Заради тези и други проблеми от Епархийския съвет на Арменската

...
Заради тези и други проблеми от Епархийския съвет на Арменската
Коментари Харесай

Апетити към имотите на арменската общност в България нагнетявали напрежението


Заради тези и други проблеми от Епархийския съвет на Арменската Апостолическа Православна Света Църква в България упорстват да се провежда и извърши либерален избор на нов Архиерей за страната ни. Това стана ясно по време на среща след изнесено съвещание на Епархийският съвет на Арменската Апостолическа Православна Света Църква в България, което се организира във Варна.

По време на брифинг за медиите Антраник Шакариян, ръководител на Епархийски съвет на Арменска Апостолическа Православна Света Църква в България, обясни в детайли проблемите, нагнетяващи напрежение в общността.

По време на срещата Мери Балян-Нурикян от София съобщи в резюме какво тъкмо провокира проблемите и негодуванието на арменската общественост у нас. Дамата обясни, че арменците у нас имат българско съзнание и възприятие на принадлежност към страната, в която са родени и израснали. Затова не са съгласни с претенциите извън след закриването на обособени епархии в страната ни, правата за разпореждането с парцелите и имуществото на общността в тези региони да мине под настойничество отвън страната ни.

Ето и позицията на Епархийския съвет, която публикуваме без редакторска интервенция:

След акуратен и справедлив разбор на ескалиралото напрежение в границите на Арменската Епархия в България, Епархийският съвет на Арменската Апостолическа Православна Света Църква в България откри, че са налице следните отрицателни трендове, разклащащи устоите и престижа на Арменската Епархия в България, а точно:

Траен отвод от страна на Негово Преосвещенство Епископ Татев Акобян да извършва директните си отговорности като Духовен лидер и обединител на арменската християнска общественост в България.

Като Архиерейски наместник на Арменската Епархия в България, от началото на своето служебно предопределение Негово Преосвещенство е отслужвал Света литургия единствено в избрани енории - най-вече такива с назначени свещенослужители. Епископ Татев Акобян изрично не упражнява задължението си на нравствен овчар на нашето паство. На извършените литургии Негово Преосвещенство не пропуща случай да показва своето пренебрежение към представителните органи на Арменската Епархия и тласка енориашите към разделяне и ненавист.

Трайна наклонност и показателен отвод от Негово Преосвещенство да комуникира с Епархийския Съвет на Арменската Апостолическа Православна Света Църква в България /видно от публична преписка, която прилагаме към актуалната позиция/.

Това държание на Негово Преосвещенство докара до една от най-сериозните рецесии в историята на Епархията обвързвана с обезпечаването на свещенослужители. Пример за това е фактът, че към този момент четвърти месец настояването за назначение на духовник във варненския храм “Свети Саркис " стои без решение. Вместо това се вършат внушения и опити за прекачване виновността на  Епархийския Съвет.

Подминава се обстоятелството, че Църковните настоятелства по места и Епархийският Съвет са законно определени и регистрирани. Допускането на мнения, избрания и оценки от страна на свещенослужителите във връзка с представителните органи на Арменската Епархия разклаща съществено престижа и устоите на институцията. Църковните настоятелства, както и Епархийският Съвет имат и употребяват правото си да желаят подмяна на духовник, когато той не извършва функционалностите си на нравствен овчар и ментор, не приема и попречва активността на представителните органи на Епархията, не преценява държанието си с Устава.

С налагане на възбрана на свещениците да споделят с Епархийския Съвет, Епископ Татев Акобян на практика сковава координирането на свещенослужителите, съгласно потребностите на вярващите, в границите на 13-те енории. Негово Преосвещенство не направи нужното за покриване на потребностите на енориашите от Варненската енория. Епархийският Съвет имаше свое краткотрайно решение за систематизиране на службите във варненската енория сред свещениците от Русе и Бургас. Поради наложената възбрана от Негово Преосвещенство, недоволството на енориашите във Варна ескалира и Епископ Татев Акобян насочи безусловно безпричинно това неодобрение върху църковното настоятелство и Епархийския Съвет. Отказът на Епископ Татев Акобян да извърши систематизиране на свещениците и да изготви график за свещенослуженията, по своята същина основава предпоставки за нарушение на Закона за вероизповеданията в Република България.

Налагане възбрана на църковните настоятелства да споделят и координират своята активност с Епархийския Съвет. С това си деяние Негово Преосвещенство блокира правенето и приемането на проекто-бюджетите както на църковните настоятелства, по този начин и на Епархийския Съвет. По този метод се попречва в това число плануваното от Епархийския Съвет финансиране на градежа на църковния храм в София.

Като най-сериозен проблем, дал причина за множеството безредици, въпроси и спекулации остава въпросът със противоречивите текстове в новоприетия Устав на Епархията. Причината: Отказ от страна на свещеник Татев Акобян да извърши целевия мандат, даден му от Негово Светейшество Католикоса на всички арменци Карекин II в България за изчистване на тези противоречиви моменти в Устава на Епархията. Въпреки предоставения мандат с ясно дефинирани пълномощия, Негово Преосвещенство не инициира и не провежда нито една среща по въпроса, който го докара в страната ни. В резултат на това нито един внушителен орган на Арменската Епархия в България не е наясно кои са текстовете, по които има искания и предпочитание за корекции Светият Престол. Всичко това дестабилизира още по-силно Епархията.

Отклоняване на свещеници от директната им задача и ангажирането им в начинания, некореспондиращи с главната им задача. За наше голямо страдание станахме очевидци по какъв начин на проведения " митинг “ в Пловдив, Епископ Татев Акобян вместо да призове за мир, обич и сговор сред миряните, насочи послания за битка и излизане на улицата.

Епископ Татев със своето безучастие във връзка с дадения му мандат от Негово Светейшество за изясняване на противоречивите текстове в Устава, с нежеланието за заменянето на свещенослужители, които се отклоняват от църковните правила и отговорности, сеещи разделяне и откровени неистини по адрес на миряни от тяхното папство, прекачване изкуствено виновност в представителните органи на Арменската Епархия в България, доведоха до сериозна рецесия, ерес, напрежение и съществено накърниха името на Арменската Църква и народ. Считаме, че това държание е несъвместимо както със сана му, по този начин и с призванието му да бъде обединител на вярващите и източник на мира и добрина.

Епархийският Съвет на ААПСЦ счита, че наличието на Епископ Татев като Архиерей на Арменската епархия в България нанася непоправими вреди върху целостта и единството на християнската ни общественост.

Епархийският Съвет на Арменската Епархия в България смъкваме своето доверие от служебно назначения Архиерейски наместник, Епископ Татев Акопян. Това решение е подбудено от държанието на Негово Преосвещенство, което изчерпи всички вероятни пътища за разговор.

За това Епархийският Съвет ще уведоми Светия Престол в Ечмиадзин, с вяра Негово Светейшество Карекин II, Католикос на всички арменци да даде своята благословия, с която Арменската Епархия в Република България да провежда и извърши либерален избор на нов Архиерей.

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР