Заради случващото се в Афганистан потокът на бежанци към нас

...
Заради случващото се в Афганистан потокът на бежанци към нас
Коментари Харесай

Деца бежанци препълниха центъра във Военна рампа. Как са настанени?

Заради протичащото се в Афганистан потокът на бежанци към нас се усилва. Това към този момент слага пред тестване бежанските центрове у нас.

В особено обособено място за малолетни бежанци не е имало място за пристигналите от Афганистан деца и по тази причина те са били изпратени във физкултурен салон в бежанския център в квартал " Военна рампа ".

Около 75 деца са поделяли две бани и тоалетни, без да имат нито нужната отдалеченост между тях, нито нужните условия за естествен живот. За това предизвести омбудсманът Диана Ковачева, която на 11 август направила неочаквана инспекция центъра. От там дадоха отговор, че настаняването на деца във физкултурен салон е била краткотрайна и изключителна мярка.

Непълнолетните бежанци би трябвало да бъдат отделени в специфична зона, където да са в сигурност.

Точно такава преди две години е основана в квартал Военна рампа. С място за 100 души. Обмудсманът обаче заварва там 221 деца. 75 от тях - изнесени във физкултурен салон. Този уикенд към 50 от децата са избягали.

" Разбира се, този физкултурен салон не дава отговор на никакви стандарти и условия, в които да бъдат настанени децата. Очевидно, че физкултурният е приспособен, с цел да може да помогне сега, адхок, с цел да избави ситуацията ", сподели Диана Ковачева.

От центъра не отхвърлят, че това е било изключително решение. В един миг напорът на малолетни бежанци станал прекомерно огромен. Сега физкултурният салон е празен.

" Аз съм индивидът, който ще подсигурява, че повече лица във физкултурен салон няма да бъдат настанявани ", сподели Пламен Пенов от Държавна организация за бежанците.

За да решат казуса, са нараснали местата в специфичната зона. Същите квадратни метри - повече деца.

Четири шкафчета са за една стая, което значи, че в тази стая би трябвало да има 4 деца. Само че потенциалът е повишен сега, точно поради случката с физкултурния салон. Така в някои стаи за едно дете има по-малко от 3 квадратни метра.

Според Пламен Пенов това е проблем във връзка със основаната обстановка. Има проблем и можем да го решим, като изведем част от тях в друга постройка, добави той.

Именно за това упорства и омбудсманът. Нов авариен вид при по-сериозна бежанска вълна. Ново място обаче не влиза в проектите за момента.

" Не споделям, че не би трябвало да има. Но доколкото аз имам информация, за тази година няма плануван финансов запас да бъде построен нов подобен ", сподели Пенов.

Засега единствената опция остава остарялата база да се преструктурира.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР