Заради скъпите дърва жителите на родопското село Чепинци излизат на

...
Заради скъпите дърва жителите на родопското село Чепинци излизат на
Коментари Харесай

Дървата за огрев не достигат, а в родопско село се стигна дори до протест

Заради скъпите дърва жителите на родопското село Чепинци излизат на митинг, предава БНР.
Хората се събират пред постройката на локалното горско стопанство в символ на неодобрение. Въпреки подадените заявки, множеството от тях към момента не разполагат с дърва за огрев на прага на новия отоплителен сезон. Едва 6 семейства са снабдени с дърва, други 320 чакат да им бъде разрешено да си купят нужната им дървесина.

„ Ние не можем да контролираме пазара. Всяка компания в пазарна стопанска система взема решение къде да си пласира дървесината “, разяснява шефът на горското стопанство в Смилян инж. Анатолий Елев.

Идентична е обстановката в множеството български села.

Заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов упрекна за рецесията общините, които избирали вместо популацията си да зареждат огромни фабрики.

158 общини в страната имат гори, от тях единствено 15 доставят локалното население с дърва за огрев, съобщи Чамбов.

„ Ние би трябвало да сечем планово към 8 милиона кубически метра дървесина, ние сечем под 7 и това се дължи на тези самоограничения, които сме си наложили в годините. Има прочут дефицит на трудова ръка “, призна той.

„ Ще ги глоби локалното население, когато пристигна време за идващите избори. Защо кметът не е извършил своите отговорности по закон, общинската дървесина да я извади за локалното население, а я е продал в заводите. Такива случаи има доста “, твърди зам.-министърът.

„ Сега ще покажем, че общините имат дървесина. Ако не вземат ограничения, скоро ще покажем и кои общини какъв брой тъкмо не са дали на популацията, а са закарали дървесина в заводите “, заканва се той.

България има 3-4 огромни заводи, които поемат софтуерно дървесина и дърва за огрев и те биват преработвани в артикул. С две от фабриките към този момент са направени срещи, следва такава среща с трета.

По думите му апелът е „ да понижат на половина това, което използват сега, с цел да остане този размер за пазара “.

„ Става дума за краткотрайно понижение – за месец-два “, посочи Чамбов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР