Заради съмнения за нередности, съветници в Елин Пелин искат да

...
Заради съмнения за нередности, съветници в Елин Пелин искат да
Коментари Харесай

Общински съветници спират обслужването на почти изграден завод в Елин Пелин

Заради подозрения за нередности, съветници в Елин Пелин желаят да бъде спряно административното обслужване за строящия се съвременен цех за чисто преработване на пластмаси. Планираната инвестиция на акционерното сдружение " Интегра пластикс " е за 40 млн. евро и би трябвало да проработи при започване на 2019-та година.
Общинските съветници са упълномощили адвокатското сдружение „ Вулджев и Вулджев “, което обслужва локалния парламент, да изготви отчет и мнение дали има престъпления, свързани с разрешителния режим, периодите, процедурите и административните решения. Юристите ще вземат поради и всички постъпили отзиви, сигнали и тъжби от външни специалисти и заинтригувани жители, подадени до Общинския съвет.
Заседанието се провело в наличието на омбудсмана на Елин Пелин Румяна Младенова.
Според съветника Валери Брънзелов задачата е да бъде импортирана изясненост, като това предложение е отворено и всички общински съветници могат да се подпишат под него и да го допълват.
До изясняване на събитията и цялостното запознаване на локалния парламент с цялата документи, обвързвана със завода, решението е да се приключи разглеждането на всички преписки, свързани с него.
Под плана за решение са се подписали 11 съветници - Богомил Бранков, Георги Костов, Валери Брънзелов, Николай Плещов, Ивайло Шентов, Гергана Найденова, Бисерка Николова, Емил Петров, Станислав Димитров, Зорница Стоичкова и Николай Николов. Подкрепено е обаче от всички присъстващи на съвещанието 17 съветници.

" Никога и на никаква цена не бих позволил нещо, което да наруши здравето и живота на моите съграждани, тъй като работя с една единствена цел – Елин Пелин да е притегателно и най-много несъмнено място за живеене. И не бих разрешил да се случи нещо, което да заплаши качеството на живот в нашия град… Но не се заигравайте със страховете на хората. Има държавен орган, който прави инспекция, дал е мнение, а в случай че някой мисли, че Регионална инспекция за опазване на околната среда не прави работа – подайте тъжба, сигнал, само че не плашете хората на вятъра ", декларирал кметът на общината Ивайло Симеонов.
Проектът на " Интегра пластикс " АД е за възобновяване на синтетични органични полимери. Заводът е на повърхност от 34 935 кв. м на основния път Елин Пелин - Гара Елин Пелин, северно от логистичния център на Т-Маркет в местността Селището. Предвидени са преработвателни браншове, предопределени за възобновяване на излезли от приложимост пластмаси и пластмасови боклуци с годишен размер от 35 000 тона в нови 22 000 тона регранулат.

Очаква се инсталацията да генерира 13 000 тона отпадни фракции, непригодни за преработване, които ще бъдат депонирани. По този метод ще се осъществя понижаване на подлежащите на депониране боклуци със 63%. В обекта ще се преработват балирани отпадни пластмаси от общински съоръжения и промишлени предприятия. Преработката планува цялостно възобновяване (рециклиране) на входящия материал до сортирани и пригодни за качествено наново потребление гранулирани пластмаси.
По средата на октомври месец заводът бе посетен от Джордж Кремлис – началник на отдел „ Кохезионна политика и екооценки “ в Групово дело „ Околна среда “ на Европейската комисия. Според него изграждащият се цех е неповторим план, който изцяло дава отговор на европейското и националното екологично законодателство. Той напомни, че до 2020 година България би трябвало да реализира правила за преработване на отпадъците до 50%, а сега страната ни е на равнище едвам 20%. Неизпълнението на тези цели ще значи наказания и санкции за България като страна, член на Европейски Съюз, която не се е съобразила с европейските правила.

От април месец тази година има мнение на Регионална инспекция за опазване на околната среда – София, да не се прави оценка за въздействието върху околната среда по отношение на капиталовото желание на „ Интегра Пластикс “ за създаване на цех за възобновяване на синтетични органични полимери. В мнението написа, че на стадий употреба се чака образуване само на битово-фекални отпадъчни води от личния състав и контрагенти на обекта, които ще бъдат заустени в съществуващата канализационна мрежа. А също, че при реализиране на активността не се чака повишение на фоновите излъчвания на нездравословни субстанции в атмосферния въздух, замърсяване на подземните и повърхностните води, наднормено замърсяване с звук и отрицателно влияние върху живота и здравето на хората.
По време на извършеното в Елин Пелин съвещание Аспарух Делев от компанията вложител обяснил в детайли за производството и подкрепил предлагането за осъществяване на инспекция, импортирано в Общински съвет. Той споделил, че вратите на завода са отворени, с цел да прегледат метода на работа. Предложил да бъде направена и среща „ на отворени порти “, с цел да се срещнат жителите със самия развой.
„ Производството не е обвързвано с смяната на химическия състав на пластмасата, няма да има горене, инсталацията даже няма да има и комин “, показал той и допълнил, че има контракт за преправяне на отпадъците от тяхното произвеждане с компания, която не е на територията на Елин Пелин.
Сред основателите за щателната инспекция по отношение на бъдещия цех е Ангел Славчев - някогашният зам.-председател на Барековата партия „ България без цензура “.
Ето какво е разгласил Славчев след срещата в обществената мрежа (без редакторска намеса):

" Кратък отчет по отношение на завода за пластмаса.
1. Вчера успяхме да се доберем до информация, че се планува изключителна сесия на общ. Съвет.
2. Общинския съвет взе решение да разпореди на адвокатско сдружение, да извърши инспекция на издадените разрешителни и документи. Нашата информация е, че има много нарушавания.
3. Адвокатското сдружение ще направи и разбор на риска от подобен цех, както и изгодите от него.
Адвокатското сдружение обслужва потребностите на общината от 5 мандата.
Изказах своите персонални терзания, че да си вършат сами инспекция на себе си, резултата ще бъде спорен постоянно, предложих да бъде външна самостоятелна компания.
4. Инвеститора описа за технологията.
В систематизирана информация, технологията няма нищо ново в нея. Иновативното е метода на делене на самата пластмаса. Всичко останало е по остарял бит.
5. Всичкия отпадък който ще преработват, ще се измива старетелно, водата ще бъде от ВиК мрежата, а отпадната вода ще се изсипва в канализацията, а от там в река Лесновска. Инвесритора, сподели че отходната вода ще бъде годна за пиянство. Дойде ми в следствие концепция да го запитвам дали би давал на децата си от нея.
6. Общинския съвет одобри да се вършат отчети, само че не включиха публично разискване. Защо....не ми дадоха отговор.
7. Общинските съветници бяха си написали доста от въпросите, които ни тормозят. За страдание съответни отговори нямаше, само че имаше положителни планове за създаване на директен път за камионите през полето до Верила.
8. Дадох предложение да дадем съответни насоки на адвокатското сдружение, тъй като инициативния комитет събра много информация, та да им дадем тенденция на къде да гледат. След срещата господин Плещов / ръководител на общински съвет/ ни предложения на среща с юристите за този петък. Помолих срещата да бъде идната седмица, защото времето ни за тази е планувано ".
Припомняме, че акционери в сдружението вложител с капитал 8 млн. лева са компаниите „ Бетаинвест “ ЕООД с 40 800 акции, „ Валенова Лимитед “ – Кипър, с 20 000 акции и „ Атмос Инженеринг “ ООД с 19 200 акции, всяка от тях с номинал 100 лв..
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР