Заради сега действащия договор за дългосрочното изкупуване на тока от

...
Заради сега действащия договор за дългосрочното изкупуване на тока от
Коментари Харесай

Бизнесът: КонтурГлобал ощетява бита и индустрията с 300 млн. лв. годишно

Заради в този момент настоящия контракт за дълготрайното изкупуване на тока от Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал " българските семейства и промишлеността заплащат над 300 млн. лева годишно над пазарните цени, което е доста по-стряскащо и за обществото, и за вложителите, в сравнение с развалянето им. Това се показва в позиция на ръководителите на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев и на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК) Константин Стаменов.

Тя е във връзка обявата на Mediapool от понеделник " Струва ли си за стотинка по-евтин мегаватчас да стряскаш вложителите ", която е на база мнения и калкулации на трима специалисти по отношение на резултата за пазара и инвеститорската среда вследствие на подхванатите дейности на държавното управление по развалянето на контракта с " КонтурГлобал ".

Твърденията в тази обява се базират напълно на експертните мнения. Изчислението, че тежестта на контракта на " КонтурГлобал " е под една стотинка за мегаватчас, е на члена на Института за енергиен мениджмънт Иванка Диловска, която е представена в публикацията.

Бизнес организациите обаче откриват неточност в изчислението ѝ и показват, че цената не е за мегаватчас, а за киловатчас . Цитират ценовото решение на Комисията за енергийно и водно контролиране за настоящия годишен интервал до края на юни 2020 година, съгласно което тежестта на " КонтурГлобал " в крайната цена на тока е 8.98 лева за мегаватчас .

Диловска посочи, че е позволена явна техническа неточност в показания за Mediapool разбор (вместо стотинка за киловатчас е изписано стотинка за мегаватчас), като в същото време удостоверява цифрите и заключенията си, показани в материала. В разбора си също да показва, че развалянето на контракта с т.нар американска централа ще докара до 300 млн. годишен недостиг в приходите ѝ. Реално тази сума подхожда на посоченото от трите бизнес организации оскъпяване на сметките за ток.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР