Заради ситуацията с COVID-19 някои европейски държави въведоха нови изисквания

...
Заради ситуацията с COVID-19 някои европейски държави въведоха нови изисквания
Коментари Харесай

Лято 2020: В кои държави ни искат PCR тест?

Заради обстановката с COVID-19 някои европейски страни вкараха нови условия за влизане на тяхна територия за български жители. Информацията е динамична и се трансформира непрестанно.

Какво обаче би трябвало да знаем, в случай че планираме пътешестване?

Ето какви са формалните данни към 27 юли:

АВСТРИЯ

От 27.07.2020 година (понеделник) за български жители, както и за всички други жители на Европейски Съюз, които идват от България е наложително следното:

При влизане в Австрия от България лицата би трябвало да показват здравно уверение (на немски или британски език) по отношение на здравословното им положение и негативен PCR тест за ковид.

Към момента на влизане в Австрия пробата не би трябвало да е по-стар от 72 часа. Ако не бъдат показани тези документи, лицата се слагат в 10-дневна домашна карантина или карантина в уместно място за настаняване. В случай на превозване на карантина в уместно място за настаняване, следва лицето да показа удостоверение за наличността на такова място за настаняване, разноските за което са за сметка на пътуващия. Горепосочените условия, както и задължението да не се напуща мястото на карантината в границите на идващите 10 дни, се удостоверяват със собственоръчния автограф на пътуващия. Карантината може да бъде прекъсната прибързано с представянето на локален негативен PCR тест.

В случай, че на пътуващите не им е било допустимо да си създадат PCR тест в България, то в границите на 48 часа от влизането им на австрийска територия се задължават, на лични разходи, да си създадат подобен тест в Австрия. До представянето на отрицателен резултат от теста лицата се задължават да са под домашна карантина или карантина в уместно място за настаняване. Поемането на тези отговорности се удостоверява със собственоръчния автограф на пътуващия.

Продължава да важи безпроблемният пренос през страната, за който не се изисква показване на PCR тест , само че при изискване, че няма междинно прекъсване в Австрия и напускането на страната е обезпечено.

Само за лицата, които живеят в Австрия или имат статут на пребиваващи, само че към датата на влизане в действие на тази разпоредба се намират отвън австрийска територия, до 00:00 ч. на 1 август 2020 година към момента ще са в действие старите разпореждания за влизане в Австрия.

ГЪРЦИЯ

Гърция вкарва условие за наложителен негативен тест за COVID-19 за идващите със аероплан от България и Румъния от вторник, 28 юли 2020 година Тестът би трябвало да е осъществен до 72 часа преди влизането им в Гърция.

Само пасажери, които имат документ за негативен PCR-тест, ще бъдат допускани в Гърция. Сертификатът за негативен резултат от проба за ковид би трябвало да бъде публикуван на британски език и да съдържа трите имена и номера на паспорта (лична карта) на пасажера. Сертификати, които не дават отговор на тези критерии, няма да бъдат одобрявани. Фалшифицирането на документ се санкционира от гръцкото законодателство.

Тестовете за ковид ще бъдат признавани, в случай че са направени в национални референтни лаборатории, национални здравни лаборатории или частни лаборатории, които са упълномощени от съответните национални органи по акредитация (не безусловно особено за COVID-19).

Мярката не се отнася за гръцките жители, жителите с непрекъснато престояване в Гърция и пътуващите по основни професионални аргументи.

Във вторник - 28 юли, и сряда - 29 юли, пасажерите, които не са имали време да бъдат тествани преди пътуването си, ще бъдат тествани от гръцките управляващи при идването си в Гърция.

В мощ остава условието към жителите, които пътуват със аероплан за Гърция, да попълнят авансово в период от най-малко 24 часа преди идването електронен формуляр за локализация на пасажери (PLF), генериращ QR код, който показват на гръцките управляващи при влизане в страната.

Към момента няма смяна в условията за прекосяване на сухопътните граници сред България и Гърция. Пътуващите към Гърция през сухопътна граница , без значение от тяхното поданство, също наложително преди идването си попълнят в период от най-малко 24 часа преди влизането електронен формуляр за локализация на пасажери (PLF), генериращ QR код.

Туристите могат да минават единствено през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кулата-Промахон " със документ за отрицателен резултат от PCR-тест, публикуван в границите на 72 часа преди прекосяване на граница та.

До 4 август влизането и излизането от Гърция на гръцки жители, на притежатели на позволение за престояване в Гърция, на жители, чието главно местоживеене е в Гърция, на товарни камиони за транспорт на артикули, както и на жители, пътуващи по извънредно наложителни служебни/бизнес пътувания (което се потвърждава с подобаващите документи), е позволено само през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кулата- Промахон " и Граничен контролно-пропусквателен пункт " Маказа-Нимфеа ".

ИТАЛИЯ

Италия вкарва наложителна 14-дневна карантина за идващите от България и Румъния от 00:01 ч. на 25.07.2020 година Това важи и за пасажери, които са обитавали или са прекосявали директно през тези страни в границите на последните 14 дни преди идването им в Италия.

ДАНИЯ

От 23 юли 2020 година от 16.00 ч., датските управляващи вкараха нови ограничаващи ограничения за пътуващите от Република България към Кралство Дания. Всички идващи от България ще бъдат посъветвани да останат по домовете си в продължение на 14 дни. Лицата, идващи от България, няма да бъдат допускани на територията на Дания, в случай че нямат " уважителна " причина: роднинска връзка, работа, следване и бизнес пътувания.

ЧЕХИЯ

От 20 юли се вкарва обвързване за българските служащи, завръщащи се в Чешката република, да показват отрицателен PCR тест за COVID-19. PCR тест ът ще би трябвало да бъде изработен в Чехия, след реализиране на контакт с районната здравна работа.

Въведените ограничения не се отнасят за туристически визити на български жители.

ЛИТВА

От 17 Юли Литва не разрешава влизането на своя територия на български и задгранични жители, идващи от България. Литовските жители, които се завръщат от България в Литва, подлежат на 14-дневна изолираност.

В забранителния лист на Литва се слагат страни, в които броят на новозаболелите надвишава открития от локалните управляващи предел от 25 нови случая на 100 000 души население за 14-дневен интервал.

ЛАТВИЯ

Пътуващите от България лица, без значение от тяхното поданство, се слагат под наложителна карантина в Латвия.

НИДЕРЛАНДИЯ

Считано от 16.07.2020 година, нидерландските управляващи вкарват мощно целесъобразна 14-дневна карантина в домашни условия за жителите, идващи от Република България в Кралство Нидерландия. Също по този начин, не се предлагат пътувания до България за туризъм , предвид на влошаващата се епидемиологична конюнктура в страната във връзка с COVID-19.

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Българските жители влизат в Босна и Херцеговина с негативен тест за COVID-19.

От 15.07.2020 година се позволява влизането на територията на Босна и Херцеговина на жители на държавите-членки на Европейски Съюз при изискване, че пред граничните управляващи бъде показано уверение за негативен тест за Коронавирус - 19, осъществен през последните 48 часа преди влизането. Същите условия се ползват и във връзка с всички жители притежаващи многократна шенгенска виза.

УНГАРИЯ

Считано от 15.07.2020 година държавното управление на Унгария вкарва подредба на страните, съгласно която те могат да бъдат " червени ", " жълти " и " зелени ", според от епидемиологичната конюнктура, обвързвана с COVID-19. България е сложена в листата с " жълти " страни от Европейски Съюз.

На лицата, идващи в Унгария от " жълти " страни, ще бъде осъществена здравна инспекция на граница та и те ще бъдат сложени под 14-дневна карантина, в случай че не показват два поредни негативни ковид ни теста, вид SARS-CoV-2, снети през 48 часа в границите на предходните 5 дни. Карантината им ще може да бъде прекъсната след индивидуален негативен тест за ковид.

Категоризацията на страните ще се преразглежда от време на време.

НОРВЕГИЯ

България остава в " аления лист " за пътешестване до Норвегия.

Страната ни попада измежду страните от зоната на Европейското икономическо пространство и Шенгенското пространство, до които норвежкото Министерство на външните работи към момента поучава да не се пътува и които са сложени в така наречен " червен лист ". Всички, влизащи на територията на Норвегия от страни от " аления лист ", се слагат под домашна карантина за 10 дни.

Влизане на територията на Норвегия се позволява за следните категории български жители: непрекъснато пребиваващи в страната; които имат регистриран контракт за работа с норвежки работодател; които са самонаети, имат бизнес или възнамеряват да открият личен бизнес в страната; които имат неподвижен парцел в Норвегия; родственици на непрекъснато пребиваващи в Норвегия, когато посещават:

• съпруг/съпруга

• сътрудник с потвърдено общуване от най-малко две години или с общи деца

• родители

• баби и дядовци

• деца и внуци от всички възрасти

• братя и сестри, единствено в случай че пътуващият е на възраст под 18 години

• годеници, в случай че планирате да сключите брак след влизане в Норвегия.

ИЗВЪН ЕВРОПА:

РУСИЯ

Считано от 15 юли т.г. Руската федерация анулира наложителната двуседмична изолираност за идващите в страната. На задграничните жители при влизане в страната е нужен документ на съветски или британски език с негативен тест за ковид , осъществен в границите на три дни преди идването им на територията на Руската федерация. В случай, че идващите не показват подобен документ, е належащо в период до три дни същите да бъдат подложени на тест на съветска територия.

БАХРЕЙН

От 21 юли всички идващи в Кралство Бахрейн са задължени да си създадат лабораторен тест за COVID-19 на лични разходи, когато дойдат на интернационално летище " Бахрейн ". Стойността на теста е 30 бахрейнски динара и може да се заплати, посредством приложението " Be Aware Bahrain Together against Corona-Covid 19 ", преди качване на самолета, както и на платформи на самото летище, които разрешават картови разплащания и такива в брой. Изключение вършат пътуващите с дипломатически, служебни или Организация на обединените нации паспорти, както и членове на публични задачи идващи в Кралство Бахрейн.

МАРОКО

Българските жители, които имат право на непрекъснато или дълготрайно престояване в Кралство Мароко и имат намерение да пътуват до там, следва да имат поради следната информация:

- По отношение на лица, които имат намерение да пътуват до Мароко с автомобил през пристанищата на гр. Сет (Франция) и гр. Генуа (Италия), чиято годност на теста е с по-кратък период от времето на пътуването, ще бъде осъществен спомагателен PCR тест на борда на ферибота, с който пристигат;

- Поради изключителния темперамент на позволените полети за/от Мароко, отплата сред самолетните компании е невъзможна от правни и на практика съображения. Следователно за годни ще се признават единствено билети, закупени от Royal Air Maroc и Air Arabia;

- Деца под 11-годишна възраст са освободени от PCR тест ;

- Мароканските жители, пребиваващи в чужбина, непознатите жители, които са с непрекъснато или краткотрайно престояване в страната, и мароканските студенти, записани в университети в чужбина, могат да изоставен националната територия на Кралство Мароко по същите морски и въздушни направления, по които са пристигнали.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР