Заради участието си в кандидатпрезидентската кампания председателят на Върховния касационен

...
Заради участието си в кандидатпрезидентската кампания председателят на Върховния касационен
Коментари Харесай

Председателят на ВКС Лозан Панов излиза в неплатен отпуск

Заради присъединяване си в кандидатпрезидентската акция ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов излиза в неплатен отпуск от на следващия ден.

До 22 ноември той ще бъде заместван от зам. -председателя и началник на Търговската гилдия на Върховния касационен съд  Дария Проданова, осведомят от съда.

Очаква се Инициативният комитет за издигането на кандидатпрезидентската двойка Лозан Панов и Мария Касимова - Моасе да внесе документите за регистрацията  в ЦИК.

По-рано през днешния ден някогашният парламентарен арбитър проф. Пламен Киров изясни, че Лозан Панов умерено може да излезе в отпуска за времето на предизборната акция. 

" Нещата са доста по-прости, в сравнение с пръв взор наподобяват. Такъв проблем имаше със арбитър Нели Куцкова, претендент за вицепрезидент през 2001 година, която беше арбитър във Върховен касационен съд. По време на акцията тя излезе в отпуска ", съобщи пред БНР преподавателят по конституционно право, в коментар по проблема дали ръководителят на Върховен касационен съд арбитър Лозан Панов би трябвало да подаде оставка от поста, защото е претендент за президент. 

Според него това е обикновен въпрос от конституционно-правна позиция:  " Няма конституционна драма в това ".

" Точно тъй като той се кандидатира като самостоятелен претендент, повдигнат от Инициативен комитет, а не излъчен от партия, по този начин не се нарушава Законът за правосъдната власт и не се нарушава Конституцията ", изясни конституционалистът.

Проф. Киров разяснява и догадка, при която арбитър Панов подаде оставка.

" При подаване на оставка би трябвало да има решение на Висш съдебен съвет, който да предложи (освобождаването - б.р.) на президента, а това е Румен Радев, който се явява конкурент на Лозан Панов в предизборната акция. Подаването на оставка е персонална преценка, само че в случай че се стигне до сходно решение на ръководителя на Върховен касационен съд, допускам, че настоящият президент няма за секунда да забави своето деяние, тъй че да бъде освободен ръководителят на Върховен касационен съд. Другото би означавало политическо шиканиране на неговата кандидатура. Струва ми се, че никой няма да го направи това нещо ", изясни той.

Проф. Киров посочи, че в случай че стартира такава процедура, би траяла най-малко седмица.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР