Заради слабости в сигурността Националната агенция по приходите (НАП) е

...
Заради слабости в сигурността Националната агенция по приходите (НАП) е
Коментари Харесай

НАП спря 6 електронни услуги заради слабости в сигурността

Заради недостатъци в сигурността Националната организация по приходите (НАП) е спряла краткотрайно достъпа до 6 електронни услуги, предоставяни на бизнеса и жителите. Това съобщиха от приходната организация седмица след невижданата хакерска атака против осведомителните й системи, довела до приключване в интернет на персоналните данни на над 5 млн. българи.

Не е посочен конкретен период, в който ще проработи обещаваното приложение, с което всеки ще може да наблюдава дали и какви негови персонални данни са изтекли, макар информациите, че това може да се случи още в понеделник. В същото време с данните разполагат голям брой ИТ компании у нас и в чужбина, както и всеки, който се интересува и може да борави с тях. Според специалисти и юристи това води до сериозна заплаха от злоупотреби и в бъдеще може да докара до искове за компенсации.

" За възстановяване на осведомителната сигурност екип от специалисти изследва уязвимостта на всички електронни услуги, предоставяни от Национална агенция за приходите на бизнеса и жителите. Възможно е в този развой краткотрайно да се лимитира достъпът до е-услуги ",  се споделя в известието.

Засега е стеснен достъпът до описите на длъжниците със отговорности над 5000 лева, до справката за лицата, неоткрити на адрес, на които би трябвало да се връчат документи, както и порталът за продажби, организирани от Национална агенция за приходите. Сред спрените услуги е и възобновяване на Данък добавена стойност за покупко-продажби в чужбина. Именно през тази осведомителна система бе пробита базата данни на Национална агенция за приходите.

Блокирано е също по този начин тестовото подаване на данни от фискални устройства към сървъра на Национална агенция за приходите. Няма проблем обаче фискалните устройства в страната да подават данни в действително време, показват от приходната организация.

Ограничен е достъпът и до услугата за вписване на SIM карти от производителите на фискални устройства посредством интернет. Аналогичната услуга за вписване посредством мрежата на мобилните оператори обаче функционирала без спиране.

От Национална агенция за приходите за следващ път се извиняват за краткотрайните усложнения. И твърдят, че всички електронни услуги за обявление и заплащане на налози и осигурителни вноски действат обикновено.
На 17 юли - ден след експлоадирането на хакерския скандал, за няколко часа бе спряна електронната връзка на касовите апарати и електронните системи с фискална памет на бензиностанциите със сървъра на Национална агенция за приходите. Тогава от приходната организация обясниха, че това не блокира естествената комерсиална активност, защото правилата на Наредба 18 разрешават при механически проблеми данните за продажбите да бъдат изпращани с до 24 часа забавяне. Тогава от Национална агенция за приходите оповестиха, че отбраната на всички осведомителни системи в Национална агенция за приходите е обновена и всички системи работят в естествен режим.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР