Заради топлинната вълна се намалява не само когнитивната способност, но

...
Заради топлинната вълна се намалява не само когнитивната способност, но
Коментари Харесай

Високите температури водят до погрешни решения


Заради топлинната вълна се понижава освен когнитивната дарба, само че се получават и други положения като загуба на сън и дехидратация.

Според изследване в Харвардското учебно заведение по публично здраве Harvard TH Chan School of Public Healthsuggests, горещото време може да забави мисленето ви с 13%.

Проучването, оповестено в списание PLOS Medicine, изследва резултатите, дадени от студенти, които живеят без климатик , по отношение на тези, които го имат. Това проучване е от 2016г. в Бостън по време на топлинната вълна. Студентите без климатици били с по-продължителна реакция и с по-точни отговори на когнитивните проби.

Главният създател на проучването Жозе Лоран „ Jose Guillermo Cedeño-Laurent “ твърди, че броят на топлинните талази е плануван да се усили поради изменението на климата и е сериозно положението в доста популации поради риска от топлинните талази. Не по-малко значимо е и въздействието на температурите в стаите, тъй като възрастните в Америка прекарват 90% от времето си в затворени пространства.

Направено е и друго изследване, което демонстрира, че горещото време може да навреди на взимането на решения или да ни откаже да решаваме. През 2012г. са изследвани данните за продажби на лотарийни игри в Свети Луис за цялата година. С всяко 1F нарастване на температурата, продажбата на билети, измежду които могат да се избират разнообразни разновидности, пада с Щатски долар 594. Продажбите, при които купувачите нямат доста огромен избор за билети, не са повлияни от температурата.

В същото проучване изтънчено участниците да поправят публикация в стая, която е била топла (77F/25C) или хладна (67F/19C). Резултатите сочат, че хората, които били в топлите пространства създали повече неточности, от тези в по-хладните. Те били накарани и да избират сред разнообразни проекти за мобилни телефони още веднъж в топла и в студена стая. Участниците в топлите стаи избрали по-лоши проекти.

Това не значи, че въздухът би трябвало да е доста леден. Проучвания демонстрират, че дамите избират пространства при 77F (25C), а мъжете - 72F (22C). На работните места, където е тежко климатизирано,

продуктивността е по-малка.

Като умозаключение откривателите споделят, че топлината е причина хората да избират по-неусложнени модели за взимане на решения, което води до по-лоши избори.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР