаването на извънредното положение до 13 май, от Института

...
Заради удължаването на извънредното положение до 13 май, от Института
Коментари Харесай

БАН предлага виртуална разходка из българското изкуство

Заради удължаването на изключителното състояние до 13 май, от Института за проучване на изкуствата към Българска академия на науките канят всички на вълнуваща разходка в предишния век.

От през днешния ден (7.04.2020) тук (https://www.dropbox.com/s/n3myeer57rs45u3/BG%20XX%20BG%202019%20IIIzk.pdf?dl=0) е налична книгата " Българският XX век в изкуствата и културата ". Тя предлага едно забавно историческо странствуване из българското изкуство от предишния век, а всеки може да я изтегли изцяло гратис, както на български, по този начин и на британски език.

Книгата разказва процесите на рационализация на българската просвета и съдържа редица доказателства, че родните създатели постоянно са били в крайник с всички европейски международни трендове, а от време на време даже са били и една крачка пред тях.

Изданието е богато илюстрирано и съдържа доста скъпа информация за развиването на литературата, театъра, музиката, киното, образните изкуства и архитектурата. За феновете на изкуството и културата, разлистването на тази книга може да се съпостави виртуалните разходки на интернет страниците на някои от най-известните музеи в света.

Текстовете са структурирани в три елементи: „ Под знака на съвременна Европа (1878 г.-1944 г.), „ Метаморфози на модерността " (1945 година -1989 г.), „ Предизвикателства по време на преход " (1989 година -2000г.).

Книгата е издадена през февруари тази година от Института за проучване на изкуствата към Българска академия на науките в границите на план, финансиран от Фонд „ Научни проучвания ", а създатели са Ингеборг Братоева-Даракчиева, Ирина Генова, Клер Леви, Йоана Спасова-Дикова, Теодора Стоилова-Дончева, Стела Ташева и Елка Трайкова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР