Заради трагичния случай на убийството на дете от дете в

...
Заради трагичния случай на убийството на дете от дете в
Коментари Харесай

Какво да се прави с тийнейджърите и наргилетата

Заради трагичния случай на убийството на дете от дете в Бургас, нескрито ненадейно излезе един друг проблем от този за експанзията - всеобщата мода измежду деца и подрастващи да пушат наргиле. Оказва се, че го вършат необезпокоявани на обществени места и в заведения, тъй като няма възбрана против това, а част от тях имат даже позволението на родителите си поради неверната логичност, че било безвредно и за предпочитане пред цигарите.

Тенденцията може би е изненада за тези, които нямат младежи в фамилията, или нямат допир с този жанр заведения, само че репортажи на национални вестници и малките екрани в дните след случая в Бургас демонстрираха какъв брой доста е публикувана тази мода измежду учениците. В интернет се споделят видео клипове с родители, подаващи наргиле даже на дребни деца, както и от купони на младежи с значителни количества бял пушек. Шиша питейните заведения пък оферират промоционални условия за образуване на детски рождени дни и в цената (която родителите плащат) по предписание се включва използването на наргиле като главната атракция.

Какво прави страната

На юридическия принцип, че когато нещо не е неразрешено, то е разрешено, и тъй като наргилетата не са категорично упоменати в Закона за здравето, където са възбраните за пушене на публични места и за продажба на тютюневи произведения на малолетни или допускането им в избрани заведения - нито децата, нито притежателите на наргиле питейните заведения сега не са в нарушаване. Забраната за пушене в заведенията влезе в действие у нас през 2012 година, само че там е пропусната тази вариация от Близкия Изток.

Чак в този момент, когато се заприказва за казуса, за който другояче наподобява доста родители и предприемачи са знаели преди този момент, Министерството на здравеопазването реши да предприеме ограничения и да наложи възрастови ограничавания за използването на плодовите тютюни. Първата среща на работната група, която би трябвало да изготви измененията в закона, се организира през днешния ден (30 август) и ведомството дава обещание да работи експедитивно - да е готово с предложенията си до един месец.

В работната група вземат участие представители на министерствата на здравето, образованието, стопанската система, земеделието и храните и Министерство на вътрешните работи, също и Агенция " Митници ", Националния център по публично здраве и други специалисти и неправителствени организации.

" Трябва да бъде развенчан митът, че наргилето е безвредно, в противен случай – то е в пъти по-увреждащо здравето спрямо извънредно нездравословните цигарени произведения ", коментирала заместник-министър Светлана Йорданова по време на срещата, представена от пресцентъра на здравното ведомство. Тя предложила в часовете на класния ръководите и по време на родителските срещи родители и възпитаници да бъдат осведомени с вредите от пушенето на наргилета и растителни смеси. Като положителни образци за ограничение на използването на наргилетата е показала Полша, Хърватия, Кипър и Румъния.

Какво споделя Европейски Съюз

Регулацията на използването на наргиле не е единствено български пропуск. Всъщност в по-старите указания и наставления на Европейски Съюз за ограничение на пушенето на публични места в страните-членки, този миг също е изтърван, а дълго време не се подхващат ограничения и на национално равнище, тъй като към оня миг пазарът за наргилета в Европа е доста дребен. В България рестриктивните мерки за тютюнопушене навлязоха през 2012 година

През 2014 година се появи новата инструкция на Европейски Съюз за тютюневи произведения. Едва в нея и наргилето беше включено измежду контролираните нездравословни артикули. Тя влезе в действие за всички членки през 2016 година и задължи производителите да слагат тютюневите си произведения в нови опаковки с повече здравни предизвестия.

Тук към този момент тютюнът за наргиле се подрежда до останалите, изключително ароматизираните, и въпреки че ароматите в цигарите бяха неразрешени, той към момента може да се продава, само че откакто се сложи в едноцветна опаковка, 65% покрита с предизвестия и облици за евентуалните вреди за здравето и без индикации за състава и даже типа на продукта. Като за тютюнево произведение важи също и възбраната сместа за наргиле да се продава или популяризира на деца и малолетни.

Извън инструкциите в директивата страните в Европейски Съюз се борят на национално равнище с растящия пазар на наргиле, започвайки с разяснението, че то напълно не е безвредно, каквато е необятната илюзия. Най-лесната законова смяна, която избират огромна част от тях, е да се включи в същите регулации като за цигарите и останалите тютюневи произведения. Въпросът е и пристрастените да бъдат подтиквани да спрат, изключително в случай че са деца.

(Очаквайте в " Дневник " още по тематиката за здравните опасности от използването на наргиле и опитите за ограничавания в страните от ЕС).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР